Skocz do zawartości

Debian Sie Wiesza

Matju

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, normalnie jestem fedorowcem, ale padł mi ostatnio dysk i teraz dysponuje tylko 2 GB dyskiem, mój komputer jest routerem programowym na cały blok i zawsze był włączony, w tym m.in. upatruje przyczynę padu dysku smile.gif. Ale teraz do rzeczy, zainstalowałem debiana i co jakiś czas się wiesza. Nie mam pojęcia jaka jest przyczyna, dzieje sie to co ok godzinę dwie, Szukałem w linux howtu i linux faq itp, ale nigdzie nie znalazłem jakiegoś fajnego opisu jak czytać logi i w których szukać co się tak naprawdę dzieje. Po prostu zwis ... zero reakcji na mysz i klawiature i maskarada przestaje działać sad.gif. Jeżeli ktoś jest w stanie pomóc będę bardzo wdzięczny. Pozdrawiam i zapraszam do dyskusji.

Wiem ze logi sa w /var/log ale nie wiem w ktorych plikach i czego szuakc sad.gif. Nie zrobilem upgrade systemu bo nie mam miejsca na dysku na to sad.gif. Co do innego sprzętu to nie jestem pewny czy coś jeszcze nie padło. Jak dostane dysk z gwarancji to się dowiem smile.gif. Dzięki za zainteresowanie i pozdrawiam.