!Ci Napisano Styczeń 19, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 19, 2006 To w modprobe.conf laduje Ci automatycznie odpowiedni modul. Jesli nie chcesz za kazdym razem ladowac go recznie to bedziesz musial zrobic wpis w tym pliku... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daw Napisano Styczeń 19, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 19, 2006 Probowalem tez takiego czegos: [root@localhost ~]# rmmod cx8800 [root@localhost ~]# rmmod cx88xx [root@localhost ~]# modprobe tuner card=27 [root@localhost ~]# rmmod tuner [root@localhost ~]# modprobe tuner card=27 FATAL: Error inserting tuner (/lib/modules/2.6.14-1.1656_FC4/kernel/drivers/media/video/tuner.ko): Unknown symbol in module, or unknown parameter (see dmesg) Ale wywala sie. Nie bardzo wiem o co biega a zalezy mi zeby toto uruchomic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
!Ci Napisano Styczeń 19, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 19, 2006 Jesli juz to raczej powinno byc modprobe bttv card=x tuner=y Jednak z tego co widze to masz tuner oparty o inny chipset jak bt8x8, nie wiem czy jest on rowniez obslugiwany przez bttv. Radze poczytac w dokumentacji bttv na ten temat albo na google... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mavik Napisano Styczeń 27, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 27, 2006 dla wszystkich co się z kartami TV męczą bttv (and more) tv,video and radio card gallery. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gucio Napisano Sierpień 15, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 15, 2006 Dorzuce sie z pytaniem do tematu.Czy to co kolega Gucio napisal odnosnie wpisow w modprobe.conf jest konieczne w przypadku kazdej karty? Moja karta w urzadzeniach jest rozpoznana ale juz np w xawtv wyrzuca UnknownVendor i jest snieg. Czy bede musial rowniez metoda prob dopisywac w modprobe.conf? Czy w Fedorze4 nie jest to konieczne? Sory za zamieszanie ale jestem "nowy". Moj uklad oparty jest na cx88xx Ogólnie rzecz biorąc, urządzenie jest wykrywane według identyfikatora, jaki podaje podczas odpytywania szyny PCI (tzw. Vendor ID, czy jakoś tak - nie che mi się sprawdzać), niemniej wpis jest konieczny, by karta zaczęła być obsługiwana (bttv, czyli sterownik, musi otrzymać jakieś parametry). Dopiero wówczas urządzenie zaczynała działać. U mnie kartę TV uruchomiłem w ten sposób zarówno pod Mandrake'em 9.x, Mandrivą 2006, jak i Fedorą 4 i 5. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
**Marcin Napisano Sierpień 15, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 15, 2006 FATAL: Error inserting tuner (/lib/modules/2.6.14-1.1656_FC4/kernel/drivers/media/video/tuner.ko): Unknown symbol in module, or unknown parameter (see dmesg) Kernel od dluzszego czasu posiadal bug w i2c. Chipset ten (bynajmniej v878) dzialal tylko z kernelem +patch -mm. Teraz mam wersje z repo 2.6.17-1.2157_FC5 i widze ze juz jest ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi