Skocz do zawartości

Gnome I Mysz Wieloprzyciskowa

Stef

Rekomendowane odpowiedzi

No dobra nie mogę znaleźć, może ktoś mi podpowie..

Mam nową myszkę, przyciski (te dodatkowe poza trzema podstawowymi) nawet działają jednak ich funkcje są trochę jakby z sufitu..

W jaki magiczny sposób skonfigurować wieloprzyciskową myszę w Gnome, tak żeby dodatkowe przyciski robiły za wstecz, naprzód, kopiuj oraz wklej?

Ja bym zrobil tak :

Klikasz Środowisko -> Preferencje -> Skróty klawiszowe

Klikasz na dowolne funkcje i sprawdzasz jakie nazwy maja dane przyciski. najlepiej zapisz je sobie na kartce. Duze litery maja znaczenie !

( Korzystalem z tego bo chcialem sobie na znaczkach Windy na klawiaturze ustawic otwieranie terminala a na drugim firefoxa ;-) i oczywiscie dziala )

Potem wpisujesz w "Uruchom program" polecenie "gconf-editor"

Potem szukamy :

apps --> metacity --> global_keybindings i wybierasz sobie np. run_command_1 ( zalezy co masz wolne ) i w miejsce Wartość wpisujesz nazwe swojego klawisza ( u mnie Super_L)

Potem klikasz

apps --> metacity --> keybinding_commands i szukasz np. command_1 i w miejsce aktywatoria ( Wartosc ) wpisujesz sciezke

Jednak jesli chcesz miec pod tymi przyciskami terminal lub Firefoxa to polecam to ustawic w "Skrótach klawiszowych" to jest szybsze i pewniejsze.

Dzięki za odpowiedź, sposób znam - sam go użyłem do konfiguracji amaroK'a.

Tyle że skróty klawiszowe odnoszą się jedynie do klawiatury, przynajmniej u mnie. sad.gif

Funckje jakie bym chciał ustawić to 'globalnie' naprzód, wstecz, kopiuj oraz wklej.

BTW: Losowośc z jaką forum wysyła powiadmoienia oraz pozwala użyć przycisku odpowiedz zadziwia mnie niezmiernie - jakieś AI tym steruje?

Mały edit: znalazłem programik xbindkeys który teoretycznie powinien sprawe załatwić jednak:

- po wydaniu komney xbindkeys -k nie udaje mi sie zmapować żadnego przycisku myszki, chociaż ogólnie rzecz biorąc działają. huh.gif

- w jaki sposób konigurować globalene komendy takie jak wymieniłem wcześniej?

Edytowane przez Stef