grs_84pl Napisano Luty 28, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 28, 2006 Sprawa dotyczy FAT32 Nie mam uprawnien do zapisywania na tym dysku.. :/ Nie żebym był taka lama i nie poszukał w googlach lub na forum... znalazłem i to dużo ale zadna z opcji nie dziala. /dev/sda6 /mnt/FAT32 vfat rw,auto,umask=000,quiet 0 0 To tylko jeden ze sposobow jakim próbowalem sie dostać na ten dysk. Zawsze dostaje komunikat ze nie można utworzyć katalogu. System plików tylko do odczytu .. Naprawde próbowalem wielu opcji.. : usre, users itd.. Może coś z jajkiem mam nie teges ??? HELP PLISSSSS ps. dla scisłości za każdym razem jak coś zmienialem to wykonuwałem umount /mnt/FAT32 mount -a Restarty chyba nic nie zmienią a sa bardziej denerwujące... ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
murcin Napisano Luty 28, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 28, 2006 spróbuj zmienić plik /etc/fstab i zmień swoją linijka na taką: /dev/sda6 /mnt/FAT32 vfat auto,quiet,rw,dmask=0000,fmask=0111,utf8,nodev,noexec,nosuid 0 0 powinno ruszyć, jeśli nie to sprawdź czy na pewno jest utworzony folder /mnt/FAT32 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grs_84pl Napisano Luty 28, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 28, 2006 ale pipa ze mnie.... restart wystarczył /dev/sda6 /mnt/FAT32 vfat auto,quiet,rw,umask=0000,utf8, 0 0 Dziala na czyms takim. Nie mam pojęcia czemu nie moglem nic zapisyać gdy używalem komend umount i mount. no nic... Temat zamykam i dziekuje za zainteresowanie. ---------------------- Helpmi jeszcze raz!!!! Było dobrze, wpisy w fstab sie nie zmienily a znowu nie moge zapisywac na tym dysku. Poza tym swap mi znikł. Nie kapuje tego... Może dla ścislości pokaże fsab'a: # This file is edited by fstab-sync - see 'man fstab-sync' for details LABEL=/ / ext3 defaults 1 1 /dev/devpts /dev/pts devpts gid=5,mode=620 0 0 /dev/shm /dev/shm tmpfs defaults 0 0 LABEL=/home /home ext3 defaults 1 2 /dev/proc /proc proc defaults 0 0 /dev/sys /sys sysfs defaults 0 0 LABEL=SWAP-linux swap swap defaults 0 0 /dev/sda1 /mnt/SYSTEM ntfs ro,umask=0222 0 0 /dev/sda5 /mnt/DANE ntfs ro,umask=0222 0 0 /dev/sda6 /mnt/FAT32 vfat auto,quiet,rw,umask=0000,utf8, 0 0 /dev/hda1 /mnt/ATAI ntfs ro,umask=0222 0 0 /dev/fd0 /media/floppy1 auto pamconsole,exec,noauto,utf8,managed 0 0 /dev/hdc /media/cdrecorder auto pamconsole,exec,noauto,managed 0 0 /dev/hdb /media/cdrecorder1 auto pamconsole,exec,noauto,managed 0 0 Nie wiem o co w tym chodzi.. zlitujcie sie nade mną i pomozcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
velmafia Napisano Marzec 3, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 3, 2006 ja mam to samo, moge cztyać z FAT32, ale nie moge nic zapisywać, (_niewiem_ → nie wiem) ORT jak to zrobić a to mój fstab This file is edited by fstab-sync - see 'man fstab-sync' for details LABEL=/ / ext3 defaults 1 1 LABEL=boot /boot ext3 defaults 1 2 /dev/devpts /dev/pts devpts gid=5,mode=620 0 0 /dev/shm /dev/shm tmpfs defaults 0 0 LABEL=home /home ext3 defaults 1 2 /dev/sda2 /mnt/win_c vfat defaults 0 0 /dev/sda5 /mnt/win_d vfat defaults 0 0 /dev/sda6 /mnt/win_e vfat defaults 0 0 /dev/proc /proc proc defaults 0 0 /dev/sys /sys sysfs defaults 0 0 LABEL=²5H^<87>^B¼~^[1LtßC^L swap swap defaults 0 0 /dev/fd0 /media/floppy auto pamconsole,exec,noauto,utf8,managed 0 0 /dev/hdb /media/cdrecorder auto pamconsole,exec,noauto,managed 0 0 /dev/hda /media/cdrecorder1 auto pamconsole,exec,noauto,managed 0 0 pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grs_84pl Napisano Marzec 3, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 3, 2006 Ohh dzizes skopiuj se tą linijke ode mnie i bedziesz mógł auto,quiet,rw,umask=0000,utf8 zamiast defaults Pozdrawaim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
velmafia Napisano Marzec 3, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 3, 2006 dzięki za pomoc, zmieniłem i już śmiga pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uosiu Napisano Marzec 4, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 4, 2006 @GRS swapon -a Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
velmafia Napisano Marzec 4, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 4, 2006 @GRS swapon -a o co chodzi ?? mam to wklejić przy swapie? czy to nie do mnie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Marzec 4, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 4, 2006 @GRS swapon -a o co chodzi ?? mam to wklejić przy swapie? czy to nie do mnie ? Nie. To polecenie, które na roocie wpisuje się na konsoli. Służy do aktywacji swapa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uosiu Napisano Marzec 5, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 5, 2006 poza tym jak sie pisze @_NICK_USERA_ to oznacza ze nastepna czesc postu jest dla konkretnego usera- w moim przypadku do GRSa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
velmafia Napisano Marzec 5, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 5, 2006 aha, sorry a gdzie je się wpisuje ? bo u mnie takie coś wyskakuje jak to wpisuje [root@localhost kamil]# swapon -a bash: swapon: command not found trzeba wcześniej coś zainstalować cyz jak ? pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uosiu Napisano Marzec 5, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 5, 2006 @velmafia su - swapon -a Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
velmafia Napisano Marzec 5, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 5, 2006 @uosiu robię tak, ale się nie da (zobacz nawet na to co wklejiłem), nie znajduje mi w ogóle takiego polecenia, coś trzeba doinstalować czy jak ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Marzec 5, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 5, 2006 @velmafia OT: bardzo fajny cytat w stopce postanowiłem przeczytać jakąś książkę tego pana. polecasz coś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
velmafia Napisano Marzec 5, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 5, 2006 @InIrudeBwoy Jego książek jeszce nie czytałem, ale byłem kiedyś w teatrze gdzie grali jego sztuke ("3 siostry"), więc książki raczej Ci żadnej nie polece. (chciałem przeczytać jakąś Jego książke, ale zainstalowałem Linuksa i nie ma kiedy ) pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi