Czamp Napisano Luty 18, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 18, 2006 Od jakiegoś czasu mam taki problem, używam FC4 (ze wszystkimi możliwymi “updejtami”) oraz środowiska KDE (3.5.x). Otóż czasami potrzebuje zmienić uprawnienia do całej grupy plików (np. Zmiana grypy, lub odczyt zapis itp.) Normalnie robiłem to zaznaczając to grupę plików w biorąc prawy klawisz myszy --> właściwości --> zakładka “Prawa dostępu” ustawiałem co trzeba (czasami wybierałem dotyczy też podkatalogów ) i OK – i zamieniał jak trzeba. A obecnie nie zmienia to znaczy podczas zmiany pisze Błąd i którego pliku ten błąd dotyczy, a dalej przerywa proces – przy czym plik na którym wystąpił błąd ma zmienione uprawnienia a reszta nie. Moje pytanie jest takie czy ktoś miał taki problem i wie jak go rozwiązać? Sprawdziłem jeszcze takie rzeczy – nie ma znaczenia czy operacje wykonuje się jako root, oraz sprawdzałem czy po jakiejś aktualizacji systemu (np KDE) pliki konfiguracyjne tworzone na starszej wersji nie nadają się do nowszej wersji oprogramowania, tak więc nie ma też znaczenia czy założę kompletnie nowego użytkownika problem jest cały czas ten sam. Tak więc wygląda na to że problem dotyczy globalnie systemu – może są jeszcze gdzieś pliki konfiguracyjne do KDE o których nie wiem? Jeśli nikt nie ma pomysłu co się mogło zrąbać, to może doradzi mi jak zmieniać uprawnienia całej grupy plików wraz z podkatalogami i ich zawartościami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafalzaq Napisano Luty 18, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 18, 2006 Mam tak samo ale i tak z tego nie korzystam. Najwyrażniej jest to jakiś błąd. Można uzyskać to samo poleceniami chown i chmod (pocztaj trochę jak to się tam ustawia czyli man chmod i man chown). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czamp Napisano Luty 18, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 18, 2006 Na poczatku też myślałem że to błąd w KDE, ale po aktualizacji zwersji 3.4 do 3.5, problem pozostał i wydaje mi się że ten błąd już był by naprawiony. Nie potrafie stwierdzic kiedy sie to stało bo nie używam nagminnie tej funkcji (mogło sie to zrobic podczas aktualizacji FC2 - do FC4 przez sieć). Ja podejżewam że podczas aktualizacji ostał sie jakiś stary plik konfiguracyjny który głupieje po z nowa wersja oprogramowania. Już raz tak miałem (też w KDE) nie było widać wszystkich funkcji programu po skasowaniu pliku konfiguracyjnego, opcje nowej wersji sie pojawiły. A tak w ogóle jakiś 2 tygodnie temu bawiłem się KUBUNTU i tam zaraz po instalacji jest kde chyba 3.4.x, zrobiłem upgrade do nowej wersji (3.5) i ta opcja tam działała - stąd wynika że to nie jest błąd samego KDE. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi