dzikiws Napisano Styczeń 1, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 1, 2006 Opis problemów dla osób którzy zakupili płytę główną na mostku VIA KT880. problemy z działaniem linux-a zaczęły się po zakupie nowej płyty głównej Gigabyte 7AV880-rz-c i instalacji linux-a - o problemie wie "Legion83". Żaden linux dostępny obecnie nie współpracuje na płycie z mostkiwm KT880 z powodu złej współpracy z portem AGP i sterownik nidii nie potrafi współpracować z agpgart KT880, objaw jest taki, że następuje zawieszenie KDE bez możliwości zrobienia czegokolwiek i tylko przycisk "Reset". Jedyny sposób poprawnej pracy linux-a przy sterowniku nvidii to umieszczenie wpisu w sekcji "DEVICE" - Option "NvAGP" "x" , w miejscu X wpisujemy 0 lub 1, to powoduje,że port AGP jest wyłączony - i też nie działa akceleracja 3D - ale tylko w tym sposobie linux będzie działał poprawnie - zadne upgrejdy nie pomogą ani systemu ani kernela - nvidia nie współpracuje z tym mostkiem VIA Testy przeprowadziłem na SUSE 9.2 , OpenSUSE 10.0 , FC4 , Kubuntu, Ubuntu 5.10 , oraz LIVE 2005.07 , LIVE 2006.01 wszędzie jest ten sam efekt - brak uruchomienia "AGPGART", jedyny sposób uruchomienia AGPGART to kompilacja kernela i wkompilowanie AGPGART jako moduł ładowany podczas startu, ale i tak nie działa prawidłowo linux - efekt jest taki sam jak wyżej. Man nadzieję, że już niedługo będzie poprawka do systemu i sterowniki nvidii będą pracowały z akceleracją 3D - teraz tlko czekać i mieć dużo cierpliwości. Wszystkiego dobrego wszystkim w NOWYMK ROKU 2006. Panowie ??? co tak dlugo czekam na odpowiedz..... z tego co sie zorientowalem to chipset KT880 jest montowany w plytach glownych od konca 2003r i do tej pory nie usunieto problemu w dzialaniu sterownikow nvidii. niech ktos mi poradzi bo w poniedzialek mam do wymiany plyte i nie wiem jaka wybrac. na nForce 2 Ultra 400 odpada bo nie posiada SATA, a ja mam taki dysk hd, mialem KT600 i wszystko bylo dobrze, czyzby obecnie nie ma alternatywy w wyborze plyt glownych pod soket a. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi