becel Napisano Styczeń 4, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 4, 2006 Witam Mam taki problem, bo do dnia dzisiejszego miałem łączę DSL 1000 i dziś mi włączyli DSL 4000 i dostałem nowe adresy IP. Wiem, że Internet jest podłączony do karty eth0 a LAN do eth1. Teraz zmieniłem ustawienia karty eth0 za pomocą programiku „kudzu” na nowe adresy, ale Internet niestety nie chodzi czy musze jeszcze gdzieś powpisywać te numery IP. Nie mogę się skontaktować z gościem, co mi to robił router i jestem w kropce. W Lanie komputery pobierają adresy IP z DHCP normalnie. A z routera nie wychodzą pingi do Internetu. Dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neo_fox Napisano Styczeń 4, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 4, 2006 /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-cośtam Ale skoro dostajesz IP z DHCP to po co chcesz je wpisywać ręcznie? Sprawdź lepiej czy masz poprawnie ustawiony DNS lub czy firewall nie blokuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
becel Napisano Styczeń 4, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 4, 2006 Tu zostało zmienione, ale jeszcze gdzieś trzeba zmienić w jakimś pliku, który dzieli neta dla użytkowników tylko tez nie wiem, w jakim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Styczeń 5, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 5, 2006 może iptablesy ? :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
becel Napisano Styczeń 5, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 5, 2006 Już wiem gdzie musiałem pozmieniać. To pierwsze to, już miałem zmienione za pomocą Kudzu ale pisze co w razie jak by ktoś miał taki problem. A więc w katalogu /etc/sysconfig/network-scripts w pliku ifcfg-eth0 i tu trzeba wpisać nowe IP, bramkę i maskę, później w /etc/sysconfig/ i w pliku network trzeba zmienić tylko bramkę. I ostatnią rzecz jaka trzeba było zmienić to: /etc/rc.d/ogniomurek i w pliku rc.fire_conf odnaleźć linijkę z wpisem INTENRNET_IP i wpisać to samo IP co w eth0 Pozdrawiam!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi