m!naq Napisano Luty 27, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 27, 2006 Zaistalowałem X11R6.9 (wcześniej chyba X11R6.2?), ale po wystartowaniu serwera X-ów terminale nie są w ogóle drukowane na ekranie (chodzi o terminal pod CTRL-ALT-F1, itp.) - widać czarny ekran. Co ciekawe, oprócz drukowania na ekran terminal pracuje normalnie - można przykładowo (po omacku ) zalogować się na roota (/var/log/messages to potwierdza). Gdy chcę rebootować maszynę też nie widzę postępu prac (zakończenia demonów), efekt jest podobny - czarny ekran. Runlevel 5 bez startowania X pokazuje terminal jak należy. Wszystko, co jest drukowane w momencie startu maszyny a przed wystartowaniem X-ów też można normalnie przeczytać. Zainstalowałem nowe X-y aby uzyskać sterownik do mojej grafy. Gdzie mogę znaleźć ustawienia tych terminali? O ile się nie mylę, problem może leżeć w ustawieniach czcionki, itp... Może wystarczy modyfikacja xorg.conf ? Czytałem w necie, że problem może być związany ze sterownikiem karty graficznej, ale jego zmiana raczej nie wchodzi z grę (utrata direct-rendering). Może ktoś z Was natknął się na podobny problem -------------------------------------------------- FC4 (2.6.15.2) na Acer 3613WLMi X11R6.9, sterownik: i810, LCD 1280x800 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pwak Napisano Marzec 1, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 1, 2006 miałem identyczny problem do czasu gdy dokonałem aktualizacji yum`em ( yum extender ) pakietu xterm. Czarny ekran pojawił się po aktualizacji testowych pakietów, sprawdź ścieżki w repozytoriach ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m!naq Napisano Marzec 2, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 2, 2006 ...niestety, yum update nie pomaga rozwiązać problemu... Może jakieś inne sugestie? Czemu służy właściwie Xprint (Xprt)? Czy ktoś z Was konfigurował może ten program? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ponury Napisano Marzec 3, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 3, 2006 Do niedawna miałem włączone automatyczne aktualizacje yuma, po jednej z nich wystąpił podobny problem, pomogła zmiana sterownika karty graficznej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darknek Napisano Styczeń 10, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 10, 2008 hej ja mam dokladnie taki sam problem Pisalem o nim tutaj http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic...mp;#entry101284 To co mi odpisali nie przynioslo rezultatu. Co pozmienialiscie w pliku xorg.conf zeby dzialalo? Jaka zmiana sterownika do karty graf yum updatowal do najnowszego i i tak nic to nie zmienia :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi