Skocz do zawartości

Wtyczka Java Nie Działa

max74pl

Rekomendowane odpowiedzi

jako root utworzylem katalog /usr/java i skopiowałem tam jre-1_5_0_03-linux-i586-rpm.bin. pozniej nadalem mu prawa wykonywania i uruchomilem skrypt. Na koncu zrbiłem dowiązanie do pliku javy ln -s ...itd.

odpalam firefoxa wchodze np. na wp.pl na czat i nie otwiera sie. informuje że trzeba zainstalowac wtyczke.

# cd /usr/lib/firefox-1.0.4/plugins

# ln -s /usr/java/jre1.5.0_03/plugin/i386/ns610-gcc32/libjavaplugin_oji.so

Ale trzeba jeszcze powiedzieć gdzie zlinkować ten plik. A zlinkować trzeba właśnie do katalogu /usr/firefox/plugins, w którym się znajdujesz po komendzie cd. Wydaje mi się, ze o to chodzi, bo takie plecenia wpisalem i działa... Zatem:

ln -s /usr/java/jre1.5.0_03/plugin/i386/ns610-gcc32/libjavaplugin_oji.so /usr/lib/firefox-we.rs.ja/plugins

Jeżeli zaktualizowałes Firefoxa np. 1.0.4 do 1.0.7 to trzeba skopiować ten link ze starego /usr/lib/firefox do nowego /usr/lib/firefox i wtedy z powrotem działa w nowej wersji. Na dodatek dla wszystkich użytkowników, nie tak, jak np. plugin Macromedia Flash.

Ale trzeba jeszcze powiedzieć gdzie zlinkować ten plik. A zlinkować trzeba właśnie do katalogu /usr/firefox/plugins, w którym się znajdujesz po komendzie cd. Wydaje mi się, ze o to chodzi, bo takie plecenia wpisalem i działa... Zatem:

ln -s /usr/java/jre1.5.0_03/plugin/i386/ns610-gcc32/libjavaplugin_oji.so /usr/lib/firefox-we.rs.ja/plugins

Ja mam wersję 1.5.0_05 i mam link zrobiony z ns7 do katalogu /usr/lib/mozilla/plugins (nie muszę tworzyć dowiązania po akutalizacji przeglądarki; inne szukają w tym katalogu np. Opera).

Ale trzeba jeszcze powiedzieć gdzie zlinkować ten plik.

Nie trzeba wink.gif Jak znajdujesz się w katalogu, w którym ma być dowiązanie symboliczne do pliku, to wystarczy podać położenie docelowe smile.gif

Ja mam wersję 1.5.0_05 i mam link zrobiony z ns7 do katalogu /usr/lib/mozilla/plugins (nie muszę tworzyć dowiązania po akutalizacji przeglądarki; inne szukają w tym katalogu np. Opera).
Jak aktualizowalem Firefoxa z 1.0.4 do 1.0.bodajże6 to sie jednak musiałem bawic. Ale dowiązania nie mialem w mozilla tylko w firefox...

Tylko wobec tego co tu nie działa? Niesunowa Java?

Jak aktualizowalem Firefoxa z 1.0.4 do 1.0.bodajże6 to sie jednak musiałem bawic. Ale dowiązania nie mialem w mozilla tylko w firefox...

Tylko wobec tego co tu nie działa? Niesunowa Java?

Firefox z kolejnymi wersjami "przenosi się" do nowych folderów (firefox-1.06, firefox-1.5 itd), a mozilla jest cały czas. Nie trzeba robić nowych dowiązań po każdej aktualizacji. Fx szuka wtyczek w folderze "/usr/lib/mozilla/plugins" więc nie ma sensu tworzyć dowiązań do jego katalogu.

• 3 weeks later...
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...