!Ci Napisano Styczeń 15, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 15, 2006 Zainstalowalem sobie na nowo fedore po niezbyt udanej zmianie rozmiarow partycji. Po pewnym czasie wyskoczyly jkakies problemy na partycji /home. Nie dalo sie ich za bardzo naprawic wiec wiekszosc danych sobie skopiowalem a partycje utworzylem na nowo usuwajac wszystkie smieci. Problem teraz polega na zamontowaniu tejze partycji /home. Moj plik fstab LABEL=/ / ext3 defaults 1 1 LABEL=/boot /boot ext3 defaults 1 2 /dev/devpts /dev/pts devpts gid=5,mode=620 0 0 /dev/shm /dev/shm tmpfs defaults 0 0 LABEL=/HOME /home ext3 defaults 1 2 /dev/proc /proc proc defaults 0 0 ... Niby sie montuje... tworze nowego uzytkownika poprzez adduser i rowniez powstaje odpowiedni katalog w /home.... ALE kiedy probuje sie zalogowac do KDE nie ma praw zapisu.W ogóle sie partycja ustawia w tryb tylko do odczytu... O co tu chodzi juz mnie szlak z tym trafia... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ecik__ Napisano Styczeń 15, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 15, 2006 Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie, ale ja przy partycji home te cyferki na końcu mam "0 0", czyli w Twoim przypadku: LABEL=/HOME /home ext3 defaults 0 0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sanczo Napisano Styczeń 18, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 18, 2006 !Ci Jeżeli zrobiłeś backup przez tar. z którego potem odzyskałeś dane pisząc: tar zxvpf archiwim.tar.gz To wszystko co wypakowałeś z tego archiwum będzie własnością roota. Zrób jako root: chown zwykly_uzytkownik /home/zwykly_uzytkownik -R ecik__ Tamto 1 2 nie wadzi, u mnie jest tak samo. Dotyczy to czego innego... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
!Ci Napisano Styczeń 18, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 18, 2006 Tak z tym 1 2 to chodzi o sprawdzanie dysku i opcje dla polecenia dump. Jesli chodzi o tamten temat to juz po frytkach wszystko sie popieprzylo. Zainstalowalem na nowo fedorke. Tyle dobrze bylo ze mialem osobno /home z wiekszoscia ustawien reszte sobie rowniez przenioslem. Choc nie poewiem i z tym /home mialem problemow a problemow.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi