dawidson Napisano Luty 28, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 28, 2006 Witam, Np. Skype jezeli nie ma dostepnych portów to korzysta z 80 443 czy jest mozliwosc zablokowania skype lub innych komunikatorów przez ten port. CHyba ze Macie jakies inne sugestie. Pozdrawiam Dawid Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gwiazdor_online Napisano Luty 28, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 28, 2006 No rzecz jasna. Polecam google i hasła "iptables blokować port". Pozdrawiam! /edit o ile o to chodziło w pytaniu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawidson Napisano Luty 28, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 28, 2006 oczywiscie ze iptables itd. tylko jezeli zblokuje te porty to userzy beda mieli brak dostepu do netu a ja chce zrobic tak ze wszystkie komunikatory out tylko skype ale na innych portach poniewaz dyrektorstwo zyczy sobie aby tylko wybrani mieli internet ale wszyscy mieli skype. Czy da sie to zrelizowac przez linucha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekjs Napisano Marzec 1, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 1, 2006 a skype to nie idzie przypadkiem na UDP??? moze cos z tym moznaby zrobic... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gwiazdor_online Napisano Marzec 1, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 1, 2006 Czy da sie to zrelizowac przez linucha Nie znam powyższego systemu. A tak na serio to ja doprawdy nie rozumiem już o co chodzi. Czy próbujesz zrobić tak, żeby na danym kompie nie było dostępu do netu, a jedynie na skype? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemk Napisano Marzec 2, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 2, 2006 oczywiscie ze iptables itd. tylko jezeli zblokuje te porty to userzy beda mieli brak dostepu do netu a ja chce zrobic tak ze wszystkie komunikatory out tylko skype ale na innych portach poniewaz dyrektorstwo zyczy sobie aby tylko wybrani mieli internet ale wszyscy mieli skype. Czy da sie to zrelizowac przez linucha Juz po raz kolejny zadajesz to samo pytanie! Link na forum Naprawde nie mozna znalezc numery portow skype'a i wszystkie pozostale zablokowac? albo znalezc adresy IP serwerow skype i na nich puszczac ruch a na innych blokowac? Puszczac z jednych stacji wewn caly ruch, a z innych nie.. Wszystko i jeszcze wiecej da sie zrobic iptables'em.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekjs Napisano Marzec 2, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 2, 2006 czy jest mozliwosc zablokowania skype lub innych komunikatorów przez ten port. najważniejsze to uważnie czytac... a po drugie to pusc ethereal i spróbuj znaleźć coś, co wyróznia się w pakietach skypea... tak sprawdziłem, że skype do transmisji głosu używa pakietów UDP. nie wiem, czy to nie zaszkodzi sieci, ale UDP mozna zablokowac... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombog Napisano Luty 17, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 17, 2007 Moja propozycja jest następująca. W karzdym zainstalowanym skaypie ustawiasz ręcznie indywidualny numer portu. Następnie na firewallu ( czy to linuxowym, czy wingrozowym ), komputerom bez dostępu do inernetu, zezwalasz na komunikację po przypisanych do ich skypa portach. Konieczne może być też przekierowanie tych portów na te maszyny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekjs Napisano Luty 18, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 18, 2007 No tak, ale chyba chodziło o zablokowanie... i to wbrew woli userów... ale jest późno i może się mylę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uosiu Napisano Luty 18, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 18, 2007 procedure szukaj() { google(iptables skype); -> http://www.google.pl/search?q=iptables+sky...lient=firefox-a } procedure wyniki () { szukaj.SelectWynik(7,8); -> http://www.debian.org.hk/node/12780 http://dev.computerworld.pl/news/92355.html ) procedure analiza(); { wyniki.StrReplace (DROP) (ALLOW); } pisane pseudojezykiem ale jednak :> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi