maestro Napisano Luty 2, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 2, 2006 Witam Mam taki problem : probowalem zainstalowac FC3 na laptopie z dyskiem SATA, ale dowiedzialem sie ze FC3 ma problem z sata i zebym zainstalowal FC4. No i tak probuje zrobic, z tym ze mam to samo co na FC3 czyli zaraz na początku instalacji mam komunikat : Loading SCSI driver Loading ata_piix driver... i instalacja zatrzymuje sie i nie idzie dalej... Nie ma pojecia o co moze chodzic... Myslelem ze jak zdobede FC4 to juz nie bedzie problemu. Ktos wie moze o co chodzi? Bede wdzieczny za wszelka pomoc. PS. Przy wczesniejszej instalacji win XP + SP 1 zeby instalator windy wykryl dysk musialem wylaczyc w biosie opcje AHCI Configuration czyli ustawic na DISABLED. Moze to ma jakies znaczenie albo jest jakis taki podobny trik z FEDORA? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
joshua_jones Napisano Luty 4, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 4, 2006 Witam! Nie napisze Ci odpowiedzi na Twoje pytanie, ale mialem taki sam problem z moim laptopem, niestety FC4 nie ma obslugi dysków SATA, a przynajmniej konfiguracja jaka ja mam i podejrzewam ze Ty rowniez. Moge jak na razie (bo dopiero na niego wsiadam) UBUNTU 5.1, dziisaj instalowalem i cala instalacja przebiegła bez kłopotów. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
!Ci Napisano Luty 4, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 4, 2006 Moim zdaniem to ogolnie niektore instalatory maja problemy z dyskami SATA. Instalowalem wczoraj mandrive o qmpla i tam rowniez mialem problem (pisalem o tym TU). Udalo mi sie to rozwiazac poprzez wybor instalacji z dysku. Prawdopodobnie bledy wyrzuca inne w tych dystrubucjach ale mysle ze problem moze byc ten sam. Warto sprobowac moim zdaniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maestro Napisano Luty 4, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 4, 2006 No dobra, moze i jest to jakies wyjscie, ale jak to zrobic konkretnie? Czyli mam zgrac zawartosc plyty na dysk? Na ktora partycje? Na ta na ktorej ma byc linux, czyli ext3? I jak pozniej odpalic instalatora z dysku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
!Ci Napisano Luty 5, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 5, 2006 Mozesz grac na jakas partycje windy najlepiej fat32 pewnie bo z ntfs moze instalotor nie radzic. Dalej uruchamiasz sobie normalnie z plytki instalator tylko tam sie wybiera zrodlo instalacji. Zeby wlaczyc taki tryb wyboru poszukaj sobie o tym jak to wlaczyc(moze podpowiedz bedzie w helpie przy bootowaniu, jak nie to powinno byc na forum). Taka metoda zadzialala z mandriva tylko do tego wszystkiego dochodzilem na biezaco. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
**Marcin Napisano Luty 8, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 8, 2006 ja mam dysk sata z kontrolerem Via.. FC4 jak i FC3 działają bez problemu...nowsze biosy mają mozliwość ustawienia sata jako virtualny kanał IDE a wtedy to nawet winda idzie bez dodatkowych sterów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi