cosmo Napisano Styczeń 25, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 25, 2006 WItam Zdaje się że mam kodowanie utf 8 w systemie bo pisząc w vi tytlko wtedy gdy mam w terminalu ustawione to kodowanie mam polskie znaczki. Mam pytanie gdzie można sprawdzić jakie jest ustawione kodowanie w kde i zmienić je ewentualnie na iso8895-2 pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Zuk87 Napisano Styczeń 25, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 25, 2006 WItam Zdaje się że mam kodowanie utf 8 w systemie Dobrze Ci się wydaje, UTF8 to domyślny standard kodowania znaków w FC. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cosmo Napisano Styczeń 25, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 25, 2006 .. więc odpowidź na moje pytanie brzmi.... P.S. nie musi być od razu w kde interesuje mnie sposób "w ogóle" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Styczeń 25, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 25, 2006 Mam pytanie gdzie można sprawdzić jakie jest ustawione kodowanie w kde i zmienić je ewentualnie na iso8895-2 Ale po co? Większość dystrybucji teraz używa UTF-8 (Fedora, RedHat, SuSE, Ubuntu), a inne (np. Debian) mają używać tego kodowania jako domyślnego w przyszłych wersjach. Ogólnie rzecz biorąc odchodzi się od ISO-8859-2 właśnie na rzecz UTF-8. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 25, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 25, 2006 Ogólnie rzecz biorąc odchodzi się od ISO-8859-2 właśnie na rzecz UTF-8. O! Jak jest już gajownik to ja bym się podłączył Wiem, że masz rację co do UTF-8, ale też bym chętnie się dowiedział gdzie się zmienia stronę kodową systemu? Tak dla samej wiedzy bez konieczności korzystania Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Styczeń 25, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 25, 2006 /etc/sysconfig/i18n - ustawienia systemowe ~/.i18n - ustawienia dla użytkownika Od siebie tylko dodam, że odradzam wyłączanie UTF-8. I tak wszystkie tookity kodują wszystko wewnętrznie w tym kodowaniu, a po kilku latach i tak wszytkie dystrybucje przejdą na UTF-8. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi