Skocz do zawartości

Program O Rozszerzeniu .jar

murcin

Rekomendowane odpowiedzi

Kiedyś jak jeszcze miałęm windowsa to nie miałem problemu z otwieraniem plików o rozszerzeniu .jar wystarczyło zainstalować jave i działało jak należy, a na (_linuxie_ → Linuksie) ORT mam z tym problem, nie chodzi o zobaczenie co jest w tym pliku, bo to jest program tylko napisany na javie a dokładniej edsim51 (symulator mikroprocesora) no i potrzebuje sie teraz pobawić bo jest mi potrzebne do szkoły.

jakieś pomysły ??

Kiedyś jak jeszcze miałęm windowsa to nie miałem problemu z otwieraniem plików o rozszerzeniu .jar [ciach]
tu tez jest prosto, wystarczy zainstalować Jave (np jre, trzeba sprawdzic czy są poustawiane ścieżki) i odpalasz poleceniem:
java -jar program.jar

spróbowałem jak mówiłeś jednak wyplił mi coś takiego :

[root@localhost edsim]# java -jar edsim51.jar
Exception in thread "main" java.lang.NoClassDefFoundError: while resolving class : sim8051.Simulator
  at java.lang.VMClassLoader.transformException(java.lang.Class, java.lang.Thro wable) (/usr/lib/libgcj.so.6.0.0)
  at java.lang.VMClassLoader.resolveClass(java.lang.Class) (/usr/lib/libgcj.so. 6.0.0)
  at java.lang.Class.initializeClass() (/usr/lib/libgcj.so.6.0.0)
  at sim8051.Sim8051.main(java.lang.String[]) (Unknown Source)
  at gnu.java.lang.MainThread.call_main() (/usr/lib/libgcj.so.6.0.0)
  at gnu.java.lang.MainThread.run() (/usr/lib/libgcj.so.6.0.0)
Caused by: java.lang.ClassNotFoundException: java.lang.StringBuilder not found i n gnu.gcj.runtime.SystemClassLoader{urls=[file:edsim51.jar], parent=gnu.gcj.runt ime.ExtensionClassLoader{urls=[], parent=null}}
  at java.net.URLClassLoader.findClass(java.lang.String) (/usr/lib/libgcj.so.6. 0.0)
  at java.lang.ClassLoader.loadClass(java.lang.String, boolean) (/usr/lib/libgc j.so.6.0.0)
  at java.lang.ClassLoader.loadClass(java.lang.String) (/usr/lib/libgcj.so.6.0. 0)
  at java.lang.Class.forName(java.lang.String, boolean, java.lang.ClassLoader) (/usr/lib/libgcj.so.6.0.0)
  ...5 more

co z tym zrobić ?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...