Skocz do zawartości

Dźwiek Cmedia 9739 Na Fedora2

pr0sty

Rekomendowane odpowiedzi

hey! Wie moze ktoś z was czy dzwiek "AC97 Cmedia 9739" w płycie głównej jest obsługiwany pod fedorą ?

Wcześniej miałem slackware i na standartowym jajku 2.4.26 działał dzwięk a jak przekompilowałem na 2.6.7 to za nic nie dało się przywrócić dzwieku ....

czytałem ostatnio iz nowe jądro 2.6.7 nie posiada sterowników do tej karty i nie ma mozliwosci ich wkompilowania ...ALSA równiez nie obsługuje tego modelu- należy w tym przypadku ze strony producenta C-MEdia pobrać sterowniki pod LINUX ( nie pisze jakie distra i wersje kernela) ale z wgraniem sterowników na slackware tez był problem tak wiec postanowilem wypróbowac fedory opartej na red hat ( dowiedziałem sie ze te sterowniki na stronie producenta są pod Linux, dokładnie pod red hata i dlatego na slacku nie chciały sie skompilować )

mam pytanie czy na fedorze te sterowniki sie skompilują? moim zdaniem tak bo jest oparta na red hacie

jednak prosilbym o wasze opinie i wypowiedzi na temat mojego porblemu...

( jutro będe instalował fedore - teraz downloading 50%)

tak.... czytałem juz te posty i w większości przypadków dźwięk oparty o ten chipset co ja mam (AC97) działa . I mam dylemat odnośnie kompilacji jądra na 2.6.7 bo w FC2 jest 2.6.5 i jeżeli po instalacji miałym dźwięk i wszystko będzie dobrze wykryte to nie wiem czy kompilować jadro 2.6.7 ... jeżeli poprawić ma to wydajność i przy okazji byłby głos na 2.6.7 to bym był happy ... ale własnie nie wiem czy jądro 2.6.7 nie będzie miało problemów z moim dzwiekiem ( jak pisałem w slack na standart jajku sound byl a po kompilacji na 2.6.7 nie-mimo ze znam sie na kompilacji i doborze odpowiednich pakietów )

w FC2 jest 2.6.5

Tak się tylko nazywa - naprawdę jest 2.6.6-rc3. Zresztą była jakiś czas temu aktualizacja i teraz jest kernel-2.6.6-1.435.2.3 (czyli 2.6.7rc3).

Jeśli nie wyłączysz ALSY w ustawieniach jajka to raczej nie powinno być problemów po kompilacji. A czy najnowszy kernel działa z Twoją kartą dźwiękową, to zawsze możesz sprawdzić instalując któryś stąd: http://people.redhat.com/arjanv/2.6/RPMS.kernel/

Właśnie problem tkwi że ALSA (www.alsa-project.com w dziale sound cards jak sprawdzam to nie ma tam mojego modelu czyli nie obsługuje ) więc muszę próbować szukać w jądrze jakiś sterów lub jak juz bede miał FC2 zobacze czy będzie dzwiek a jak nie to spróbuje wrgac sterowniki ze strony producenta www.cmedia.com.tw których nie mogłem wgrac na slack)

PS: spróbowałby ktoś wgrać te stery http://www.cmedia.com.tw/download/OS_e-cmi...i9739_index.htm na FC2 lub RH ?

w dziale sound cards jak sprawdzam to nie ma tam mojego modelu czyli nie obsługuje

To, że nie ma na stronie nie oznacza, że nie jest obsługiwana. W podanym wcześniej wątku był link do listy alsa-devel i komuś tam działało z modułem snd-ali5451. Zainstalujesz FC2, sprawdzisz z jakim sterownikiem działa i nie będzie większego problemu :P

a jak nie to spróbuje wrgac sterowniki ze strony producenta www.cmedia.com.tw których nie mogłem wgrac na slack

Przejrzałem pobieżnie Makefile i raczej nie jest on przystosowany do jąder z serii 2.6. Na FC2 pewnie tego nie skompilujesz. Poza tym to jest to sterownik OSS :/

przed chwilą zainstalowałem FC2 .... po instlacji przy wywkrywaniu dźwięku ( TEST ) był dźwięk kiedy weszłem do środowiska głosu juz nie było omg / alsa mixer ustawiłem ale dalej bez sound ....

co tu zrobić ?

Czym sprawdzasz dźwiek? Spróbuj aplay. Sprawdź, czy jakiś serwer dźwięku nie zajmuje Ci karty dźwiekowej (z tego co wyczytałem w innym wątku, to używasz KDE, więc ubij artsd). W alsamixer zobacz, czy nie masz MM nad słupkami oraz czy "IEC958 Capture Monitor" jest wyłączone.

Jak wszystko ruszy, to ustaw sobie software'owe miksowanie dźwięku przy użyciu ALSY (opis w tamtym wątku).

A tak z ciekawości - jaki załadował się moduł karty dźwiekowej?

wgralem alse wedlug tego opisu

http://www.alsa-project.org/alsa-doc/doc-p...8&module=cmipci

w opcjach serwer dzwiekowy ustawilem na ALSA bo bylo automatyczne wykrywanie i alsamixer skonfigurowalem ( wylalczylem IECxxx , itd...)

uruchomilem ponownie system

i komuniakt przy starcie X'ow

Sound server informational message:

Error while initializing the sound driver:

device: default can't be opened for playback (No such device)

The sound server will continue, using the null output device.

a gdy wklepuje w terminalu alsamixer "

alsamixer: function snd_ctl_open failed for default: No such device

aktual- sory ten faq jest do innego typu dzwieku ... dopiero zauwazylem

jezeli mozecie poradzcie // proslibym o konkretne porady z instrukcja...

Opisy z alsa-project.org nie są całkowicie poprawne pod Fedorą, bo część wpisów jest już w /etc/modprobe.conf.dist i potem się powtarzają. Jak Ci system-config-soundcard dobrze ustawił moduł, to nie trzeba było zmieniać. Pewnie włączyłeś nie ten sterownik co trzeba i dlatego teraz jest błąd z alsamixera... Odpal system-config-soundcard jeszcze raz.

w opcjach serwer dzwiekowy ustawilem na ALSA bo bylo automatyczne wykrywanie

Serwer dźwięku jest Ci niepotrzebny. Skonfiguruj Dmix plugin ALSY. Teoretycznie można podpiąć artsd, ale u mnie powodował zniekształcenia dźwięku.

i alsamixer skonfigurowalem ( wylalczylem IECxxx , itd...)

Skonfiguruj jeszcze raz, ale z prawidłowym modułem.

jezeli nie sprawi ci to klopotu czy moglbys mi napisac krok po kroku co mam zrobic ... nie bardzo moge sie polapac, jestem poczatkujacy .....

najlepiej jakies polecenia pod terminal

Wywal to co wpisałeś do /etc/modprobe.conf, następnie odpal system-config-soundcard i niech on Ci wszystko ustawi. Potem to już tylko w alsamixer podgłośnić Master i PCM (wyłącz też mutowanie - nie może być MM nad tymi słupkami) oraz wyłączyć IECcośtam. Na końcu tylko sprawdź, czy działa dźwiek przy użyciu aplay lub xmms, ale z ustawioną wtyczką wyjściową na ALSA.

Jak to zrobisz, to możesz potem zająć się Dmiksem.

Aha, podaj jaki moduł wybrało (jest o tym w /etc/modprobe.conf) - tak z ciekawości chciałem wiedzieć...

w modprobe.conf raczej nic nie zmienialem ( patrzalem i jest pusto w tym pliku)

jedyne co to do /etc/modules.conf

alsamixer = alsamixer: function snd_ctl_open failed for default: No such device

nie moge uruchomic

chyba jednak pozostane przy starym jadrze poniewaz w nim dzwiek mi dziala .... przekompiluje tylko je i wybiore odpowiednie pakiety

jedyne co to do /etc/modules.conf

Używasz jądra 2.4 czy 2.6? modules.conf odpowiada za modułu dla kerneli z serii 2.4.

chyba jednak pozostane przy starym jadrze poniewaz w nim dzwiek mi dziala .... przekompiluje tylko je i wybiore odpowiednie pakiety

Yyyy... robiłeś to na własnoręcznie skompilowanym jądrze i tylko skompilowałeś snd-cmipci? Spróbuj jeszcze raz na standardowym jajku. Wkompiluj używany moduł do własnego jajka - powinno działać.

przekompilowalem na 2.6.7 a przy kompilacji nie znalazlem snd-cmipci

wkompilowalem alse , cmpi82xx xycos takiego i inne chipsety via , c-media

hmm... czy moglibysmy porozmawiac prze jakis komunikator ? bylo by szybciej a problem zostanie rozwiklany napisac na forum o tym ....