Skocz do zawartości

Cyfrówka W Fc2

misiotata

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś wie jak uzyskać dostep do aparatu cyfrowego w FC2? Mam kyocerę finecam M410R. W /proc/scsi/scsi aparat jest poprawnie identyfikowany (włącznie z serialem), jednak jakakolwiek próba podmontowania go kończy się komunikatem o braku takiego "block device" Sytuacji nie zmienia ani wpisywanie różnych urządzeń (t.j. sda1, sda2... sdbitd) ani też dev z serii sg*. Próbowałem nawet pakietu sg3-utils - użycie sg_map nie pokazuje żadnych /dev/sg* do zmapowania. HELP!!!!

Jest taki fajny progsik co się zowie gtkam czyli Digital Camera Tool. Zainstalowałem przez Synaptica z jakiego repozytorium to juz nie wiem ale jest. Mojego Canona IXUS 400 wykrywa i obsługuje bez dodatkowego montowania, sam to robi samoczynnie po właczeniu najpierw aparatu potem programu.

Życze powodzenia.

Z gtkamem byłoby xtra ;) tylko że to nakładka na gphoto; to z kolei nie ma na liście obsługiwanych urządzeń mojego aparatu, są natomiast PTP i USM mass storage. Wygłada na to, że M410R nie obsługuje PTP, natomiast co do mass storage - patrz wołanie o pomoc. Przeryłem inne fora, znalazłem fajny programik usbautocam (htp://warmcat.com/usbautocam/) - nie stety zgłasza problem z określeniem ID sprzętu i leży....Porażka :angry:

• 3 weeks later...
Sugeruję dać znać autorom gphoto, żeby dodali support dla tego aparatu. Ja coś takiego zgłaszałem czasem autorom innego softu, z dobrym skutkiem.

Bednar

Może to i rozwiązanie, ale będzie trochę czasochłonne ;) Może jednak znajdzie si ę dobra dusza, która pomoże rozwiązać problem BEZ oczekiwania na nową wersję/patcha do gphoto2 ??? Ludziska, pomóżcie, bo próbowałem już chyba wszystkiego. Prawa dostępu do urządzeń, katalogów i takie tam... Jak będzie ktoś zainteresowany, to podeślę kawałeg message`a (w tym arcyciekawe komunikaty o niemożności ustawiebia dev`a w poszczególnych trybach adresowania (???). HELP!!!