barthez Napisano Luty 24, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 24, 2006 Witam wszystkich forumowiczów.Jestem nowym użytownikiem fedory)od dzis) tzn chcialbym nim byc ale coś stoi temu na przeszkodzie. Zainstalowalem Ferore 4 na niepodzielonym miejscu, 15 GB ,na pierwszej partycji mam XP. (_wogóle_ → w ogóle) ORT nie wyskakuje mi ekran wyboru pomiedzy systeami operacyjnymi.Instalacja fedory przebiegła bez zarzutów. Wiem że GRUB został zainstalowany na hda2. Gdy wpisuje jak odpali sie boot find -name grub.conf..., grub install...(czytałem poprzedni post gdzie kolega tez miał podobny problem) itp wypisuje mi could find kernel image Bardzo prosze o pomoc Pozdrawiam Barthez Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Luty 24, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 24, 2006 Zainstaluj gruba w mbr dysku, albo uczyń hda2 partycją aktywną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barthez Napisano Luty 24, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 24, 2006 Tylko jak to uczynić jestem naprawde zielony.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Luty 24, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 24, 2006 Poszukaj na forum bo wałkuje się to do znudzenia. hint:rescue Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barthez Napisano Luty 24, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 24, 2006 Udało mi sie uruchomić ją jako aktywna,Fedora działa,mam okno wyboru sysytemu,lecz gdy wybiore windowsa to pokazuje mi sie okno scandisk i robi sie zrzut i restart, co moze byc przyczyna??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Luty 24, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 24, 2006 Lol. Tego jeszcze nie słyszałem Wklej kawałem /boot/grub/grub.conf odpowiedzialny za uruchamianie windy. Spróbuj też tej sztuczki z mbr. Już Ci napisze jak, aby nie odsyłać do wyszukiwarki. Uruchamiasz kompa z cd1, wpisujesz linux rescue, potem chroot /mnt/sysimage i grub-install /dev/hda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barthez Napisano Luty 24, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 24, 2006 Tzn wypisuje mi na ekran blad jakis z autochk cos takiego a nie tam jakis scandisk,sorka, Dobra spróbuje zrobić to co napisałes, wkładam płytke z linuxem i zobaczymy. dzieki jak narazie Zrobilem tak ze włożyłem płytke z linuxem, wcisnełem f5 (te rescue) wyskoczyło boot: i wpisałem to co napisałes i wyskoczyło could find kernel image A gdzie mam wpisac to pierwsze co podałes,nie moge wejść do tego gruba co napisales????? Oto mój grub.conf # grub.conf generated by anaconda # # Note that you do not have to rerun grub after making changes to this file # NOTICE: You do not have a /boot partition. This means that # all kernel and initrd paths are relative to /, eg. # root (hd0,1) # kernel /boot/vmlinuz-version ro root=/dev/hda2 # initrd /boot/initrd-version.img #boot=/dev/hda2 default=0 timeout=5 splashimage=(hd0,1)/boot/grub/splash.xpm.gz hiddenmenu title Fedora Core (2.6.13-1.1526_FC4) root (hd0,1) kernel /boot/vmlinuz-2.6.13-1.1526_FC4 ro root=LABEL=/ rhgb quiet initrd /boot/initrd-2.6.13-1.1526_FC4.img title Other rootnoverify (hd0,0) chainloader +1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dj_oko Napisano Luty 24, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 24, 2006 Przypominam, jak pisałem w Słynnym temacie że grub-install lubi robic w jajo.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barthez Napisano Luty 24, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 24, 2006 Panowie gorąco proszę o pomoc.... wywala mi takie cos jak odpalam XP autochk program not found - Skipping AUTOCHECK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi