Skocz do zawartości

Dźwięk W Debianie

Twoja stara

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem z dźwiękiem pod debianem. Zainstalowałem podstawowy sytem, potem apt dociągnąłem Xy no i kde. Ok wszystko gra i buczy. No więc polonizowałem kde. Skończyłem dosysając polskie czcionki, zmieniłem w systemie jak nazleży po czym zadowolony odpalam xmms. A tu wałek. Dźwieku nie ma i nie będzie. W kmix nie ma żadnego mixera.Wywalam arts i alsę. Instaluję z powrotem i przy instalacji arts mam info jest jakiś problem z alsa-base i alsa-utils czyli ogólnie z alsą. Próbowałem już w różnej kolejności je instalować i dalej nic. Co mam dociągnąć lub co wywalić? Dźwięk był ale się zbył sad.gif

Z tego, co wiem, to arts jest zalecane wyłączyć w Centrum Sterowania.

Targasz tylko alse. Później alsaconf i powinno karte dobrze wykryć (zakładająć, ze masz jajo 2.6, na 2.4 trzeba targać moduły do jaja). Xmmsa odpalasz na konsoli i sprawdzasz, co wypluwa. Jak permission denied, to szukasz na forum, bo już o tym pisałem. W starszych wersjach należało jeszcze dopisać swojego usera do grupy audio.

Jak masz sarge'a, to zalecam usilnie migracje na CO NAJMNIEJ testinga(chociaż sid też bardzo dobrze chodzi).

No wiec, jezeli jakoś nie marzy Ci sie upgrade do innej wersji, to zrób tylko upgrade tego sarge'a, a później poszukaj modułów do jaja (apt-cache search alsa |less -> dokładnej nazwy nie pamiętam, ale poznasz po wersji bo pod każde jajo są osobno). Potem wspomniany alsaconf i dopisz usera do grupy audio i nadaj chmody na /dev/dsp (jak dobrze pamiętam). Powinno wystarczyć. poszukaj jeszcze info w tym dziale, bo o Debianie (i dzwięku w nim) było dużo.