alienth Napisano Marzec 7, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 7, 2006 Pytanko, skad pobrac nowsze jadra do FC4 64bit ?? (_wogole_ → w ogóle) ORT sa takie czy pobiera sie zwykle jadro i kompiluje w inny sposob ? Jak to jest ? Prosze o wyrozumialosc - stawiam pierwsze kroki znalazlem cos takiego i nie bardzo wiem o co chodzi http://wiki.sourcemage.org/HOWTO-Build_a_64bit_Kernel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Marzec 7, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 7, 2006 Stad skad wszystkie inne pakiety tej dystrybucji - yum rulez Sorki, ze tak krotko, ale o yumie bylo tyle razy, ze juz mi sie po prostu nie chce... Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienth Napisano Marzec 7, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 7, 2006 nie rozumiem w jaki sposob mam pobrac kernel za pomoca yum. Chce miec spakowane jadro w jednym pliku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Marzec 7, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 7, 2006 Chcesz je "pobrac i miec spakowane w jednym pliku" (co tez jest mozliwe, i ze tak powiem "zrobi sie" przy okazji...) czy je zainstalowac? su - yum update yum yum update kernel restart i smigasz na nowym jajku... Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienth Napisano Marzec 7, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 7, 2006 Wiec tak, powiem na przykladzie. Teraz mam wersje 32bit. Ze strony kernel.org pobralem najnowsze jajeczko i zapisalem na dysku. Nastepnie je rozpakowalem, dokonalem kompilacji pod swoj sprzet i dopisalem do gruba odpowiednie linijki. I tak samo chce zrobic w wersji 64bit. Chce to zrobic sam recznie a nie zeby mi to sam system uaktualnił. I dlatego potrzebuje jadro spakowane w jednym pliku eh troche namieszalem ale mam nadzieje ze zrozumiesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemk Napisano Marzec 7, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 7, 2006 I tak samo chce zrobic w wersji 64bit. Chce to zrobic sam recznie a nie zeby mi to sam system uaktualnił. hmmm, nie wydaje mi sie zeby byla jakas roznica w zrodlach kernela.. w koncu te same zrodla kompiluje sie na duzo bardziej egzotyczne architektury Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Marzec 7, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 7, 2006 A, to co innego... Pobierz zrodla z kernel.org (jesli sa jakies nowsze niz te ktore juz masz...), rozpakuj, skonfiguruj i skompiluj - gotowe ;-) Jesli bedziesz kompilowal je pod systemem/kernelem 32bit to nie zapomnij o odpowiednich flagach / parametrach. Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienth Napisano Marzec 7, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 7, 2006 no i wlasnie tu sie pojawia moje pytanie, czy je sie kompiluje tak samo pod 64 bit jak pod 32ibt?? Bo ja chce je skompilowac pod 64bit. I jak to rozumiec "nie zapomnij o odpowiednich flagach / parametrach" Nie zapominaj ze ja linuksa zainstalowalem pierwszy raz 2 dni temu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Marzec 7, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 7, 2006 no to ostra jazda jak już chcesz kompilować jądro...ja polecam Ci ściąganie pakietów rpm z jądrami dopóki się nie oswoisz z systemem. ale jak już musisz sobie skompilować to polecam po angielsku Tą Stronkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienth Napisano Marzec 7, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 7, 2006 @InIrudeBwoy pod FC4 32bit jadro juz kompilowalem - kaszka z mleczkiem, tylko wlasnie nie wiem jak sie to przeprowadza pod 64bit, nie chce isc na latwizne tylko zrobic to krok po kroku tak jak przy 32bit. Pomoze jeszcze ktos ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Marzec 7, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 7, 2006 w wypadku jeśli masz system 64 bitowy to wygląda to tak samo ale jeśli chcesz to zrobić na 32 bitowch systemie to jest sporo zabawy. Powinieneś w tym wypadku posiadać biblioteki oraz programy (które będziesz używał przy kompilacji) w wersji 64 bitowej. Tyle zdołałem sie dowiedzieć, niech mnie ktoś poprawi bo to z pewnościa niekompletna wiedza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienth Napisano Marzec 7, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 7, 2006 eh no to uporzadkujmy to. Instaluje FC4 64bit. Sciagam nowsze jadro z kernel.org i poprostu je kompiluje bez zadnych udziwnien I nie musze miec specjalnego jadra do wersji 64bit bo takowych na kernel.org nie widzialem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Marzec 7, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 7, 2006 nie musisz mieć. kernel.org posiada źródełka z których możesz sobie skompilować jądro na architekturę 32 albo 64. Działa to oczywiście w stosunku do wszystkich innych programów, które tylko wspierają te architektury bo zdarzają się takie, których nie skompilujesz do 64. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi