Skocz do zawartości

D-link Dwl-520+

rudyka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mogli byście mi (_pomuc_ → pomóc) ORT z instalacją Dlinka 520+ poroszę o wyjaśnienie wszystkiego w jak najprostrzy sposób. sad.gif Po kolei instalacja i konfiguracja.

Już znalazłem sorka za stwarzanie problemów sad.gifsad.gifsad.gifsad.gifsad.gifsad.gifsad.gifsad.gif

mam jeszcze do was prośbę wytłumaczyli byście mi to tak jak dziecku?

D-Link DWL-520+ pod Linuksem

Arkadiusz Bednarczyk (A.B.) · 2004-01-29 21:24:43 · wersja do wydruku

Ponieważ dosyć często pojawia się pytanie o możliwość uruchomienia karty D-Link DWL-520+ (i innych opartych na ACX100) pod Linuksem, postaram się w kilku krokach opisać cały proces.

Na początek:

U mnie działa. Niekoniecznie musi działać u Ciebie.

Powinieneś umieć czytać - najlepiej ze zrozumieniem. Szczególnie teksty w języku angielskim.

Nie mam Mandrake'a/Red Hat'a/Fedory/itp. wynalazków z RPM'ami - nie pytaj mnie skąd (_wziąść_ → wziąć) ORT jakiegoś (_rpm'a_ → RPM-a) ORT, jak skompilować tam jądro, itp.

Na początek zajrzyj tutaj.

Jak nic nie znajdziesz to wejdź tutaj.

Musisz umieć własnoręcznie skompilować jądro. Co to jest kernel, jak to się kompiluje, itp. - poszukaj sam (hint: HOWTO).

Musisz umieć własnoręcznie kompilować programy. Jak to się robi? Czytaj README.

Co zrobiłem, że u mnie działa:

1. Ściągnąłem źródła sterownika, są tutaj. Do wyboru jest kilka wersji. Najnowszy driver nie zawsze jest najlepszy. W moim przypadku znakomicie się sprawuje acx100-0.2.0pre6_plus_fixes_5.tar.bz2. W momencie pisania tego artykułu, najnowszą wersją była pre6_plus_fixes_10, testuję ją dopiero od niedawna, więc nie mogę zbyt wiele o niej powiedzieć. Wersja pre6_plus_fixes_9 była nie do użycia - po paru minutach traciła połączenie.

2. Skompilowałem (i zainstalowałem) jajko z następującymi opcjami: CONFIG_NET_RADIO=y

CONFIG_NET_WIRELESS=y

CONFIG_SMP=n

Wniosek - musisz mieć źródła kernela (ewentualnie już skompilowany kernel z tymi opcjami, w tym wypadku musisz mieć tylko pliki nagłówkowe jądra). Moduł działa z jajkami z serii 2.4. Zalecany oczywiście jest najnowszy kernel.

3. Potrzebujesz jeszcze Wireless Tools. Zazwyczaj jest w dystrybucji, wystarczy je zainstalować. Zalecana najnowsza wersja. Możesz ją pobrać stąd. Więcej informacji jest na tej stronie.

4. Ostatnią rzeczą która jest konieczna to firmware. Znajdziesz je w archiwum ze sterownikami do karty dla Windowsów. Są to cztery pliki: WLANGEN.BIN

RADIO0d.BIN

RADIO11.BIN

AIRPLUS.BIN lub RADIO15.BIN

Wielkość liter w nazwie plików jest bardzo ważna.

5. Skompilowałem moduł acx100.

Rozpakowałem archiwum. Uruchomiłem skrypt ./Configure - tutaj może się wysypać jeśli nie masz właściwie zainstalowanych plików nagłówkowych jądra. Co robić w takim wypadku? Przeczytać co Configure wysypało na ekran i odpowiednio zareagować. Jeszcze nigdy mi się nie przytrafił bład na tym etapie, wieć wiecej porad nie mogę udzielić.

Możemy już przystąpić do kompilacji sterownika. Uruchamiamy make i czekamy chwilke. Po udanej kompilacji w katalogu ./src powinien sie pojawić plik acx100_pci.o - to jest nasz moduł jądra.

6. Zainstalowałem sterownik.

W katalogu (_root'a_ → roota) ORT zrobilem następujące podkatalogi: /root/wlan

/root/wlan/firmware

/root/wlan/module

Do katalogu firmare skopiowałem pliki WLANGEN.BIN, RADIO0d.BIN, RADIO11.BIN, AIRPLUS.BIN lub RADIO15.BIN. W katalogu module umieściłem plik acx100_pci.o. Do katalogu /root/wlan skopiowałem następujące pliki: start_net i stop_net - są w archiwum ze źródłami sterownika.

Następną rzeczą którą zrobiłem było zmodyfikowanie skryptu start_net: zmieniłem IP, NETMASK, GATEWAY, ESSID (tutaj jest bardzo ważna wielkość liter), RATE, CHANNEL (można zostawić wyłączone - sterownik sam znajdzie właściwy kanał), MODE (do wyboru managed - z access pointem lub ad-hoc) oraz DEBUG (na 0x00). Uaktualniłem też zmienne

MODULE_AT="/root/wlan/module/acx100_pci.o" oraz

FIRMWARE_AT="/root/wlan/firmware"

Już mamy wszystko co jest potrzebne do uruchomienia sieci: ./start_net

Czekami krótką chwilę i odpalamy iwconfig. U mnie wyświetla takie coś:

wlan0 IEEE 802.11b+ ESSID:"access_point" Nickname:"acx100 v0.2.0pre6"

Mode:Managed Channel:3 Access Point: 00:02:2D:07:72:93

Bit Rate=5.5Mb/s Tx-Power:20 dBm

Retry min limit:5

Encryption key:off

Link Quality:100/100 Signal level:23/100 Noise level:0/100

Rx invalid nwid:0 Rx invalid crypt:0 Rx invalid frag:0

Tx excessive retries:0 Invalid misc:0 Missed beacon:0

Czasami, za pierwszym uruchomieniem start_net może się nie udać połączenie z access pointem - iwconfig zwraca: Access Point: 00:00:00:00:00:00. U mnie działa uruchomienie skryptu start_net jeszcze raz.

Co zrobić gdy nie działa?

sprawdz czy wpisałeś właściwe dane do start_net

zmien zmienną DEBUG na 0x0b lub więcej, uruchom start_net ponownie. Obserwuj co pokaże dmesg

zmień wersje sterownika - najnowsze nie zawsze jest najlepsze

problem może też wynikać ze strony access pointa - może pomoże uaktualnienie firmware w AP?

przeczytaj README w archiwum ze sterownikiem, zajrzyj na strone acx100.sf.net, a szczególnie na forum.

Ostatnie uwagi:

nie umiesz skompilować kernela? Nie zabieraj się za ten sterownik - poczytaj najpierw dokumentacje.

pierwszy raz używasz Linuksa? Daj sobie jeszcze trochę czasu...

nie wiem wszystkiego. Wiem tylko że u mnie działa.

zaprezentowana metoda nie jest najlepszą z możliwych. Ona ma tylko jedną zaletę - u mnie działa.

• 1 month later...