Skocz do zawartości

Fc4 64bit I Kernels

alienth

Rekomendowane odpowiedzi

Wiec tak, powiem na przykladzie. Teraz mam wersje 32bit. Ze strony kernel.org pobralem najnowsze jajeczko i zapisalem na dysku. Nastepnie je rozpakowalem, dokonalem kompilacji pod swoj sprzet i dopisalem do gruba odpowiednie linijki. I tak samo chce zrobic w wersji 64bit. Chce to zrobic sam recznie a nie zeby mi to sam system uaktualnił. I dlatego potrzebuje jadro spakowane w jednym pliku smile.gif eh troche namieszalem ale mam nadzieje ze zrozumiesz smile.gif

I tak samo chce zrobic w wersji 64bit. Chce to zrobic sam recznie a nie zeby mi to sam system uaktualnił.

hmmm, nie wydaje mi sie zeby byla jakas roznica w zrodlach kernela.. w koncu te same zrodla kompiluje sie na duzo bardziej egzotyczne architektury

A, to co innego...

Pobierz zrodla z kernel.org (jesli sa jakies nowsze niz te ktore juz masz...), rozpakuj, skonfiguruj i skompiluj - gotowe ;-)

Jesli bedziesz kompilowal je pod systemem/kernelem 32bit to nie zapomnij o odpowiednich flagach / parametrach.

Pozdro

no i wlasnie tu sie pojawia moje pytanie, czy je sie kompiluje tak samo pod 64 bit jak pod 32ibt?? Bo ja chce je skompilowac pod 64bit. I jak to rozumiec "nie zapomnij o odpowiednich flagach / parametrach" Nie zapominaj ze ja linuksa zainstalowalem pierwszy raz 2 dni temu smile.gif

w wypadku jeśli masz system 64 bitowy to wygląda to tak samo ale jeśli chcesz to zrobić na 32 bitowch systemie to jest sporo zabawy. Powinieneś w tym wypadku posiadać biblioteki oraz programy (które będziesz używał przy kompilacji) w wersji 64 bitowej. Tyle zdołałem sie dowiedzieć, niech mnie ktoś poprawi bo to z pewnościa niekompletna wiedza.

nie musisz mieć.

kernel.org posiada źródełka z których możesz sobie skompilować jądro na architekturę 32 albo 64. Działa to oczywiście w stosunku do wszystkich innych programów, które tylko wspierają te architektury bo zdarzają się takie, których nie skompilujesz do 64.