grzesiek.wow Napisano Kwiecień 26, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 26, 2006 Żesz ściągnij gotowy plik z czcionkami. Tak będzie najprościej. moze i tak:] jednak jak juz pisalem jestem szczesliwym uzytkownikiem linuksa niecaly tydzien wiec jak by mozna bylo to troche szerzej opisz jak bo jeszcze nie wszystko lapie:] ale szybko sie ucze:) z gory thx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubcik Napisano Październik 27, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 27, 2006 Ja robiłem według sposobu tego Kuznetsova i doszedłem do momentu tworzenia RPM-a [root@fedora SPECS]# rpmbuild -ba msttcorefonts.spec Wykonywanie(%prep): /bin/sh -e /var/tmp/rpm-tmp.86847 + umask 022 + cd /usr/src/redhat/BUILD + LANG=C + export LANG + unset DISPLAY + rm -rf msttcorefonts + mkdir msttcorefonts + cd msttcorefonts + for i in andale32.exe webdin32.exe trebuc32.exe georgi32.exe verdan32.exe comic32.exe arialb32.exe impact32.exe arial32.exe times32.exe courie32.exe + wget http://telia.dl.sourceforge.net/sourceforge/corefonts/andale32.exe --13:11:27-- http://telia.dl.sourceforge.net/sourceforge/corefonts/andale32.exe => `andale32.exe' Resolving telia.dl.sourceforge.net... 1.0.0.0 Connecting to telia.dl.sourceforge.net|1.0.0.0|:80... failed: Connection timed out. Retrying. --13:14:38-- http://telia.dl.sourceforge.net/sourceforge/corefonts/andale32.exe (try: 2) => `andale32.exe' Connecting to telia.dl.sourceforge.net|1.0.0.0|:80... failed: No route to host. błąd: Błędny status wyjścia z /var/tmp/rpm-tmp.86847 (%prep) Błędy budowania RPM-a: Błędny status wyjścia z /var/tmp/rpm-tmp.86847 (%prep) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Październik 27, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 27, 2006 [root@fedora SPECS]# rpmbuild -ba msttcorefonts.spec Nie robi się takich rzeczy na roocie -> http://wiki.fedorapl.org/Devel/Buildrpmtree Resolving telia.dl.sourceforge.net... 1.0.0.0 Connecting to telia.dl.sourceforge.net|1.0.0.0|:80... failed: Connection timed out. W plik spec wybierz innego mirrora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrekkr Napisano Listopad 2, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 2, 2006 ja zrobilem tak ustaawilem w pliku gui.conf w ~/.mplayer/ dodalem linijke sub_cp = "cp1250" i jeszcze wrzucilem czcionke windowsowa arial.ttf do folderu ~/.mplayer/ i zmienilem jej nazwe na subfont.ttf i wtedy bylo pytanie czy zastapic istniejacy plik i wzialem tak i dziala jak chcesz to daj znac to moge ci wrzucic moj plik gui.conf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tarcamion Napisano Listopad 2, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 2, 2006 W przyjazny sposób, krok po kroku opisałem jak i co zrobić w tym temacie na !! easylinux.org. Sposób działa też pod Fedorą Core 6. Przy okazji znajdziecie tam ciekawy i rozbudowany FAQ. Zapraszam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasiu72 Napisano Styczeń 31, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 31, 2007 1. Ustawiamy w zakładce 'Subtitle & OSD' w menu 'Encoding' kodowanie: Slavic/Central European Windows (CP1250) 2. W zakładce 'Font' w pozycji Font podajemy ścieżkę dostępu do fontu Verdana z pakietu msttcorefonts (najczęściej) w lokalizacji: '/usr/share/fonts/msttcorefonts/verdana.ttf' a w pozycji Encoding wybieramy 'Unicode' Restartujemy MPlayera i powinno działać. Upewnij się, czy masz zainstalowane 'msttcorefonts' Jeśli Ci zadziała, to dopisz post, żeby inni wiedzieli. u mnie zadziałało bardzo dziękuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olej3232 Napisano Luty 12, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 12, 2007 Działa!! Wielkie dzięki!!! Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
suryx Napisano Luty 13, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 13, 2007 Zainstaluj go przez System\Dodaj\Usun oprogramowanie -> lista ...(automatycznie pobieraja z internetu)[KDE] i chodzi .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jerzykiller Napisano Luty 16, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 16, 2007 Można też w ten sposób. Czcionka ta jest chyba defaultowa, w sumie to może i nie trzeba jej podawać w poleceniu. Może się komuś przyda. mplayer plik -font /usr/share/mplayer/fonts/font-arial-18-iso-8859-1/subfont.ttf -subfont-encoding cp1250 -subfont-text-scale 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rostek Napisano Marzec 30, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 30, 2007 1. Ustawiamy w zakładce 'Subtitle & OSD' w menu 'Encoding' kodowanie: Slavic/Central European Windows (CP1250) 2. W zakładce 'Font' w pozycji Font podajemy ścieżkę dostępu do fontu Verdana z pakietu msttcorefonts (najczęściej) w lokalizacji: '/usr/share/fonts/msttcorefonts/verdana.ttf' a w pozycji Encoding wybieramy 'Unicode' Restartujemy MPlayera i powinno działać. Upewnij się, czy masz zainstalowane 'msttcorefonts' Jeśli Ci zadziała, to dopisz post, żeby inni wiedzieli. Dzieki za informacje. Od wczoraj sie z tym gownem bujalem. Jakies cuda niewidy, rekompilacje, sracje - a tymczasem najprostsze rozwiazania sa najlepsze. Ja tylko dodam, ze czcionka arial.ttf tez dziala. Przypuszczam, ze wiekszosc czcionek z katalogu /usr/share/fonts/msttcorefonts/ zadziala. Dzieki za pomoc. pzdr Rostek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi