wlodi04 Napisano Luty 2, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 2, 2006 Zainstalowałem sobie Fedore Core 4 I od razu zainstalowałem połączenie do internetu. Mam neostrade, zainstalowalem takie pakiety kernel-2.6.14-1.1656_FC4.i686.rpm eagle-usb-2.3.2-5.fc4.remi.i686.rpm kernel-module-eagle-usb-2.6.14-1.1656_FC4-2.3.2-5.fc4.remi.i686.rpm . Wszystko sie ladnie zainstalowalo internet sie polaczyl, jestem zadowolony. Nastepnie skonfigurowalem yum. Pomyslalem ze zainstaluje sobie komunikator kadu przez yum. wpisalem yum install kadu. Oczywiscie wszystko pakiety sie instaluja i sie zainstalowalo. Zrestarwowalem komputer. Chce uruchomic kadu, a tu blad nie ma takiej komendy. Sprawdzam w menu i tez nie ma nic takiego. Uruchomilem przegladarke internetowa i wpisalem jakas strone, a tu mi internet nie dziala. patrze na diody modemu wszystko jest ok swieca sie obie. Kadu nie mam internet nie dziala. Co jest grane?!. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Luty 2, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 2, 2006 Pingi "ida"? Sprawdz DNS'y w resolv.conf (w /etc) moze zostal nadpisany przez DHCP... Instalowales tylko kadu, zadnych innych pakietow, zadnych update'ow? Twierdzisz ze modem jest o.k. - ale sprawdz na wszelki wypadek logi ze startu systemu czy wszystko zwiazane z modemem i obsluga usb zaladowalo sie bez bledow, sprawdz usb (lsusb)... Troche to pytanie zbyt lakoniczne zeby Ci cos konkretnego poradzic. Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wlodi04 Napisano Luty 2, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 2, 2006 Ok to napisze bardziej szczegolowo Skonfigurowalem neostrade tak: rpm -Uvh kernel-2.6.14-1.1656_FC4.i686.rpm rpm -Uvh eagle-usb-2.3.2-5.fc4.remi.i686.rpm rpm -Uvh kernel-module-eagle-usb-2.6.14-1.1656_FC4-2.3.2-5.fc4.remi.i686.rpm wpisalem "eagleconfig" nastepnie "PL01" podalem wszystkie swoje dane, a na koncu jak komunikat wskazywal "startadsl" i polaczenie zostalo nawiazane bez problemu. Pozniej postanowilem zainstalowac "yum" wykonalem to wedlug instrukcji "http://faq.fedora.pl/#installsoftware" cd /etc rm -f yum.conf wget http://www.fedorafaq.org/samples/yum.conf rpm -Uvh http://www.fedorafaq.org/yum yum list available W tym wlasnie momencie postanowilem zainstalowac "kadu" yum install kadu Po zakonczeniu instalacji wpisalem "kadu" wyskoczyl komunikat w stylu ze nie ma takiej komendy. Zrestartowalem komputer. Po restarcie juz nie mialem internetu, na modemie obie diody swiecily sie poprawnie. Probowalem odinstalowac i zainstalowac ponownie pakiety do modemu i takie cos smiesznego a zarazem irytujacego napotkalem. eagle-usb-2.3.2-5.fc4.remi.i686.rpm kernel-2.6.14-1.1656_FC4.i686.rpm kernel-module-eagle-usb-2.6.14-1.1656_FC4-2.3.2-5.fc4.remi.i686.rpm [root@localhost Desktop]# rpm -q eagle pakiet eagle nie jest zainstalowany [root@localhost Desktop]# rpm -Uvh eagle-usb-2.3.2-5.fc4.remi.i686.rpm ostrzeĹĽenie: eagle-usb-2.3.2-5.fc4.remi.i686.rpm: NagĹ‚Ăłwek Sygnatura V3 DSA: NOKEY, key ID 00f97f56 Przygotowywanie... ########################################### [100%] pakiet eagle-usb-2.3.2-5.fc4.remi jest już zainstalowany [root@localhost Desktop]# rpm -e eagle-usb-2.3.2-5.fc4.remi.i686.rpm bĹ‚Ä…d: pakiet eagle-usb-2.3.2-5.fc4.remi.i686.rpm nie jest zainstalowany [root@localhost Desktop]# Prosze o pomoc !!! Nie jestem zaawansowanym uzytkownikiem (_linuxa_ → Linuksa) ORT, prosze o szczegolowe wskazowki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eukra Napisano Luty 2, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 2, 2006 Ja instalowałem neostradę okolo tygodnia.Jestem na tyle "zielony",że nie poradzę Ci w szczegółach, ale na 100% Fedorę musisz zainstalować z plików zródłowych.Oprócz plików eagle-xxx musiałem zainstalować pliki adsl-xxx z płyty otrzymanej razem z neostradą i jak widzisz wszystko "chodzi" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Luty 2, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 2, 2006 na 100% Fedorę musisz zainstalować z plików zródłowych. Co musi zrobić? rpm -e eagle-usb-2.3.2-5.fc4.remi.i686.rpm Wpisujesz sam początek nazwy, bez wersji. W tym wypadku rpm -e eagle-usb Po restarcie juz nie mialem internetu, na modemie obie