smielowski Napisano Styczeń 19, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 19, 2006 Problem wygląda tak: mam monitor Samsung SyncMaster 173P plus, który niestety ma programowe OSD i nie mogę w żaden sposób zmienić kontrastu i jasności wyświetlanego obrazu. Nie ma sterowników do tego monitora pod linuksem. Czy można w jakiś inny sposób zmienić kontrast lub jasność wyświetlanego obrazu gdzieś w plikach konfiguracyjnych np. karty graficznej (RIVA TNT2)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
webon Napisano Styczeń 19, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 19, 2006 W konfiguracji pulpitu masz masz ekran a tama gamma monitora. Sprawdz czy to wystarcza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smielowski Napisano Styczeń 19, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 19, 2006 Nigdzie nie znalazłem nic takiego, o czym piszesz Może jakaś dokładniejsza wskazówka. Ja dopiero zaczynam przygodę z Linuksem. Uzywam środowiska graficznego Gnome Częściowo sobie poradziłem. W etc/X11 w pliku xorg.conf w sekcji Monitor dodałem wpis Gamma 0.6 0.6 0.6 . Obraz już tak nie razi w oczy, jednak nadal nie widać odcieni szarości. Wydaje mi się, że należy jeszcze przycieminć trochę obraz... Ale jak to zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mafju Napisano Sierpień 27, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 27, 2006 Witam, ja tez mam 173p plus i udalo mi sie wygooglac program "ddccontrol" - ma mniej wiecej te same opcje co program MagicTune pod Winde. Osobiscie korzystam z Ubuntu, wiec paczuszke z programem sciagnąłem spod adresu: http://download.ubuntu.pl/ddccontrol/. Ty pewnie bedziesz musial poszukac wersji w dla Fedory ew. skompilowac ze zrodel. Niestety wersja tego programu, ktora sciagnalem z jakis powodow nie obslugiwala mojego wyswietlacza (173p plus) - brakowało pliku "SAM0197.xml". By temu zaradzić stworzyłem taki plik - miał on zawartość pliku "SAM0196.xml" (wszystkie te pliki o ktorych mowa powinny znajdowac sie w katalogu, w ktorym zostal zainstalowany program). I jeszcze jedna uwaga: program nalezy uruchamiac z prawami roota. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
webon Napisano Sierpień 27, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 27, 2006 Nigdzie nie znalazłem nic takiego, o czym piszesz Może jakaś dokładniejsza wskazówka. Ja dopiero zaczynam przygodę z Linuksem. Uzywam środowiska graficznego Gnome Częściowo sobie poradziłem. W etc/X11 w pliku xorg.conf w sekcji Monitor dodałem wpis Gamma 0.6 0.6 0.6 . Obraz już tak nie razi w oczy, jednak nadal nie widać odcieni szarości. Wydaje mi się, że należy jeszcze przycieminć trochę obraz... Ale jak to zrobić? Witam niestety opcja którą opisalem jest tylko w kde nie używam gnome ale z tego co pamietam to faktycznie zostaje ręczna modyfikacja plików xorg.conf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi