222Marcin Napisano Luty 20, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 20, 2006 Czy jest możliwe zrobienie tak żemy linux (fedora core) monitorował prace routera (us robitic) i przy zawieszeniu się sam go restartował ? Jeżeli tak to prosze napiszcie jak . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Luty 20, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 20, 2006 nie wydaje mi się, jak się router zawiesi to chyba raczej sie go wyłącza na chwileczkę ale może z Twoim sprzętem jest inaczej. Nie wiem jaki to model, mozęsz posuzkać jakiegoś softu do tego routera. Może na stronie producenta cos udostępniają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patpi Napisano Luty 20, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 20, 2006 KNemo lub/i Knetstats lub inne z kde-apps Uzywam pierwszego to sie wypowiem na jego temat: - ustawiasz komendy dostepne pod PPMyszki nad trajem. U mnie na d-Linku samo wykrywa i pozwala na restart/wlaczenie/wylaczenie polaczenia. - ustawiasz takze context menu wpisujac polecenia ktore zrestartuja Ci router jezeli powyzsze nie działa (pojecia nie mam jakie beda w Twoim przypadku, google) - dodatkowo mozesz sobie ustawic dzwięki i inne zdarzenia przy danym stanie routera. - wrzucasz Knemo do autostartu (odnosnie KDE i autostartu tutaj napisalem) - nie ma (nie widze) opcji automatycznego restartu ale w takim wypadku masz pod prawym kliknieciem myszki w rozwijanym menu. Moze są inne możliwosci, ja uzywam tylko rozwiazan "klikalnych" bo jestem len ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Luty 21, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 21, 2006 Cokolwiek by to nie bylo (urzadzenie monitorowane - router, stacja robocza, serwer...) mozesz zastosowac prosty uklad elektroniczny sterowany np przez port szeregowy komputera pracujacego jako watchdog - ktory np przy braku odpowiedzi na kolejne 3 ping'i na twardo zresetuje urzadzenia odlaczeniem zasilania (i jego ponownym podlaczeniem). Poszukaj w sieci, kilka lat temu bez problemu znalazlem opisy tego typu amatorskich rozwiazan... kilka z nich nawet wdrozylem i dzialaja do dzis Wiadomo - im cos jest prostsze, tym bardziej niezawodne Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi