szeroki3xl Napisano Lipiec 4, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 4, 2004 Witam, ostatnio instalowalem FC2 na kompie ktory ma pelnic role routera i serwera wymiany plikow (Samba) w malej sieci. Wszystko instalowalem u siebie w domu i testowalem we wlasnym zakresie na domowej sieci. Serwer (tak najzwijmy ten komputer) ma 2 interfejsy (eth0 i 1) gdzie eth0 odpowiadal za komunikacje z inetem a eth1 z LANem. Ustawilem firewalla i maskarade, wszystko ladnie dzialalo na miom domowym laczu Aster. Konfig jest taki, ze eth0 ustawilem jako klienta DHCP (z Aster) a eth1 ma na sztywno przypisany adres wewn (tworzy wewn siec segmentu C). Jakiez bylo moje zdziwienie gdy eth0 nie mogl byc poprawnie ustawiony, kiedy przenioslem serwer w odpowiednie miejsce gdzie mial pracowac. Podlaczylem dokladnie w ten sam sposob jak w domu, modem->serwer->switch[dla LAN] nawet dostawca inetu jest ten sam (Aster). U mnie od razu akceptowal ip nadany przez dhcp od ISP, a tam za nic w swiecie. Nawet modem kablowy jest dokladnie tego samego typu! Gdy przelozylem kabel sieciowy do eth1 i zapuscilem netconfig na tym interfejsie, od razu bezproblemowo wszystko przydzielil. Ale jak probuje na eth0 - nic nie daje rady! Nie mam zielonego pojecia co moze powodowac takie zachowanie interf eth0! Czego to moze byc wina? Karte sprawdzielm ponownie u siebie i wszystko z nia w porzadku. Pozdrawiam, Sebastian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi