neo_fox Napisano Luty 2, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 2, 2006 Chodzi mi o coś takiego: całą stronę mam w iso-8859-2 i wszystko jest ok. Ale chciełem na stronce umieścić Newsfeeds a większość RSS, nawet tych polski jest kodowana w utf-8. Czy jest jakaś możliwość żeby część strony była inaczej kodowoana niż reszta ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Luty 2, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 2, 2006 Sorry, wiem ze nie odpowiem dokladnie na twoje pytanie, ale nie lepiej przejsc na utf-8 i miec zabieg z glowy, i po problemie? Tak czytam tu i tam o kodowaniu znakow, i utf-8 wydaje sie jedynym slusznym i wspieranym rozwiazaniem na przyszlosc... Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neo_fox Napisano Luty 2, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 2, 2006 Sorry, wiem ze nie odpowiem dokladnie na twoje pytanie, ale nie lepiej przejsc na utf-8 i miec zabieg z glowy, i po problemie? Tak czytam tu i tam o kodowaniu znakow, i utf-8 wydaje sie jedynym slusznym i wspieranym rozwiazaniem na przyszlosc... Pozdro Nie lepiej bo cały CMS jest na iso-8859-2 nie wspominająć o tym że mam z pięćdziesiąt artykułów które trzebaby przeformatować. Swoją drogą jeśli prawdą jest to, co wyczytałeś to dlaczego praktycznie wszystkie polskie strony są w iso ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Luty 2, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 2, 2006 Polecam to, a szczegolnie post gajownika - lokalnego autorytetu ;-) To, tak zeby daleko nie szukac po swiecie... Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemk Napisano Luty 2, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 2, 2006 Czy jest jakaś możliwość żeby część strony była inaczej kodowoana niż reszta ?IMHO nie.. kodowanie ustawione jest w naglowku, opisuje caly dokument.. Swoją drogą jeśli prawdą jest to, co wyczytałeś to dlaczego praktycznie wszystkie polskie strony są w iso ? nie wszystkie i to coraz mniej, szybko ich ubywa, jesli tylko admin nie.... . 8859-2 jest królem ustepującym, utf8 aktualnie wdrapujacym sie na tron... Mam nadzieje ze o błaźnie cp1250 nikt nie pamieta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neo_fox Napisano Luty 2, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 2, 2006 Tak właśnie myślałem (nagłówek) ale miałem nadzieję. WIem że mógłbym to zmienić. Ale to przecież sporo pracy a chwilowo jakoś mam mało czasu A szkoda. Bo te news'y tragicznie wyglądają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafalzaq Napisano Luty 3, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 3, 2006 Tak przy okazji. Jeśli jest mowa o http://informatyka.suski.org/ tej stronie to mam jedną uwagę. Meta description i keywords nie są do tego by władować tam całą stronę. Kilka zdań opisu i kilkanaście słów kluczowych. Wyobraź sobie że przyjdzie taki internauta z modemem. Na pewno nie będzie czekał aż mu się wczyta te dodatkowe 150KB (sprawdziłem ile to ma). A tak do tematu. A może da się jakoś wyłapać polskie litery z tych RSS i przekodować je do ISO-8859-2? Jakiś skrypt na serwerze czy coś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cosmo Napisano Luty 4, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 4, 2006 Też miałem problemy ostatnio z kodowaniam ale poradziłem sobie programikiem ... dokładnie nie pamiętam ale to były dwa (lepszy) polcnv i (gorszy) plconv. Wrzuc artykuły do jakiegoś plicku i ładnie Ci wszystko pokonwertuje p.s.Lepszy był lepszy bo sobie lepiej poradził Pozdr i powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neo_fox Napisano Luty 4, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 4, 2006 Też miałem problemy ostatnio z kodowaniam ale poradziłem sobie programikiem ... dokładnie nie pamiętam ale to były dwa (lepszy) polcnv i (gorszy) plconv. Wrzuc artykuły do jakiegoś plicku i ładnie Ci wszystko pokonwertuje p.s.Lepszy był lepszy bo sobie lepiej poradził Pozdr i powodzenia Programiki to już też widziałem ale dane są w MySQL. Więc jakoś kiepsko to widzę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemk Napisano Luty 6, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 6, 2006 Programiki to już też widziałem ale dane są w MySQL. Więc jakoś kiepsko to widzę hmm, a probowales tablice z danymi wyladowac do skryptowSQL, zrobic konwersje i zaladowac z powrotem? jesli nie masz zbyt zaawansowanych "więzów integralnosci" (a w mysql raczej nie masz ) to operacja powinna byc w miare bezbolesna. BTW jest taki programik "iconv" (w prawie kazdym linuksie) ktory robi konwersje pomiedzy kodowaniami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neo_fox Napisano Luty 6, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 6, 2006 Też już o tym myślałem ale w samym kontekscie mam około 160 tabel i niektóre z nich są baaaardzo duże. Otwarcie takiego skryptu w gedit zajmuje około 5 minut a edycja to katorga. Ale chyba będę musiał spróbować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemk Napisano Luty 6, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 6, 2006 no fakt 160 to juz spora liczba pojedynczego otwierania kazdego skryptu geditem i zmiany to Ci na pewno nie zaproponuje napisz sobie skrypt powloki, ktory dla kazdego pliku w katalogu zrobi polecenie (albo inne podobne konwerujace) (dokladna skladnie, nazwy kodowan musisz sobie sprawdzic): iconv -f latin2 -t utf-8 plik_wej > plik_wyj i pojdzie to prawie jak automat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neo_fox Napisano Luty 6, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 6, 2006 ok, Dzięki. Będę w weekend próbował Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cosmo Napisano Luty 6, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 6, 2006 no fakt 160 to juz spora liczba pojedynczego otwierania kazdego skryptu geditem i zmiany to Ci na pewno nie zaproponuje napisz sobie skrypt powloki, ktory dla kazdego pliku w katalogu zrobi polecenie (albo inne podobne konwerujace) (dokladna skladnie, nazwy kodowan musisz sobie sprawdzic):iconv -f latin2 -t utf-8 plik_wej > plik_wyj i pojdzie to prawie jak automat Miałem to właśnie na myśli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi