chliw-o Napisano Luty 4, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 4, 2006 Mam problem z nagrywaniem płyt DVD przez k3b. Do tej pory udało mi się nagrać 1 płytę, ale bardzo powoli(śr. prędkość 2x) i tyle. Przy uruchamianiu k3b pojawia mi się taki oto komunikat: cdrdao będzie uruchamiany bez uprawnień administratora Zaleca się skonfigurowanie cdrdao, tak aby był uruchamiany z uprawnieniami adminstratora. Zwiększa to stabilnośc całego procesu nagrywania. Rozwiązanie: Użyj K3bSetup2, aby rozwiązać ten problem. Wcześniej nie pojawiał mi się, ale nagrywać też się nie dało. Probuję też nagrywać pliki bezpośrednio z partycji ntfs - nie idzie, próbowałem także kopiować z ntfs na pratycję linuksa i to także nic nie daje. Myślałem że problem jest w tym, że próbuję nagrywać z ntfs, ale nawet jak nagrywam z partycji linuksa, to jest ten sam efekt. Gdy biorę nagraj, wyskakuje mi błąd: write failed - input/output error. Używam FC4, 2.6.14-1.1653_FC4, k3b: 0.12.10 Szukałem rozwiązania na forum, w FAQ, niestety nie mogłem nic znaleźć co by pomogło... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Luty 4, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 4, 2006 W nawiązaniu do tego błędu, to ja zawsze w k3bsetup ustawiam sobie grupe w której mam swojego usera. Przeważnie cdrom i o nic się nie pluje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chliw-o Napisano Luty 4, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 4, 2006 Gdzie mogę znaleźć k3bsetup? Do tego jeśli nagrywam, z obu partycji czy to nie stanowi problemu(chodzi mi o nagrywanie z ntfs i partycji linuksa)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Zuk87 Napisano Luty 4, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 4, 2006 Ja kiedyś wpisywałem w konsoli (z prawami roota (su -)) chmod 777 /usr/bin/cdrdao i było po problemie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chliw-o Napisano Luty 4, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 4, 2006 Ja kiedyś wpisywałem w konsoli (z prawami roota (su -)) chmod 777 /usr/bin/cdrdao i było po problemie Niestety to nie dziala, próbowałem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Zuk87 Napisano Luty 4, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 4, 2006 Niestety to nie dziala, próbowałem... A zrobiłeś to samo dla programu: cdrecord? Mi się ten komunikat wyświetla ale program działa poprawnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arturek Napisano Luty 4, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 4, 2006 chmod 4711 /usr/bin/cdrdao chmod 4711 /usr/bin/cdrecord Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chliw-o Napisano Luty 4, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 4, 2006 Teraz znowu coś takiego mi wyskakuje: cdrecord = 2.6.8 Od wersji 2.6.8 jądra Linuksa, ze względów bezpieczeństwa, cdrecord Rozwiązanie: Użyj K3bSetup2, aby rozwiązać ten problem. Niestety zmiana praw nie pomaga, ani w jednym, ani w drugim przypadku... A i właśnie, jak znaleźć K3bSetup2? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Luty 4, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 4, 2006 A i właśnie, jak znaleźć K3bSetup2? No przecież, jak Ci wyskoczy ten błąd, to masz tam buttona, po którego kliknięciu, zgadnij co się odpali ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chliw-o Napisano Luty 4, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 4, 2006 No przecież, jak Ci wyskoczy ten błąd, to masz tam buttona, po którego kliknięciu, zgadnij co się odpali ... Widzisz, w tym problem, że jest to okienko informacyjne z jedynym przyciskiem CLOSE! Nie ma tam żadnego innego buttona, więc jak go uruchomić inaczej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Zuk87 Napisano Luty 4, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 4, 2006 Rozwiązanie to żadne ale zainstaluj sobie gnomebaker. Przynajmniej powinen działać... K3bSetup było kiedyś w menu ale usunęli to. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Luty 4, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 4, 2006 Widzisz, w tym problem, że jest to okienko informacyjne z jedynym przyciskiem CLOSE! A Narzędzia/Konfiguracja systemu dla k3b masz? Widać coś ostro w Fedorze nameszali ^^ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chliw-o Napisano Luty 4, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 4, 2006 Rozwiązanie to żadne ale zainstaluj sobie gnomebaker. Przynajmniej powinen działać... checking for GNOME... Package libgnomeui-2.0 was not found in the pkg-config search path. Perhaps you should add the directory containing `libgnomeui-2.0.pc' to the PKG_CONFIG_PATH environment variable No package 'libgnomeui-2.0' found końcówka z configure, próbowałem przez yum i nie mogę tego zainstalować Do tego: A Narzędzia/Konfiguracja systemu dla k3b masz? Widać coś ostro w Fedorze nameszali ^^ Niestety nie mam tego. Wiec gdzie to znaleźć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Zuk87 Napisano Luty 4, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 4, 2006 końcówka z configure, próbowałem przez yum i nie mogę tego zainstalować Gnomebakera nie ma w oficjalnych repo, poszukaj na forum, niedawno był temat o tym programie. Ktoś podał link do strony, z której można pobrać program. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chliw-o Napisano Luty 4, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 4, 2006 Udało mi się zainstalować gnomebaker, tylko ma on trochę mało opcji. Nikt nie ma pomysłu co zrobić z k3b? Jak nic się nie znajdzie to bedzie gnomebaker... http://rpm.pbone.net - pozostaje Ci wyszukiwanie brakujących rzeczy. BTW: libgnomeui-2.0 jest w paczce libgnomeui-devel-2.10.0-1.i386.rpm Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi