Skocz do zawartości

Instalacja Netbeans

pvsp

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jestem poczatkujacym uzytkownikiem (_linuxa_ → Linuksa) ORT. Musze zainstalowac netbeansa poniewaz sytuacja mnie zmusila ze musze napisac cos w srodowisku linux. Sciagnalem netbeans-4_1-linux.bin jednak podczas proby instalacji ./netbeans-4_1-linux.bin wywala mi blad The wizard cannot continue because of the following error: could not load wizard specified in /wizard.inf (104)

czy jest mozliwosc innej instalacji netbeansa np przez repozytoria ? Jezeli tak to prosze o podanie hosta skad mozna pobrac netbeansa poniewaz te 5 co mam ustawionych nie wyszukuje mi netbeansa.

nie korzystalem nigdy z niego, natomiast na netbeans pracowalem juz chwile i bardzo sie przyzwyczailem, na szczescie juz mi sie udalo zainstalowac nie wiem czego tak bylo ze jak sciagnalem plik z jdk+netbeans to sie sypalo, natomiast jak zainstalowalem jdk osobno i netbeansa osobno to wszytko jest oki no ale najwazniejsze ze dziala

pozdr.

Wyłącz SELinux, a co do NB, NB5 RC1 jest o wiele lepszy, a co do eclipse pracowałem na nim pewien czas, do NetBeans trochę mu brakuje, praktycznie spełnia jedynie z 5 % jego możliwości, po pewnym czasie doszedłem do wniosku, że eclipse to nic więcej jak tylko gedit z możliwością debagowania i kompilacji, jest to ładnie zrobione graficznie środowisko lecz niestety bez pełnego wsparcia do pisania applikacji, chyba że pisze się jedynie prosty kod bez swing i na poziomie J2SE. Co prawda są jakieś pluginy do swing i J2EE ale ich jakość i możliwości nie zapwnia standardu pracy na poziomie dzisiejszych standardów! W Netbeans z instalacją nie ma problemów, ale od wersji FC4 SELinux sprawia kłopoty, oczywiście należy także zainstalować nowe środowoisko JAVA, fedorka niby ma wszystko ale to co ma poinstalowane to jedynie antyki, aż dziw bierze po co wrzucają te starocie, aby zapełnić płytę? Przecież nic nie kosztuje dorzucenie nowych wersji softu, tym pardziej że wersje JAVA 1.5 były wcześniej niż ich wydanie FC4!

No swieta racja, ja glownie pracuje w NB piszac aplikacje j2me oraz swing i nie wiem jak wyglada sprawa j2me na eclipse zreszta na pl.comp.lang.java w watku NB vs eclipse nie znalazlem ani jednego argumentu zeby korzystac z tego drugiego. Odnosnie instalacji to jak sciagnalem osobne paczki to instalacja bezproblemowa widac linux bardzo sie zmienil pamietam jak jeszcze w 1lo gdy pracowalem na RH8 to zeby skonfigurowac jakies srodowisko do programowania tzreba bylo ostro powalczyc, teraz nawet w tym nowym jdk nie tzreba robic powiazan co znacznie upraszcza sprawe. Sama FC 4 no mam od dwoch dni przedtem pracowalem w lo na RH8 i chwile na Suse to nie wiem czy to wina jeszcze zlej konfiguracji czy tak jest ale Yast w suse to bylo naprawde cos zawsze najnowsze pakiety nie bylo z tym problemow, natomiast yum no mam niby ustawione hosty tak jak zalecano na forum i glupia sprawa, zwykly firefox jest tylko 1.0.7 nie ma dostepnej 1.5

pozdr.

firefox jest tylko 1.0.7 nie ma dostepnej 1.5

W FC4 nie będzie nowego Firefoksa, ponieważ wymagałoby to zbyt dużych zmian w systemie. Jest dostępny w development, więc jeśli chcesz to możesz zainstalować go yum-em włączając to repozytorium. Polecam jednak używanie wersji z tarballa ze względu na dużą ilość zależności podczas instalacji z development.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...