diody swiecily sie poprawnie. A nie powinieneś powownie wpisać to startadsl? Nie mam neo, zgaduje... Po zakonczeniu instalacji wpisalem "kadu" wyskoczyl komunikat w stylu ze nie ma takiej komendy. To nie winda. Jeżeli od razu czegoś w systemie nie widzi, to reset nie pomoże. Poprostu nie zainstalowałeś tego kadu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wlodi04 Napisano Luty 2, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 2, 2006 No rzeczywiscie miales racje wpisalem "startadsl" i polaczenie zostalo wykonane. Teraz bede wdzieczny gdy mi doradzisz, jak zainstalowac kadu przy uzyciu "yum", bo moze ja cos zle robie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Luty 2, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 2, 2006 Z yum'em u mnie tak samo, jak z neo. Nie mam - nie używam. Także nie wiem, czy zadziała. W /etc/yum.repos.d stwórz sobie plik kadu.repo o takiej zawartości [kadu] name=Kadu and modules baseurl=http://www.kadu.net/~nastian/yum/$releasever/$basearch/ enabled=1 gpgcheck=0 I sprawdz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wlodi04 Napisano Luty 2, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 2, 2006 [root@localhost wlodi]# yum install kadu Setting up Install Process Setting up repositories livna 100% |=========================| 951 B 00:00 updates-released 100% |=========================| 951 B 00:00 base 100% |=========================| 1.1 kB 00:00 extras 100% |=========================| 1.1 kB 00:00 Reading repository metadata in from local files primary.xml.gz 100% |=========================| 223 kB 00:13 livna : ################################################## 764/764 Added 58 new packages, deleted 69 old in 4.33 seconds Parsing package install arguments No Match for argument: kadu Nothing to do [root@localhost wlodi]# tak mi wyskakuje pozniej wpisuje tak [root@localhost wlodi]# kadu bash: kadu: command not found Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Luty 2, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 2, 2006 livna 100% |=========================| 951 B 00:00 updates-released 100% |=========================| 951 B 00:00 base 100% |=========================| 1.1 kB 00:00 extras 100% |=========================| 1.1 kB 00:00 No ale tu nie widać, że szuka w kadu.repo. Jesteś pewien, że dobrze wszystko wpisałem i w odpowiednim katalogu? Jeżeli tak, to spróbuj jeszcze przed instalką kadu zrobić yum update. [edit] Sorx, yum update do tego problemu robić nie musisz. Pomyliło mi się z apt'em... Oczywiście po bojach z kadu, jak najbardziej zalecane jest zrobienie gruntownego upgrade'u systemu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wlodi04 Napisano Luty 2, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 2, 2006 Napisaalem ten plik "kadu.repo" w gedit chcialem zapisac to na /etc/yum/yum.repos.d/ ale wyskakuje komunikat ze nie mozna zapisac pliku "kadu.repo" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Luty 2, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 2, 2006 Zrób to na rocie pod konsolą. Zamiast gedit użyj mcedit albo vim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wlodi04 Napisano Luty 2, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 2, 2006 No kadu dziala. Czy do wszystkich programow sciaganych przez yum trzeba dopisywac taki plik? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Luty 2, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 2, 2006 Większość takich progsów znajduje się w repach extras i livna. Te już masz, więc nie powinno być problemu. No to skoro kadu działa, to polecam skorzystać z yum update ^^ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wlodi04 Napisano Luty 2, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 2, 2006 No to naten temat juz chyba wszystko, jak cos to sie jeszcze odezwe. Dzeikie Ci bardzo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wklaczynski Napisano Luty 3, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 3, 2006 Ściągnij sobie jeszcze yumex poleceniem yum install yumex, otrzymasz graficzną nakładkę na yum w menu Aplikacje->Narzędzia systemowe->Yum Extender ułatwi ci to pracę z update i instalacją! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi