max74pl Napisano Styczeń 17, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 17, 2006 zainstalowałem wtyczke java a firefox nadal nie otwira apletow java. ktoś wie dlaczego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McGiwer Napisano Styczeń 17, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 17, 2006 A w jaki sposób zainstalowałeś tą Javę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
max74pl Napisano Styczeń 17, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 17, 2006 jako root utworzylem katalog /usr/java i skopiowałem tam jre-1_5_0_03-linux-i586-rpm.bin. pozniej nadalem mu prawa wykonywania i uruchomilem skrypt. Na koncu zrbiłem dowiązanie do pliku javy ln -s ...itd. odpalam firefoxa wchodze np. na wp.pl na czat i nie otwiera sie. informuje że trzeba zainstalowac wtyczke. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
!Ci Napisano Styczeń 17, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 17, 2006 Napisz jak dokladnie zrobiles to dowiazanie.... Chodzi mi dokladnie skad i dokladnie gdzie.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
max74pl Napisano Styczeń 17, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 17, 2006 zrobilem dwa 1. # cd /usr/lib/mozilla-1.7.8/plugins # ln -s /usr/java/jre1.5.0_03/plugin/i386/ns610-gcc32/libjavaplugin_oji.so i 2. # cd /usr/lib/firefox-1.0.4/plugins # ln -s /usr/java/jre1.5.0_03/plugin/i386/ns610-gcc32/libjavaplugin_oji.so Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McGiwer Napisano Styczeń 18, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 18, 2006 A cóż to za Java? Ściągnij z ze strony Suna najnowszą wersję w tarballu i zrób dowiązanie tylko w katalogu /plugins Firefoksa. Powinno wystarczyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysio Napisano Styczeń 18, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 18, 2006 Tom jave zainstaluj ftp://ftp.tux.org/pub/java/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McGiwer Napisano Styczeń 18, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 18, 2006 Tom jave zainstaluj ftp://ftp.tux.org/pub/java/ Nie polecałbym, w Fedora Core 4 Release Notes jest napisane, żeby instalować Javę z jpackage.org, bądź też z Suna (tą z tarballa). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dj_oko Napisano Styczeń 19, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 19, 2006 # cd /usr/lib/firefox-1.0.4/plugins # ln -s /usr/java/jre1.5.0_03/plugin/i386/ns610-gcc32/libjavaplugin_oji.so Ale trzeba jeszcze powiedzieć gdzie zlinkować ten plik. A zlinkować trzeba właśnie do katalogu /usr/firefox/plugins, w którym się znajdujesz po komendzie cd. Wydaje mi się, ze o to chodzi, bo takie plecenia wpisalem i działa... Zatem: ln -s /usr/java/jre1.5.0_03/plugin/i386/ns610-gcc32/libjavaplugin_oji.so /usr/lib/firefox-we.rs.ja/plugins Jeżeli zaktualizowałes Firefoxa np. 1.0.4 do 1.0.7 to trzeba skopiować ten link ze starego /usr/lib/firefox do nowego /usr/lib/firefox i wtedy z powrotem działa w nowej wersji. Na dodatek dla wszystkich użytkowników, nie tak, jak np. plugin Macromedia Flash. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Zuk87 Napisano Styczeń 19, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 19, 2006 # cd /usr/lib/firefox-1.0.4/plugins # ln -s /usr/java/jre1.5.0_03/plugin/i386/ns610-gcc32/libjavaplugin_oji.so Ale trzeba jeszcze powiedzieć gdzie zlinkować ten plik. A zlinkować trzeba właśnie do katalogu /usr/firefox/plugins, w którym się znajdujesz po komendzie cd. Wydaje mi się, ze o to chodzi, bo takie plecenia wpisalem i działa... Zatem: ln -s /usr/java/jre1.5.0_03/plugin/i386/ns610-gcc32/libjavaplugin_oji.so /usr/lib/firefox-we.rs.ja/plugins Ja mam wersję 1.5.0_05 i mam link zrobiony z ns7 do katalogu /usr/lib/mozilla/plugins (nie muszę tworzyć dowiązania po akutalizacji przeglądarki; inne szukają w tym katalogu np. Opera). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McGiwer Napisano Styczeń 20, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 20, 2006 # cd /usr/lib/firefox-1.0.4/plugins # ln -s /usr/java/jre1.5.0_03/plugin/i386/ns610-gcc32/libjavaplugin_oji.so Ale trzeba jeszcze powiedzieć gdzie zlinkować ten plik. Nie trzeba Jak znajdujesz się w katalogu, w którym ma być dowiązanie symboliczne do pliku, to wystarczy podać położenie docelowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dj_oko Napisano Styczeń 21, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 21, 2006 Ja mam wersję 1.5.0_05 i mam link zrobiony z ns7 do katalogu /usr/lib/mozilla/plugins (nie muszę tworzyć dowiązania po akutalizacji przeglądarki; inne szukają w tym katalogu np. Opera). Jak aktualizowalem Firefoxa z 1.0.4 do 1.0.bodajże6 to sie jednak musiałem bawic. Ale dowiązania nie mialem w mozilla tylko w firefox... Tylko wobec tego co tu nie działa? Niesunowa Java? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Zuk87 Napisano Styczeń 21, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 21, 2006 Ja mam wersję 1.5.0_05 i mam link zrobiony z ns7 do katalogu /usr/lib/mozilla/plugins (nie muszę tworzyć dowiązania po akutalizacji przeglądarki; inne szukają w tym katalogu np. Opera). Jak aktualizowalem Firefoxa z 1.0.4 do 1.0.bodajże6 to sie jednak musiałem bawic. Ale dowiązania nie mialem w mozilla tylko w firefox... Tylko wobec tego co tu nie działa? Niesunowa Java? Firefox z kolejnymi wersjami "przenosi się" do nowych folderów (firefox-1.06, firefox-1.5 itd), a mozilla jest cały czas. Nie trzeba robić nowych dowiązań po każdej aktualizacji. Fx szuka wtyczek w folderze "/usr/lib/mozilla/plugins" więc nie ma sensu tworzyć dowiązań do jego katalogu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thorin Napisano Luty 6, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 6, 2006 Ja miałem ten sam problem z java i instalowanie z manuala producenta nic nie dało dopiero z opisu arturka ktory jest TUTAJ udalo mi sie zrobić Jave pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi