exbros Napisano Marzec 15, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 15, 2006 i wszystko działa jak marzenie No to BARDZO blisko bylem z tym moim zgadywaniem @Other Pokaz co Ci wypluwa fdisk -l Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Other Napisano Marzec 15, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 15, 2006 Ciekawe jak mam odpalic fdisk -l jak nie ładuje mi Fedorki Jezeli mam wchodzić przez rescue to wole chyba usunąć Windowsa Zresztąi tak niedługo FC5 ... :-) // edit Jednak zależy mi żeby ta FC działała Nie będe się nudził 5 dni na windzie, którą i tak musze zostawić na dysku bo tata potrzebuje :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
snake Napisano Marzec 15, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 15, 2006 jesli chcesz używać bootloadera windows i zainstalowałeś gruba w pierwszym sektorze dysku np hda2 to: odpal w trybie rescue z płytki i dd if=/dev/hda2 of=/botsector.lin bs=512 count=1 potem zapisz sobie ten plik bootsector.lin w miejscu dostępnym dla windy np. na dyskietce restart i odpalasz windę teraz kopiujesz ten plik np. na C:\ edytujesz plik c:\boot.ini i dopisujesz c:\bootsector.lin = "Linux" zmieniasz timeout na np. 15 sekund i już. Powinno działać Pozdro PS. Jedyne co mi jeszcze przychodzi do głowy to wpis: default=C:\bootsector.lin !!Poprawiłem literówki !! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaro33 Napisano Marzec 15, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 15, 2006 Ciekawe jak mam odpalic fdisk -l jak nie ładuje mi Fedorki Live CD + dyskietka albo zapis na dysku ja takie coś robiłem – uprzedzam poszło narka c:\botsector.lin = "Linux" nie chcę się w...p ale coś za mało bo widziałem ten przepis ale jakoś za mało (nie pamiętam dokładnie) , z tego co pamiętam ścieżka do boot.ini musi byś podana z plikiem ładującym, który jeszcze po windowsowemu musisz podać poprawnie tj. spisany z “map arc” map arc za pomocą tej komendy zobaczysz poprawne dostęp do pliku/dysk/cdromu Sobie mam Winde i dopiero co wgrałem Fedorkę (do pierwszego sektora katalogu /boot czy jak to tam, bo winda podono usuwa MBR. Po instalacji GRUB nie wystartował, łąduje się Winda... raczej nie ma prawa się odpalić , ponieważ partycja na której jest GRUB nie jest partycją aktywną/butującą jakoś tak coś takiego musi być dokładnie nie pamiętam skorzystam z postów w/w Device Boot Start End Blocks Id System /dev/hda1 * 1 1576 12659188+ 83 Linux /dev/sda1 * 1 62416 31457632+ 7 HPFS/NTFS /dev/sda2 62417 484521 212740920 f W95 Ext'd (LBA) gwiazdka ozncza p.... aktywną zaznaczam że mogę się mylić: Bios idzie do MBR nic tam nie znajduje (bo jest M$) to idzie do sektora rozruchowego partycji aktywnej a zarazem głównej. A grub Leży w partycji głównej ale nie aktywnej, to jak on ma się zainicjować ? Jeżeli się mylę to niech ktoś mi w końcu wytłumaczy jak on (GRUB) może wystartować z hda3 np ? A dam przykład : Raz zainstalowałem sobie Ubuntu: i zadałem się na instalator domyślny “ ....Zainstaluj w wolnym miejscu na dysku ....” zrobił mi hda2 + swap . Ale chciałem się pozbyć Ubuntu , Więc usunąłem hda3 i swap , cisza M$ się nie odpala więc czyszczę MBR – cisza szukam i co .... tam gdzie jest M$ nie jest partycją aktywną – wydaje mi się że mam rację – proszę krytykować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ostry86 Napisano Marzec 18, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 18, 2006 mam problem. dzisiaj zainstalowalem fedore. na tym samym dysku mialem juz zainstalowanego windowsa. po skonczeniu instalacji fedory, po ponownym uruchomieniu wszystko bylo ok. mialem mozliwosc wyboru systemu. podczas drugiego uruchomienia jedyne co sie pojawia to: grub> co mam z tym zrobic abym mial mozliwosc wyboru systemu? dodam ze podczas pierwszego uruchomiania wybralem system windows i utworzylem partycje ntfs bo mialem sporo nieprzydzielonego miejsca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaro33 Napisano Marzec 18, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 18, 2006 co mam z tym zrobic abym mial mozliwosc wyboru systemu? chyba za szybko napisałeś posta może wystarczy nacisnąć kursor i wtedy pokaże ci się wybór systemów np Win i Fedora dalej to już intuicja ( to nie jest trudne) dodam ze podczas pierwszego uruchomiania wybralem system windows i utworzylem partycje ntfs bo mialem sporo nieprzydzielonego miejsca ???? Narka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
snake Napisano Marzec 19, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 19, 2006 Wydaje mi się że niestety tworząc partycję ntfs skasowałeś instalkę fedory i zostały ci tylko śmieci w MBR. Rozwiązaniem jest ponowna instalka FC Pozdro PS. Oczywiście zawsze mogę się mylić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaro33 Napisano Marzec 19, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 19, 2006 PS. Oczywiście zawsze mogę się mylić Obyś się mylił Narka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ostry86 Napisano Marzec 19, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 19, 2006 nacisniecie kursora nie skutkowalo. pomogla ponowna instalacja FC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Disaster Kid Napisano Marzec 23, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 23, 2006 title Windows XP rootnoverify (hd1,0) map (hd0) (hd1) map (hd1) (hd0) makeactive chainloader +1 Mialem ta sama sytuacje co kolega i to mi pomoglo, z tym, ze ja dzis podlaczylem kolejny dysk i znow mi nie chce ladowac XPka. Mam 2 dyski na ata i jeden na sata. Na sata jest winda, na ata jednym jest fc. hda to fc5 sda to winda hdd to kolejny dysk... Trzeba cos zmienic w pliku konfiguracyjnym gruba bo chyba nie wie ktory dysk ma zweryfikowac, tylko pytanie co:>? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Marzec 23, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 23, 2006 Pokaz fdisk -l Ja bym zmienil map (hd0) (hd1) map (hd1) (hd0) na map (hd0) (hd2) map (hd2) (hd0) Logika w tym jest taka, ze nowy/dodatkowy ATA to teraz hd1 a SerialATA z Winda przesunal sie na pozycje hd2 ... ale moge sie mylic - tak tylko zgaduje Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaro33 Napisano Marzec 23, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 23, 2006 to co exbros proponuje plus obejrzyj mojego grub.conf #boot=/dev/hda default=1 timeout=15 splashimage=(hd0,7)/boot/grub/splash.xpm.gz hiddenmenu title Fedora Core (2.6.15-1.2054_FC5) root (hd0,7) kernel /boot/vmlinuz-2.6.15-1.2054_FC5 ro root=LABEL=/1 rhgb quiet initrd /boot/initrd-2.6.15-1.2054_FC5.img #title ubuntu 5.10 # rootnoverify (hd0,3) # chainloader +1 title WinXP - profesional rootnoverify (hd0,0) chainloader +1 #======================================================================dopisane title Ubuntu, kernel 2.6.12-10-k7 root (hd0,3) kernel /boot/vmlinuz-2.6.12-10-k7 root=/dev/hda4 ro quiet splash initrd /boot/initrd.img-2.6.12-10-k7 savedefault boot #============================================================================= ten '#" znak komentuje linię (nie bierze jej pod uwagę) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi