Skocz do zawartości

Aktualizacja Z Fc3 Do Fc4 Przez (_yum'a_ → yuma) ORT

Kocurkiewicz

Rekomendowane odpowiedzi

Aktualizacja z FC2 na FC4 jest jak najbardziej możliwa sam tak zrobiłem - bardzo wygodny sposób bo nie musiałem ściągać 4 płyt tylko jakieś 650MB. Trzeba było przewidzić miejsca na taką aktualizacje przykładowo jeśli całość jako sysystem zjamowała jakieś 4GB to co naj mniej drugie tyle trzeba było przewidzieć na czas instalacji plus miejsce na ściągane pakiety. System ruszył potym bez problemu, choć oile pamięć mnie nie zawodzi zaraz po samej aktualizacji zaczął głupieć - wystarczył restart. Dlatego polecam robic to w trybie tekstowym i już podczas smej podmiany pakietów nic nie robić. Jeśli chodzi o repozytoria to naczas to poza standartowymi miałem podpiętą jescze Livne a to co pochodziło z innych repozytoriów usunąłem ( z samej livny usuwałem chyba amule bo był problem z zalerznościami)

Co do samej aktualzacji korzystałem ze wskazówek podanych na jednej ze stron podanych powyżej, w skrócie opiszę jak, choć mogę popełnić jakieś błędy bo robiłem to już dość dawno (zakładam że podanne linki zostały rzez ciebie porzejżane)

1. Nie robiłem udejtu Yum z fc3 (początkowo tak zrobiłem ale yum przestał działać ;-)

2. zinstalowałem pakiety fedora-release-4-2.noarch.rpm

3. Co do livna.org to ustawienia zmieniałem ręcznie żeby pobierało odpowiednie pakiety (z livny można pobrać pakiet podobny jak do fedory który zmienia automatycznie adresy do serwerów, ale to działa tylko z nowszym Yum-em, tak więc naj lepiej zrobić to ręcznie i na sztywno - o ile korzystasz z Livna.org)

5. Zaimportowałem klucze GPG ( tak jak podaje to instrukcaja odnośnie FC3-FC4 na stronie http://www.brandonhutchinson.com/Upgrading...x_with_yum.html , oraz klucz do Livna.org (pobrałem to gdzieś z ich strony) tu nie obeszło się bez problemów bo poza głównum kluczem trzeba było jeszcze zrobić import kluczy do repozytoriów upgrade i coś tam, ale chyba bo już dokładnie nie pamiętam co (klucze te instalują sie razem z pakietem fedora-release-4-2.noarch.rpm

6. W poradach z wyzęj wymienionej strony radzą zrobic upgrade jądra (kerenle) (zanim zrobi się aktualizację systemu) ja początkowo tak zrobiłem ale system potem nie wstał ;-(

7. to już tylko wydać polecenie yum upgrade i wio

Umnie to zadzaiałało, ale jak zwylke robicie to na własne ryzyko ;-)