tomek Napisano Lipiec 11, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 11, 2004 Witam, mam pewien problem pod FC2 i wydaje mi się że jest on związany z tym że mam dysk S-ATA. Gdy sytem włącza się to jest tak : Uncompressing linux...OK booting the kernel audit(jakieś_numery:0):initialized i ten ostatni napis jest przez dobrą minutę albo i więcej, tak jakby system zawiesił się, ale potem normalnie się ładuje. Co zrobić żeby nie było tego przestoju? Mam też taki problem że smartd jest na "zawiódł". Jak to zmienić? Bardzo dziękuję za pomoc, pozdrawiam - Tomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Lipiec 11, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 11, 2004 Nie chodzi czasem o to? http://groups.google.pl/groups?dq=&hl=pl&l...ra%26start%3D50 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek Napisano Lipiec 11, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 11, 2004 Chyba nie o to chodzi ponieważ jedyny dysk jaki mam to S-ATA i muszę go mieć włączonego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariusz Napisano Lipiec 14, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 14, 2004 To jest chyba urok SATA pod linuxem - może z czasem pojawi się na to recepta :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Lipiec 15, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 15, 2004 Po rozmowie z Tomkiem dowiedziałem się trochę więcej szczegółów, więc piszę jak to zrobić ;-) Z /etc/grub.conf należy wywalić parametr quiet lub odczytać odpowiednie dane w /var/log/messages. U Tomka odpowiedni fragment wyglądał tak: Sil3112 Serial ATA : IDE controller at PCI slot 0000:01:0b:0 Sil3112 Serial ATA : chipset revision 2 Sil3112 Serial ATA : 100% native mode on irq 11 ide2 : MMIO-DMA , BIOS settings : hde:pio, hgf:pio ide3 : MMIO-DMA , BIOS settings : hdg:pio, hdh:pio hde : SAMSUNG (model) ATA DISK DRIVE ide2 at 0x2284d080-ox2284d087, 0x2284d08a on irq 11 hdg : no response (status=0xfa) hdg : no response (status=0xfa), resetting drive Teraz do parametrów jądra (w /etc/grub.conf obok quiet) należy dodać hdg=none Powinno rozwiązać problem. Informację znalazłem tutaj: http://groups.google.com/groups?hl=pl&lr=&...h.it%26rnum%3D7 Aha, jakby ktoś w ogóle nie korzystał z któregoś kontrolera na płycie, to niech przeczyta to: http://groups.google.com/groups?hl=pl&lr=&...00.9%26rnum%3D8 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek Napisano Lipiec 16, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 16, 2004 to z hdg=none pomogło, bardzo dziękuję, teraz komp startuje 100x szybciej Pozdr -Tomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi