murcin Napisano Marzec 1, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 1, 2006 Kiedyś jak jeszcze miałęm windowsa to nie miałem problemu z otwieraniem plików o rozszerzeniu .jar wystarczyło zainstalować jave i działało jak należy, a na (_linuxie_ → Linuksie) ORT mam z tym problem, nie chodzi o zobaczenie co jest w tym pliku, bo to jest program tylko napisany na javie a dokładniej edsim51 (symulator mikroprocesora) no i potrzebuje sie teraz pobawić bo jest mi potrzebne do szkoły. jakieś pomysły ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemk Napisano Marzec 1, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 1, 2006 Kiedyś jak jeszcze miałęm windowsa to nie miałem problemu z otwieraniem plików o rozszerzeniu .jar [ciach]tu tez jest prosto, wystarczy zainstalować Jave (np jre, trzeba sprawdzic czy są poustawiane ścieżki) i odpalasz poleceniem:java -jar program.jar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
murcin Napisano Marzec 1, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 1, 2006 spróbowałem jak mówiłeś jednak wyplił mi coś takiego : [root@localhost edsim]# java -jar edsim51.jar Exception in thread "main" java.lang.NoClassDefFoundError: while resolving class : sim8051.Simulator at java.lang.VMClassLoader.transformException(java.lang.Class, java.lang.Thro wable) (/usr/lib/libgcj.so.6.0.0) at java.lang.VMClassLoader.resolveClass(java.lang.Class) (/usr/lib/libgcj.so. 6.0.0) at java.lang.Class.initializeClass() (/usr/lib/libgcj.so.6.0.0) at sim8051.Sim8051.main(java.lang.String[]) (Unknown Source) at gnu.java.lang.MainThread.call_main() (/usr/lib/libgcj.so.6.0.0) at gnu.java.lang.MainThread.run() (/usr/lib/libgcj.so.6.0.0) Caused by: java.lang.ClassNotFoundException: java.lang.StringBuilder not found i n gnu.gcj.runtime.SystemClassLoader{urls=[file:edsim51.jar], parent=gnu.gcj.runt ime.ExtensionClassLoader{urls=[], parent=null}} at java.net.URLClassLoader.findClass(java.lang.String) (/usr/lib/libgcj.so.6. 0.0) at java.lang.ClassLoader.loadClass(java.lang.String, boolean) (/usr/lib/libgc j.so.6.0.0) at java.lang.ClassLoader.loadClass(java.lang.String) (/usr/lib/libgcj.so.6.0. 0) at java.lang.Class.forName(java.lang.String, boolean, java.lang.ClassLoader) (/usr/lib/libgcj.so.6.0.0) ...5 more co z tym zrobić ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
montresol Napisano Marzec 1, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 1, 2006 Zdaje sie, ze nie zainstalowales Javy albo zrobiles cos nie tak - odpala sie java dostarczona z Fedora (gcj). W dodatku jest to wersja 1.4 a Twoj program wymaga 1.5. Poszukaj w FAQ/forum jak sie instaluje Jave. Pozdrawiam, montresol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi