jaro33 Napisano Kwiecień 12, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 12, 2006 765M /cache/yum // katalog yum ma 765mb!! można go usunąć?Po co on yumowi? katalog /usr mam o 1gb większy... jak go odchudzić? poodinstalowywać zbędne rpm`y? W katalogu /lib mam dwa razy wiecej danych. CZemu?Czyzby czesc bibliotek FC pakowała mi do /lib niż do /usr/lib? /root zajmuje mi 2,5GB bo mam tam vmware... ktory zajmuje ok 2gb. Ale mimo to, jest na nim 500mb!! a u Ciebie ok 5mb. yum clean all czyści pakiety z /var/cache/yum ===== chociasz lepsze yum clean packages sprawdź bo na pamięć nie pamiętam narka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rasp Napisano Kwiecień 12, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 12, 2006 wykonaj yum clean all to powinno wypróżnić /cache/yum (tak przynajmniej mi się wydaje).. może nawet wystarczy yum clean packages ale nie jestem pewien... jeśli chodzi o mój katalog /root to nie jest duży, bo nigdy nie odpalałem X'ów na (_root'a_ → roota) ORT... to chyba dlatego.... niestety na w niczym innym nie pomogę, bo nie bardzo wiem jak odchudzić Twój /usr czy /lib.. Pozdrawiam Rasp.. Edit: już drugi raz ktoś mnie dzisiaj ubiegł... za długo piszę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
(BigFan)! Napisano Kwiecień 12, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 12, 2006 działa. Super. Pół Giga wiecej miejsca A co robi ten plik /var/lib ? bo u mnie zajmuje ok 80mb... MOże tak go wywalić i zobaczyć co się stanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaro33 Napisano Kwiecień 12, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 12, 2006 /var/lib ? jak chcesz system stawiać na nowo - ? poważnie NIE narka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafalzaq Napisano Kwiecień 13, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 13, 2006 U mnie tak to wygląda: 1386 zainstalowanych paczek 500M /var 7,0M /boot - tylko 2 nowe kernele 5,3M /root 5,7G /home - trochę się już tego nazbierało a dopiero nowy system 1,1M /tmp - chyba trochę za dużo :] 25M /sbin 6,7G /usr - pewnie przez te gry - zainstalowałem prawie wszystkie jakie były wypisane w pirucie 906M /proc 110M /lib - /usr/lib ma 2,0G 103M /etc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
(BigFan)! Napisano Kwiecień 13, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 13, 2006 no to u mnie nie jest tak źle w sumie A czy z katalogu /tmp można śmiało usuwać wszystko? I zawartość, którego katalogu można usuwać bez żadnych obaw o utrate systemu?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi