InIrudeBwoy Napisano Styczeń 8, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 8, 2006 siema Mam problem z updatem kernela, uzywam tradycyjnie yuma do tego ale ostatnia dzialajaca wersja na moim sprzecie jest wersja kernel-2.6.14-1.1644_FC4 . Te ktore zostaly wydane po niej nie bootuja sie. Instalacja przebiega gladko, wybieram z menu gruba i po wyswietleniu tekstu o parametrach z jakimi sie bootuje powinno nastapic wyliczanie co sie inicjalizuje ale nic sie nie dzieje. Czy mozliwe jest zajrzenie do jakiegos loga co sie wysypuje? zagladalem do loga messages i nic tam nie ma, nie wiem czy to dobry log do tego. boot.log jest pusty. konfiguracja mojego sprzetu nie zmienila sie nawet odrobinke, jedynie troszke wiecej kurzu miejscami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Styczeń 9, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 9, 2006 Spróbuj wywalić parametr “quiet” z opcji jądra w grub.conf. Potem pokaż jaką masz wersję mkinitrd. Używasz jakichś niestandardowych repozytoriów? initrd poprawnie się wygenerowało? Spróbuj jeszcze: mkdir -p /tmp/test cd /tmp/test zcat /boot/initrd-numerki.img | cpio -i ls lib cd rm /tmp/test -rf dla działającego jajka i tych nowszych. Zobacz czy się nie różni otrzymany wynik. /etc/modprobe.conf jest dobry? Co w nim jest? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Styczeń 9, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 9, 2006 ok wersja mkinitrd to 4.2.15 używam standardowych repo, kernel jest z updates. wszystko wygląda poprawnie, rozpakowywałem te obrazy i wyglądają tak samo. a modprobe.conf wygląda tak, i nie wiem czy to jest normalne czy nie: alias eth0 8139too alias snd-card-0 snd-atiixp options snd-card-0 index=0 options snd-atiixp index=0 remove snd-atiixp { /usr/sbin/alsactl store 0 >/dev/null 2>&1 || :; }; /sbin/m$ alias usb-controller ehci-hcd alias usb-controller1 ohci-hcd alias ieee1394-controller ohci1394 alias wlan0 ndiswrapper po usunięciu quiet z grub.conf dowiedziałem sie, że wysypuje się na SElinux. Nie pamiętam jak brzmi dokładnie komunikat ale jest w nim mowa o generowaniu nethooks chyba. Próbowałem uruchomić jądro z włączonym SElinux bo miałem wcześniej wyłączone ale nie udało się. Wcześniejsze jądro startuje z włączonym lub wyłączonym SElinux. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi