grzegorzkwk Napisano Lipiec 13, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 13, 2004 Ruszyła fc1, ale jak dobrać się do muzyki?Dżwięk jest ale muzyki nie mogę odtworzyc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McGiwer Napisano Lipiec 13, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 13, 2004 Musisz sciagnac dodatek do xmms'a. Jesli do FC1 to mozesz go sciagnac stad: http://ftp.freshrpms.net/pub/freshrpms/fed...1.1.fr.i386.rpm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegorzkwk Napisano Lipiec 13, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 13, 2004 Dzięki za poradę.Zabrzmi śmiesznie ,ale dopiero raczkuje w linuksie,.Pobrany pakiet pewnie należy odpowiednio zainstalować ,może mi ktoś powiedzieć jak i gdzie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McGiwer Napisano Lipiec 13, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 13, 2004 Miejce, do jakiego pakiet sie zainstaluje jest juz w kodzie zrodlowym pakietu. Twoja rola ogranicza sie do wpisania jako root: rpm -ivh pakiet.rpm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegorzkwk Napisano Lipiec 13, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 13, 2004 dzięki .narazie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacck Napisano Lipiec 14, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 14, 2004 to ja sie podpinam do pytania, tez mam z problem z instalacja tego pakietu, mianowicie mam cos takiego: [root@1kro009 root]# rpm -ivh /root/Desktop/xmms-mp3-1.2.10-1.1.fr.i386.rpm ostrzeżenie: /root/Desktop/xmms-mp3-1.2.10-1.1.fr.i386.rpm: Sygnatura V3 DSA: NOKEY, key ID e42d547b błąd: Niespełnione zależności: xmms = 1:1.2.10 jest wymagany przez xmms-mp3-1.2.10-1.1.fr doinstalowalem do tego wiec: [root@1kro009 root]# rpm -ivh /root/Desktop/xmms-1.2.10-1.1.fr.src.rpm ostrzeżenie: /root/Desktop/xmms-1.2.10-1.1.fr.src.rpm: Sygnatura V3 DSA: NOKEY, key ID e42d547b ostrzeżenie: użytkownik machbuild nie istnieje - użyto konta root ostrzeżenie: grupa machbuild nie istnieje - użyto grupy root ostrzeżenie: użytkownik machbuild nie istnieje - użyto konta root ostrzeżenie: grupa machbuild nie istnieje - użyto grupy root ostrzeżenie: użytkownik machbuild nie istnieje - użyto konta root ostrzeżenie: grupa machbuild nie istnieje - użyto grupy root ostrzeżenie: użytkownik machbuild nie istnieje - użyto konta root ostrzeżenie: grupa machbuild nie istnieje - użyto grupy root ostrzeżenie: użytkownik machbuild nie istnieje - użyto konta root ostrzeżenie: grupa machbuild nie istnieje - użyto grupy root ostrzeżenie: użytkownik machbuild nie istnieje - użyto konta root ostrzeżenie: grupa machbuild nie istnieje - użyto grupy root ostrzeżenie: użytkownik machbuild nie istnieje - użyto konta root ostrzeżenie: grupa machbuild nie istnieje - użyto grupy root ostrzeżenie: użytkownik machbuild nie istnieje - użyto konta root ostrzeżenie: grupa machbuild nie istnieje - użyto grupy root ostrzeżenie: użytkownik machbuild nie istnieje - użyto konta root ostrzeżenie: grupa machbuild nie istnieje - użyto grupy root ostrzeżenie: użytkownik machbuild nie istnieje - użyto konta root ostrzeżenie: grupa machbuild nie istnieje - użyto grupy root ostrzeżenie: użytkownik machbuild nie istnieje - użyto konta root ostrzeżenie: grupa machbuild nie istnieje - użyto grupy root ostrzeżenie: użytkownik machbuild nie istnieje - użyto konta root ostrzeżenie: grupa machbuild nie istnieje - użyto grupy root ostrzeżenie: użytkownik machbuild nie istnieje - użyto konta root ostrzeżenie: grupa machbuild nie istnieje - użyto grupy root ostrzeżenie: użytkownik machbuild nie istnieje - użyto konta root ostrzeżenie: grupa machbuild nie istnieje - użyto grupy root ostrzeżenie: użytkownik machbuild nie istnieje - użyto konta root ostrzeżenie: grupa machbuild nie istnieje - użyto grupy root ostrzeżenie: użytkownik machbuild nie istnieje - użyto konta root ostrzeżenie: grupa machbuild nie istnieje - użyto grupy root 1:xmms ########################################### [100%] i wydaje mi sie ze cos jest nie tak jakies propozycje ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariusz Napisano Lipiec 14, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 14, 2004 Dostałeś tylko komunikaty że oczekiwana grupa nie istnieje i użył innej - możesz to pominąć, bo ma to znaczenie TYLKO DLA BEZPIECZEŃSTWA. A co do bezpieczeństwa to nie warto stale pracować na koncie (_root'a_ → roota) ORT bo jest to proszenie się o problemy ( wiele osób już się o tym przekonało - wystarczy jedna literówka w poleceniu :-( ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacck Napisano Lipiec 14, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 14, 2004 Tutaj tez nie chcialo dzialac , do czasu az nie zrobilem update yum'em. Teraz wszystko hula, nawet sobie pasek szybkiego uruchamiania dostosowalem do potrzeb:) Korzystajac z postu chcialbym zapytac, gdzie sie wrzuca sciezki programow aby sie uruchamialy przy starcie systemu (Kadu) Linux -> FC1 A jak juz pytam, to jeszcze jedno Zupdatowalem sobie jadro, i teraz mi sie w lilo (czy to grup, sam nie wiem:) ) wyswietlaja mi sie dwa jadra, oczywiiscie uruchamiam to nowsze, a jak wywalic to starsze? Widzialem gdzies przegladarke rpm'ow, to gdzies tam? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Lipiec 14, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 14, 2004 Korzystajac z postu chcialbym zapytac, gdzie sie wrzuca sciezki programow aby sie uruchamialy przy starcie systemu (Kadu) programy konsolowe → ~/.bash_profile w KDE → wrzuć aktywator do ~/.kde/Autostart GNOME - nie wiem Zupdatowalem sobie jadro, i teraz mi sie w lilo (czy to grup, sam nie wiem:) ) wyswietlaja mi sie dwa jadra, oczywiiscie uruchamiam to nowsze, a jak wywalic to starsze? rpm -qa | grep kernel rpm -e kernel-numerki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacck Napisano Lipiec 15, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 15, 2004 mam gnome, wiec sprobuje w bash_profile, u mnie wyglada to tak : # Startup file for bash login shells. # default_dir=/usr/local/lib/ if [ -n "$PS1" ]; then PS1='\u@\h(\#)\$ ' IGNOREEOF=3 fi LOGIN_SHELL=true # If the user has her own init file, then use that one, else use the # canonical one. if [ -f ~/.bashrc ]; then . ~/.bashrc elif [ -f ${default_dir}Bashrc ]; then . ${default_dir}Bashrc; fi niestety nic z ego nie wiem :/ co mam gdzie i jak wpisac zeby kadu mi sie uruchamialo auto? kadu mam zainstalowane z rpm'u , wiec sciezka dostepu jest chyba zbedna? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Lipiec 15, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 15, 2004 mam gnome, wiec sprobuje w bash_profile Nie. To jest do programów konsolowych (mutt, slrn, itd.). Pod GNOME nawet się nie odpalą. Uruchom gnome-control-center i w sekcji Sesje, trzeciej karcie powpisuj programy, które mają się uruchamiać automatycznie (kolejność jest ważna). u mnie wyglada to tak : # Startup file for bash login shells. # default_dir=/usr/local/lib/ [ciach] Jakiego systemu używasz? To nie wygląda na Fedorę... Może sam to wpisywałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacck Napisano Lipiec 16, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 16, 2004 Uzywam fedoracore1, nic nie wpisywalem do bash_profile, wpisy sam musial utworzyc podczas instalacji. Uzylem podanego przez CIebie sposobu na dodanie kadu do autostartu w sesjach wpisalem do zakladki programy startowe polecenie /usr/bin/kadu w kolejnosci 70 i sie uruchamia, tylko ze za kazdym razem o jedna wiecej po tym restarcie uruchomilo mi sie ich juz 7, przypuszczam ze nastepnym razem bedzie 8 z czego to wynika? plik bash_profiles pozostal taki jaki byl mam odznaczona opcje automatyczny zapis zmian w sesji nie wiem czy to ma jakies znaczenie, ale podalem, moze cos robie nie tak ( na pewno, ale nie wiem co) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariusz Napisano Lipiec 16, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 16, 2004 Nie używam Gnome zbyt często ale czy tam nie ma przypadkiem takiej opcji jak Zapisz ustawienia ? Bo wygląda na to że gnome samo zapamiętuje uruchomione aplikacji i przy starcie je odtwarza - a ty uruchamiasz jeszcze jedno więcej przy każdym starcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Lipiec 16, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 16, 2004 Jest tak jak napisał Mariusz. Od siebie tylko dodam, żebyś zainstalował nowszą wersję Kadu Z tego co pamiętam, to w 0.3.8 naprawili już ten błąd z wielokrotnymi instancjami programu, a już jest 0.3.9. Jeśli paczka dla FC2 nie pójdzie z powodu zależności, to przekompiluj pakiet źródłowy: rpmbuild --rebuild kadu-numerki.src.rpm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacck Napisano Lipiec 16, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 16, 2004 Zmienilem wersje na nowsza i pomoglo, a wydaje mi sie ze w sesjach powineinem cos dopisac jeszcze, zeby mi sie kadu ladowalo do traya. Bo poki co yo ikonka wyskakuje w lewym gornym rogu Wyglada to u mnie tak: /usr/bin/kadu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi