mejker Napisano Lipiec 5, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 5, 2004 witam, mam swieza FC2 stad to pytanie - poprzednio dlugo mialem RH9 i nie bylo tego problemu. Otoz mam u siebie dwie myszy, pierwsza to optyczna USB (dwa batony + skrol) a druga to PS/2 (3 batony). Problem polega na tym, ze konfiguracja ze tarych XFree86 nie dziala i nie chce mi zalaczyc mysz PS/2 (musialem ja chwilowo wylaczyc). Wydaje mi sie, ze problem lezy w urzadzeniach obslugujacych myszy. Moze ktos wie jak to szybko rozwiazac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Lipiec 5, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 5, 2004 Problem polega na tym, ze konfiguracja ze tarych XFree86 nie dziala i nie chce mi zalaczyc mysz PS/2 (musialem ja chwilowo wylaczyc). Możesz to tu wkleić? Od wersji 2.6.3 zmieniała się obsługa myszy (inny plik urządzenia - teraz /dev/input/mice). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mejker Napisano Lipiec 5, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 5, 2004 jasne. tak bylo w XF86config: section "ServerLayout" InputDevice "MousePS" "CorePointer" InputDevice "MouseUSB" "SendCoreEvents" EndSection Section "InputDevice" Identifier "MousePS" Driver "mouse" Option "Protocol" "PS/2" Option "Device" "/dev/psaux" Option "ButtonNumber" "3" Option "Emulate3Buttons" "no" EndSection Section "InputDevice" Identifier "MouseUSB" Driver "mouse" Option "Protocol" "IMPS/2" Option "Device" "/dev/input/mice" Option "ZAxisMapping" "4 5" Option "Emulate3Buttons" "yes" EndSection oczywsice sa to tylko fragmenty dotyczace myszek# If the normal CorePointer mouse is not a USB mouse then a teraz tak mam w xorg.conf: Section "ServerLayout" InputDevice "MouseUSB" "CorePointer" EndSection Section "InputDevice" Identifier "MouseUSB" Driver "mouse" Option "Protocol" "IMPS/2" Option "Device" "/dev/input/mice" Option "ZAxisMapping" "4 5" Option "Emulate3Buttons" "yes" EndSection i nie wiem czy USB powinna byc na IMPS/2 choc dziala? Ale moze ktos wiec. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Lipiec 5, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 5, 2004 section "ServerLayout" InputDevice "MousePS" "CorePointer" InputDevice "MouseUSB" "SendCoreEvents" EndSection To zostaw. Section "InputDevice" Identifier "MousePS" Driver "mouse" Option "Protocol" "PS/2" Option "Device" "/dev/psaux" Option "ButtonNumber" "3" Option "Emulate3Buttons" "no" EndSection Zmień Device na "/dev/input/mice" - powinno działać :/ i nie wiem czy USB powinna byc na IMPS/2 choc dziala? Jak dasz PS/2, to przestanie działać scroll (przynajmniej tak jest napisane w dokumentacji). Mam nadzieję, że to coś pomoże, bo używam tylko jednej myszki. Aha, jeśli scroll działa też jako 3 przycisk, to możesz wyłącząć emulację: Option "Emulate3Buttons" "no" BTW Podczas instalacji nie wykryło Ci drugiej myszki? system-config-mouse nie daje sobie z tym rady? Jeśli tak, to zgłoś błąd: http://bugzilla.redhat.com Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mejker Napisano Lipiec 5, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 5, 2004 no wlasnie sprawa z wykryciem jest dziwna - wg. mnie otoz FC2 widzi obie myszy, choc w xorg.conf jest tylko jedno urzadzenie. Jak to jest wiec? Jakie urzadzenie obsluguje jedna mysz a jakie druga? Wiemy, ze /dev/input/mice to jedno urzadzenie (ale ktora mysz skoro obie dzialaja?), a drugie? Chcialbym miec pelna kontorla nad urzadzeniami i jak maja one dzielac. co do system-config-mouse - spoko mozna sobie odpalic to cos, ale nie widze tam mozliwosci wyboru portu (USB i PS/2), ktore definiuje. I gdzie to jest zapisywane? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Lipiec 6, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 6, 2004 Jakie urzadzenie obsluguje jedna mysz a jakie druga? Wiemy, ze /dev/input/mice to jedno urzadzenie (ale ktora mysz skoro obie dzialaja?), a drugie? mice - liczba mnoga od mouse ;-) W dokumentacji jest napisane: Each 'mouse' device is assigned to a single mouse or digitizer, except the last one - 'mice'. This single character device is shared by all mice and digitizers, and even if none are connected, the device is present. This is useful for hotplugging USB mice, so that programs can open the device even when no mice are present. I gdzie to jest zapisywane? Konfiguracja Xów → /etc/X11/xorg.conf Konfiguracja konsoli (chyba chodzi o GPM) → /etc/sysconfig/mouse To działają Ci w końcu obie myszki? Jeśli instalator ich nie ustawił poprawnie, to proponowałbym jednak zgłosić błąd. Sam już wysłałem kilka zgłoszeń i bugi zostały naprawione :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mejker Napisano Lipiec 7, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 7, 2004 mice - liczba mnoga od mouse ;-) W dokumentacji jest napisane: (...) jakos nie skojarzylem tego, a i czytajac dokumentacje nie zauwazylem - dzieki za info To działają Ci w końcu obie myszki? Jeśli instalator ich nie ustawił poprawnie, to proponowałbym jednak zgłosić błąd. Sam już wysłałem kilka zgłoszeń i bugi zostały naprawione :-) tak dzialaja mi obie myszy, choc nadal nie wyobrazam sobie - a moze nie doceniam FC2 - jak to urzadzenie odroznia mysz 3 batonowa od myszy 2 batonowej ze skrolem bede musial sie temu przyjrzec w domku poza tym jestem zadowolony z FC2 - caly soft potrzebny mi dziala a i troche nowszych wersji tez jest dostepnych w porownaniu z RH9 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi