anatida Napisano Styczeń 25, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 25, 2006 Witam wszystkich. Mam następujacy problem z instalacją dazuko (niezbędny do prawidłowego działania ClamAV - monitorowanie): Po sciągnięciu i rozpakowaniu pojawia się pierwszy problem. Do prawidłowego zainstalowania program ten potrzebuje źródła kernela którego niestety nie można w prosty sposób doinstalować poprzez (_yum'a_ → yuma) ORT. Sądze że udało mi się to rozwiązać. Z pomocą przysza mi następująca strona: http://www.mjmwired.net/resources/mjm-fedo....html#kernelsrc Zrobiłem wszystko z zaleceniami (nie wiem czy dobrze nie jestem expertem). Mimo wykonania operacji zamieszczonych na stronie dalej dazuko sam nie potrafił znaleźć źródeł kernela w związku z czym podałem w pliku konfiguracyjnym dokładną ścieżkę do niego ./configure --kernelsrcdir=/usr/src/linux . Dzięki temu zabiegowi konfiguracja przeszła owocnie jednak przy próbie instalacji ( make install ) wywala kolejną masę błędów, z którą nie wiem co mam zrobić ... Mianowicie: /usr/src/linux/include/linux/fs.h: In function ‘file_accessed’: /usr/src/linux/include/linux/fs.h:1072: error: ‘O_NOATIME’ undeclared (first use in this function) /usr/src/linux/include/linux/fs.h: In function ‘locks_verify_locked’: /usr/src/linux/include/linux/fs.h:1255: error: dereferencing pointer to incomplete type /usr/src/linux/include/linux/fs.h: In function ‘locks_verify_truncate’: /usr/src/linux/include/linux/fs.h:1266: error: dereferencing pointer to incomplete type In file included from dazuko_linux.h:43, from dazuko_platform.h:6, from dazuko_core.c:35: /usr/src/linux/include/linux/fs.h: In function ‘iget’: /usr/src/linux/include/linux/fs.h:1455: error: dereferencing pointer to incomplete type /usr/src/linux/include/linux/fs.h: At top level: /usr/src/linux/include/linux/fs.h:1739: error: syntax error before ‘u64’ /usr/src/linux/include/linux/fs.h:1739: error: ‘simple_attr_open’ declared as function returning a function /usr/src/linux/include/linux/fs.h:1739: error: syntax error before ‘void’ In file included from dazuko_platform.h:6, from dazuko_core.c:35: dazuko_linux.h:45:25: error: asm/uaccess.h: Nie ma takiego pliku ani katalogu In file included from dazuko_platform.h:6, from dazuko_core.c:35: dazuko_linux.h:79: error: field ‘mutex’ has incomplete type dazuko_linux.h:99: error: field ‘nd’ has incomplete type make: *** [dazuko_core.o] Błąd 1 To zaledwie mała część wyniku make install (koncowa) (nie chcę zaśmiecać forum). Jeśli ktoś może mi pomóc będę bardzo wdzięczny. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi