mstr2x Napisano Styczeń 15, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 15, 2006 Teraz już piszę, po przekopaniu się przez różne fora i wypróbowaniu kilku metod zrobienia bootowania z poziomu pliku boot.ini. Ciągle lipa. Mam 2 dyski: -pierwszy, master, boot systemu z niego (jest windows) -drugi, slave, na pierwszej partycji jest windows, na drugiej linux. Po stworzeniu pliku komendą dd i wpisaniu odpowiedniej linijki w boot.ini mam tak, że gdy wybieram w menu bootowania 'fedoracore 4', to wyświetla się napis 'GRUB' i komp nadaje pcspeakerem 'piki' - trzeba resetować kompa bo uszy bolą. Windowsy odpalają się bez problemu. GRUBa zainstalowałem na partycję linuxową (a nie mbr drugiego dysku), oraz fdiskiem zmieniłem partycję linuxową na bootowalną (wcześniej * była przy partycji windowsowej). Czy ktoś miał taki problem? Nie wiem jak to rozwiązać, bo próbowałem już wielu metod, wyczytanych na www. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uosiu Napisano Styczeń 15, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 15, 2006 rob reinstalke fedory i wgraj gruba do mbr pierwszego dysku. sam ci rozpozna winzgrozy... a jak nie to edytuj grub.conf, tylko wgraj go do mbru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mstr2x Napisano Styczeń 15, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 15, 2006 muszę robić reinstalkę? a nie wystarczy zrobić: grub-install /dev/hdb ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uosiu Napisano Styczeń 15, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 15, 2006 chodzilo mi o instalacje gruba, najlepiej do /dev/hda, albo na ten dysk gdzie masz boot.ini pod winzgrozami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mstr2x Napisano Styczeń 16, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 16, 2006 chodzilo mi o instalacje gruba, najlepiej do /dev/hda, albo na ten dysk gdzie masz boot.ini pod winzgrozami Ale wtedy będę miał wybór linux/windows a potem kolejny windows/windows. A ja chcę zrobic żeby było tylko 1 menu, dlatego kombinuję z boot.ini. Jakiś pomysł? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uosiu Napisano Styczeń 16, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 16, 2006 w grub conf zdubluj wpis XP tylko podmien ktory dysk na startowac- sprawdz czy zadziala, a jak nie- musisz sie przyzwyczaic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi