Skocz do zawartości

Komunikat Init: Id "x" Respawning Too Fast: Disabl

slawek1980

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!!

Z uwagi na to że jestem jeszcze w tym temacie zielony poprosze o wyrozumialosc:) Pare dni temu zainstalowalem Red Hata 8.0 Poszło gładko ale problemy zaczęły sie z jego aktualizacja:) poprostu polecenie up2date nie chciało mi zadziałac. W koncu to opanowałem i system zaczał sie aktualizowac. Z listy pakietów do aktualizacji wybrałem również jądro systemu. Po pomyślnym ściągnięciu wszystkich aktualizacji i zainstalowaniu ich zrestartowałem kompa i po restarcie zamiast x-ów zobaczyłem to: INIT: Id "x" respawning too fast: disabled for 5 minutes Jak wpisuję w trybie tekstowy polecenie startx to tak jak by mi sie odpalaly x-y ale zamiast normalnego pulpitu w prawym gornym roku ekranu pojawia mi sie okno konsoli tekstowej i nic wiecej. Zdaje sobie sprawe ze to forum głównie zwiazane z Fedorą ale wiem że od Red Hata ona sie wywodzi więc dlatego tutaj umieszczam to pytanie. Dodam tylko ze przed aktualizacją mialem x-y a wszystko chodzilo na KDE. Jeśli Ktoś może pomódz będę bardzo wdzięczny:)

W miedzy czasie dotarłem do tego linku przegladajac google ale szczerzez mowiac niewiele mi to daje. Karte mam skonfigurowana poprawnie a xconfiguratora tez nie posiadam a plik XF86Config-4 tez nie istnieje wiec jestem tam gdzie bylem z tym problemem. Ale mimo wszystko jestem wdzieczny za kazda podpowiedz. Pozdrawiam neo_fox

Witam!!!

W odpowiedzi na post neo_fox otóż pliku xorg rowniez nie znalazlem ale za to przejzalem logi w ktorych doszukalem sie takiego wpisu:

sty 4 05:19:12 strzyzow gdm[3890]: gdm_slave_greeter: Nie można uruchomić greetera na domyślnym ekranie: /usr/bin/gdmlogin

sty 4 05:19:31 strzyzow gdm[3890]: gdm_slave_greeter: Błąd przy uruchamianiu greeetera na ekranie: 0

sty 4 05:19:31 strzyzow gdm[8841]: gdm_child_action: Aborting display: 0

Wydaje mi sie ze od tego wlasnie momentu zaczely sie problemy, tylko nadal nie wiem jak sobie z tym poradzic. Ale jak by na to nie patrzec co raz wiecej wiem. A w odpowiedzi na pytanie Adi1981 to jestem w trakcie pobierania obrazow Fedory 4 a w miedzy czasie zeby zabic nude siedze z RH8:) Ale dzieki za troske:)

Pozdrawiam:)

Witam!!!!!

No dysk raczej w porzadku a grafika i moinitor:/ przed aktualizacja bylo wszystko jak nalezy a po upgrade-e zaczely sie krzaki. Jesem żółtodziobem w linuksie i przyznam sie ze wlasnie go poznaje. Ale coz dalej trzeba grzebac w sieci moze znajde panaceum na to. Wielkie dzieki za pomoc Neo_fox choc nie przyniosly one rozwiazania problemu to troche badziej przez to poznalem (_linuxa_ → Linuksa) ORT. Ciagle jestem otwarty na propozycje z prawdopodobnym rozwiazaniem tego problemu. Pozdrawiam

Pare dni temu zainstalowalem Red Hata 8.0

Możesz go z czystym sumieniem wywalić. Ten system od dwóch lat nie ma aktualizacji i jest dziurawy jak sito. Na desktop też się kompletnie nie nadaje. To tak jakbys sobie zainstalował teraz Win95 albo 3.11. GNU/Linux bardzo szybko się rozwija i teraz wygląda znacznie lepiej.

INIT: Id "x" respawning too fast: disabled for 5 minutes Jak wpisuję w trybie tekstowy polecenie startx to tak jak by mi sie odpalaly x-y ale zamiast normalnego pulpitu w prawym gornym roku ekranu pojawia mi sie okno konsoli tekstowej i nic wiecej.

Cos Ci się porobiło z menedżerem logowania. Jeśli używasz KDE to nawet będzie lepiej jeśli go zmienisz na kdm. Do /etc/sysconfig/deskop dopisz:

DISPLAYMANAGER="KDE"

Ciężko mi powiedzieć co się mogło zepsuć w gdm. BTW nie isntalowałeś czasem sterowników nvidii albo ati?