--TeoN-- Napisano Luty 19, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 19, 2006 HEY! Mam problem. Próbowałem pierwszy raz zainstalowac FC4 i się zainstalowało bez problemów, ale jest coś nie tak z bootloaderem bo (_wogóle_ → w ogóle) ORT nie pojawia się możliwość wejścia do (_linuxa_ → Linuksa) ORT. partycje podzieliłem tak (dysk 80GB): podstawowe: 100MB- /boot 10GB- 1 win (aktywna) 10GB- 2 win logiczne: 9,7GB - / 256MB - swap 45GB - dane do win Wydaje mi się że mój problem tkwi w tym iż partycja /boot powinna być aktywna, a nie ta z 1 win (już wole bez pewności nie robić). Czy mam racje Jak nie to prosze o jakieś sugestie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuba105 Napisano Luty 19, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 19, 2006 Gdzie wrzuciłeś gruba? Widzisz jego menu czy od razu włącza się Win? Jeżeli Windowsa zainstalowałeś PO zainstalowaniu FC to się nie dziw ze nie można Linuksa wystartować, Winda automatycznie czyści MBR i wrzuca tam swojego bootloadera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
--TeoN-- Napisano Luty 19, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 19, 2006 Właśnie, nie napisałem. Wiem że win czyści MBR więc grub wrzuciłem na partycje /boot. FC4 instalowałem po dwóch windowsach. A widze tylko menu wyboru tych dwóch windowsów, nigdzie menu z linuxem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniello Napisano Luty 19, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 19, 2006 Obawiam się że partycję /boot musisz zrobić aktywną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
--TeoN-- Napisano Luty 19, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 19, 2006 Obawiam się że partycję /boot musisz zrobić aktywną. Właśnie też doszedłem do takiego wniosku tylko nie byłem pewień, a już mi się więcej nie chciało z tym robić bez pewności. Czyli przerobić partycje /boot na aktywną A czy ta przeróbka nie spowoduje kłopotów z windowsami już zainstalowanymi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniello Napisano Luty 19, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 19, 2006 Nie. Musisz tylko ustawić jako nieaktywne partycje windowsowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
--TeoN-- Napisano Luty 19, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 19, 2006 A czy partycja /boot może być jako logiczna Pytam z ciekawości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Luty 20, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 20, 2006 A chyba nawet może. To nie FreeBSD Musi tylko być aktywna. PS. Po co Ci w dzisiejszych czasach osobna partycja /boot? IMO strata miejsca 20 mega by wystarczyło : lszk@debian:~$ du -sh /boot/ 14M /boot/ A mam tam 3 kernela ;-) Do tego jeszcze dochodzi wpis w grubie dla windy. Skoro nie jest ona na 1-szej partycji, to będziesz musiał skorzystać z opcji map. Ale to chyba wiesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
--TeoN-- Napisano Luty 20, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 20, 2006 Wiem że sporo przesadziłem z tymi 100MB na partycji /boot, ale jakos tak wyszło A o żadnym wpisie do gruba dla win jeszcze niegdzie nie słyszałem i nie wiem o co w tym chodzi (opcja map tym bardziej ) To mnie teraz przeraziłeś Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć to po krótce PS. najwcześnie jutro się wezme za ponowną instalke. PS2 No zainstalowałe i zmieniłem tylko partycje /boot na aktywną i wszystko pięknie śmiga Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi