Skocz do zawartości

Yum Update - Ciągłe Problemy

serkamil

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

zwracam się do was z wielką prośbą ... pomórzcie zupdatować mój system gdyż moje przygody z fedorą zaczeły się niedawno i nie chciał bym poczuć do niej urazy już teraz biggrin.gif ... od 4 dni próbuję to zrobić przy pomocy (_yum'a_ → yuma) ORT i nic ( 3 instalacje systemu - i 3 razy ściągam ponad 1 GB ;( )

ogólnie sprawa wygląda tak ....

mam ( FC4 x86_64 ) (_odrazu_ → od razu) ORT po instalce ( na 3 poziomie init ) ... wydaję:

"yum update yum" - wszystko ok ... zaktualizowany

"yum install kyum yumex" - też przeszedł

"yum update" - najpierw podaje co ma ściągnąć ( ok 1,6 GB ) ... ściąga je ... (_puźniej_ → później) ORT sprawdza zależności ... i instaluje ... wszystko było by cacy gdyby instalacja przeszła do końca ... już 2-gi raz ( może nie będę opisywał poprzednich razów ... tak publicznie biggrin.gif ) porzy instalacji pakietu "bind.x86_64 24:9.3.1-14_FC4" system się zawiesza ( proces krond jest uruchomiony wielokrotnie, jega zabicie jest niemożliwe ( "kill -KILL pid_crond'a", "kill -9 pid_crond'a", "killall crond", "killall -9 crond" - nic nie dają !! - a chyba powinny ) ) ... pozostaje restart systemu ... sad.gif

po restarcie polecenie:

"yum update" wywala długi pliczek niezgodności i błędów ... ( miedzy innymi: kdelibs, lm_sensors, gphoto2 i pilot_link - więcej nie ma ponieważ dalej konsola nie da się przewinąć ... sad.gif )

jak zrobić w końcu tą aktualizację ?? ... proszę pomórzcie ... nie googlowałem jeszcze ale wiekszośc ( żeby nie powiedzieć wszystkie ) posty dotyczące (_yum'a_ → yuma) ORT na forum mam już w małym paluszku ...

do tego próba aktualizacji przez kyum'a też była klapą gdyż próbując usunąć starą wersję postgresql'a ( zaznaczając wybraną ) usunoł mi wszytskie jakie tylko mam + kilka innych pakietów .... normalnie załamka ....

help me !!

p.s. jeżeli coś trzeba dajcie znać ... mam jeszcze gdzieś spis wszytskich pakieków przed aktualizacją ... jak by ktoś potrzebował ...

jeśli wiesz aisę przy tym konkretnym pakiecie to spróbuj go pominąć

yum --exclude=bind.x86_64 24:9.3.1-14_FC4 update

. prawdopodobnie ten plik jest wymagany przez inne pakiety, więc wyłącz wszystkie których potrzebuje.

Albo rób update krokami, używając grup czyli najpierw na przykład kde a potem dalej.

też mam wersję 64 bit i nie mam żadnych problemów z update

jakoś udało mi się przebrnąć przez update ... ( ale chyba tylko mi się tak wydaje ... )

problem polegał na tym ( tak oczywiście przypuszczam ) że podczas instalacji pakietów system poinstalował nowe wersje programów ale nie pousówał starych ... tak że ręcznie trzeba updatować wybrane pakiety ...

czyli

yum list installed | less

znaleźć powielony pakiet ... np. ja mam coś takiego ...

ImageMagick.i386                         6.2.2.0-3.fc4.0        installed
ImageMagick.x86_64                       6.2.2.0-3.fc4.0        installed
ImageMagick.i386                         6.2.2.0-2              installed
ImageMagick.x86_64                       6.2.2.0-2              installed

więc trzba usunąć

ImageMagick.i386                         6.2.2.0-2              installed

nie zawsze wygląda to tak pięknie ... biggrin.gif ... mogą być powiązania ... więc trzeba najpierw zaktualizować pakiety powiązane do nowszej wersji a dopiero potem usunąć powtórki ...

[edit]

W końcu zupdatowałęm system ...

znalazłem pomysł jak można go obejść ...

jeżeli komuś podczas updatu zawiesi się system ... to niech przejrzy uruchomione procesy ... u mnie yum zawisał gdy ostatnimi procesami było sh i user* lub group* ... więc wystarczy zabić proces sh ... to nie wszystko ... (_odrazu_ → od razu) ORT trzeba by było przeskoczyć to okna ( terminala, konsoli ) gdzie jest wyjście (_yum'a_ → yuma) ORT ... należy zapisać nazwę pakietu któryego nie udało się zupdatować ... po instalacji należy zainstalować wszytskie pakiety przy których wystąpił błąd ... z tym u mnie już nie było problemów ...

życzę powodzenia

jeżeli ktoś by pytał to moja konfiguracja:

Fedora Core 4 x86_64

Asus A8N-E

GeForce 6200TC Gigabit PCI-E

SEGATE Barracuda 200 GB

Athlon XP 3000 +

jeżli ktoś będzie miał jeszcze jakieś problemy niech do mnie napisze ... może będę mógł w jakiś sposób pomóc ...

mówiąc po wskrócie ...

yum najpierw zainstalował pakiet ale nie zdążył usunąć starego ...

mam nadzieję że komuś się to przyda ... wiem że marnie tłumaczę ... jeżeli są jakieś pytania proszę pisać ...

a do zaawansowanych userów pytanie .. czy można w jakiś prosty sposób wykonać clean'ing tych powtarzających się pakietów ... tak jak to tobi yum podczas aktualizacji ??