Skocz do zawartości

Fedorka 5

Daniello

Rekomendowane odpowiedzi

A czym uaktualniałeś ?? Yum'em czy Red Hat Network ??

Pyt.: Czy up2date jeszcze działa?

Odp.:

Tak, ale już nie używa Red Hat Network (RHN). (Program dalej ściąga pliki z serwerów Red Hata, tyle, że nie możesz używać funkcji dostępnych w Red Hat Network).

W Fedorze do aktualizacji systemu lepiej jest jednak używać programu yum niż up2date.

Tylko nurtuje mnie jedno pytanie. Czy będę musiał robić reinstalkę całego systemu (stracę wszystkie dane!!), czy będę mógł sobie uaktualnić np. yumem ??

ee? Przeciez jak masz oddzielna partycje /home od "/" to wszystko jest OK. Formatujesz przed instalka FC5 tylko "/" i instalujesz na czysto. Wiekszosc ustawien (~/.kadu , ~/.opera) zostanie zachowana, tak samo jak dane prywatne z /home. Czasami oplaca sie na czysto zainstalowac system...

ale jak masz porzadek w swoim FC4 (zadnych kompilowanych recznie programow systemowych, tylko zalecane repozytoria bez roblemow z zaleznosciami, bez "dziwnych" repo lub trefnych .rpmow instalowanych z parametrem --force) to bedziesz mogl smialo zupdatowac FC4 do FC5 wkladajac plytki do cdromu biggrin.gif

A czym uaktualniałeś ?? Yum'em czy Red Hat Network ??

yum`em oczywiście

gdzies znalazłem FAQ ale nie pamiętam juz gdzie to było, ale z tego co pamiętam to był chyba oficjalny FAQ dotyczacy upgrade`u fc3 na fc4

ok znalazłem

http://fedoraproject.org/wiki/YumUpgradeFaq

i jeszcze zobacz tu:

http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=5218