Skocz do zawartości

Karta Tv

losioman

Rekomendowane odpowiedzi

Probowalem tez takiego czegos:

[root@localhost ~]# rmmod cx8800

[root@localhost ~]# rmmod cx88xx

[root@localhost ~]# modprobe tuner card=27

[root@localhost ~]# rmmod tuner

[root@localhost ~]# modprobe tuner card=27

FATAL: Error inserting tuner (/lib/modules/2.6.14-1.1656_FC4/kernel/drivers/media/video/tuner.ko): Unknown symbol in module, or unknown parameter (see dmesg)

Ale wywala sie. Nie bardzo wiem o co biega a zalezy mi zeby toto uruchomic.

Jesli juz to raczej powinno byc

modprobe bttv card=x tuner=y

Jednak z tego co widze to masz tuner oparty o inny chipset jak bt8x8, nie wiem czy jest on rowniez obslugiwany przez bttv. Radze poczytac w dokumentacji bttv na ten temat albo na google...

• 6 months later...

Dorzuce sie z pytaniem do tematu.Czy to co kolega Gucio napisal odnosnie wpisow w modprobe.conf jest konieczne w przypadku kazdej karty? Moja karta w urzadzeniach jest rozpoznana ale juz np w xawtv wyrzuca UnknownVendor i jest snieg. Czy bede musial rowniez metoda prob dopisywac w modprobe.conf? Czy w Fedorze4 nie jest to konieczne? Sory za zamieszanie ale jestem "nowy". Moj uklad oparty jest na cx88xx

Ogólnie rzecz biorąc, urządzenie jest wykrywane według identyfikatora, jaki podaje podczas odpytywania szyny PCI (tzw. Vendor ID, czy jakoś tak - nie che mi się sprawdzać), niemniej wpis jest konieczny, by karta zaczęła być obsługiwana (bttv, czyli sterownik, musi otrzymać jakieś parametry). Dopiero wówczas urządzenie zaczynała działać. U mnie kartę TV uruchomiłem w ten sposób zarówno pod Mandrake'em 9.x, Mandrivą 2006, jak i Fedorą 4 i 5.

FATAL: Error inserting tuner (/lib/modules/2.6.14-1.1656_FC4/kernel/drivers/media/video/tuner.ko): Unknown symbol in module, or unknown parameter (see dmesg)

Kernel od dluzszego czasu posiadal bug w i2c. Chipset ten (bynajmniej v878) dzialal tylko z kernelem +patch -mm. Teraz mam wersje z repo 2.6.17-1.2157_FC5 i widze ze juz jest ok.