Skocz do zawartości

Programownie W Javie

losioman

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 weeks later...

wlasnie wam tez tak działa bardzo wolno eclipse czy to moj komp? mam ponad 2GHz procek, ramu moge miec malo bo tylko 256 no ale to dziala tak wolno ze az mam ochote windowsa wlaczyc i pisac w JCreatorze bo tego uzywalem pod win. A co Wy mozecie powiedziec o tym drugim srodowisku netbeans czy jakos tak? pozdr

witam

mam pytanie w jaki sposób mogę programować w javie pod liuxem, czy sa jakies specjalne narzedzia czy jest to w standardowych pakietach.  Prosiłbym o jakieś wskazówki. Z góry dzieki. Pozdr

Nie wiem na jakim jestes poziomie. Jesli zaczynasz to polecalbym zapoznanie sie wpierw z kompilacja z konsoli i pisaniem w ulubionym edytorku. Potem sprawdz - tak jak polecali to moi przedmowcy - NetBeans oraz Eclipse. Zapoznaj sie takze z ANT-em - jakby nie bylo standardowym narzedziem do automatyzacji takich czynnosci jak kompilacja, sprawdzanie stylu, szukanie bugow, etc.

Na płycie instalacyjnej Fedory masz znakomite środowisko do programowania w javie - Eclipse.

Wersji z plyty instalacyjnej Fedory nie wolno pod zadnym pozorem uzywac. Nie dosc ze jest to juz antyk to w dodatku jest to wersja rozwojowa z calym wachlarzem bugow, work-in-progress features itp. Mozna ja co prawda zainstalowac ale potem jak najszybciej 'yum update' zeby zupgradowac do wersji 3.1.1. Niemniej jednak nie polecam Eclipse'a z repozytoriow Fedory (o tym dalej).

wlasnie wam tez tak działa bardzo wolno eclipse czy to moj komp? mam ponad 2GHz procek, ramu moge miec malo bo tylko 256 no ale to dziala tak wolno ze az mam ochote windowsa wlaczyc i pisac w JCreatorze bo tego uzywalem pod win. A co Wy mozecie powiedziec o tym drugim srodowisku netbeans czy jakos tak? pozdr

Przede wszystkim sprawdz czy uzywasz najnowszej wersji - aktualnie 3.1.2 (eclipse.org). Upewnij sie tez czy Eclipse odpala sie uzywajac javy w wesji Sunowskiej a nie natywnej, dostarczonej z Fedora (gcj) [wykorzystaj opcje '-vm' wraz ze sciezka do javy]. Jesli masz duzo otwartych projektow zwieksz wielkosc sterty [opcja '-vmargs' i argumenty typu --Xmm]. Zainstaluj tez plugin do pokazywania wielkosc sterty (taki jak jest w NetBeans) - znajdziesz na stronach eclipse.org. Wielkosc RAMu masz IMHO w porzadku, choc przydaloby sie kilka razy wiecej jesli zamierzasz odpalac dodatkowo np.JBossa;)

Jesli kogos to interesuje to moge podac kilka ogolnie znanych tips&tricks co do konfiguracji i uzywania Eclipse'a.

Odradzam uzywanie takich wynalazkow jak skompilowany natywnie Eclipse (czyli to co jest w repozytoriach Fedory) - nie dosc ze czesc funkcjonalnosci nie dziala (np. CVS) to jeszcze start i zuzycie pamieci jest dwukrotnie wieksze w porownaniu z wersja tradycyjna (tak bylo w przypadku 3.1m6 z plyty instalacyjnej Fedory). Poza tym jestesmy skazani na oczekiwania na nowe wersje w repozytoriach - Eclipse 3.1 mial premierie na eclipse.org w czerwcu '05, w repozytorium Fedory pojawil sie 3 miesiace pozniej.

Pozdrawiam,

montresol

co do mojego poziomu to niebardzo wiem o co pytasz czy o znajmosc (_linuxa_ → Linuksa) ORT czy javy, bo jezeli chodzi o to pierwsze to dopiero zaczynam a jezeli chodzi o jave to semestr ze skutkiem bardzo dobrym mam za soba :-). Javy zadnej innej nie istalowalem wiec pewnie mam ta standardowa :-( to mam teraz poprostu sciagna ta sunowska i ja zainstalowac czy wczesniej w jakis sposob usunac tą stara? I jezeli chodzi o moje wymagania co do programowanie to wymagam przynajmniej zeby mi kolorowalo funkcje klasy itd i ma szybko smigac bo szczerze powiem ze w eclipse to nawet nie mialem okazji nic napisac takie zamulone bylo i sie za bardzo wkurzyłem. pozdr

Javy zadnej innej nie istalowalem wiec pewnie mam ta standardowa :-( to mam teraz poprostu sciagna ta sunowska i ja zainstalowac czy wczesniej w jakis sposob usunac tą stara?

Sciagnij jave (JDK 5.0 - java.sun.com), NetBeans 5.0 (netbeans.org) i Eclipse'a 3.1.2 (eclipse.org). Co do instalacji javy - poszukaj na forum, w faq itd. Zainstaluj oba IDE, przerob proste tutoriale pokazujace ich mozliwosci i wybierz to, ktore bardziej Ci pasuje.

I jezeli chodzi o moje wymagania co do programowanie to wymagam przynajmniej zeby mi kolorowalo funkcje klasy itd i ma szybko smigac bo szczerze powiem ze w eclipse to nawet nie mialem okazji nic napisac takie zamulone bylo i sie za bardzo wkurzyłem.

Ech, uzywales zatem nieszczesnego 3.1m6 z dystrybucji Fedory. Fedora, umieszczajac te wersje, wyrzadzila chyba wiecej szkody niz pozytku Eclipse'owi.

Pozdrawiam,

montresol

.... Javy zadnej innej nie istalowalem wiec pewnie mam ta standardowa :-( to mam teraz poprostu sciagna ta sunowska i ja zainstalowac czy wczesniej w jakis sposob usunac tą stara?...

No to masz tutaj, na dole strony zebys nie tracil czasu... zajmij sie lepiej programowaniem, moze dostaniesz "celujacego"? ;-)

Pozdro

• 4 weeks later...

I jezeli chodzi o moje wymagania co do programowanie to wymagam przynajmniej zeby mi kolorowalo funkcje klasy itd i ma szybko smigac bo szczerze powiem ze w eclipse to nawet nie mialem okazji nic napisac takie zamulone bylo i sie za bardzo wkurzyłem.

Ech, uzywales zatem nieszczesnego 3.1m6 z dystrybucji Fedory. Fedora, umieszczajac te wersje, wyrzadzila chyba wiecej szkody niz pozytku Eclipse'owi.

No to juz wiem czemu jak na pierwszym wykladzie z javy odpalilem na swoim staruszku Eclipse z plytki instalacyjnej fedory to po 30 minutach bylem w polowie tutoriala opisujacego tworzenie nowego projektu (laptop z PIII 800mhz i 128mb ramu na pokladzie).

A co do tematu przewodniego watku to uzywam teraz na wykladach i laborkach gedit'a + gcj z konsoli. Jak na edytor tekstu, to gedit calkiem niezle spisuje sie tez przy klepaniu w javce. Jak pokopiesz w preferencjach tegoz to na pewno znajdziesz takie rzeczy jak kolorowanie skladni i wyroznianie par nawiasow. Dozuc do tego jeszcze zglaszanie bledow podczas kompilacji w konsoli przy uzyciu gcj i mamy hardcorowe IDE Biedny Student edyszyn smile.gif. Zycze powodzenia w dalszej edukacji.

P.S. Semestr C++ mam w plecy, a w javce calkiem sprawnie mi idzie O_o.