Skocz do zawartości

Sata I Ata

tomek

Rekomendowane odpowiedzi

Próbowałem do mojego komputera opartego na dysku S-ATA podłączyć dysk ze starego komputera (był tam Red Hat 7.3) przy różnych ustawieniach w Biosie, łącznie z secondary slave dla dysku ATA i jeżli udało mi się już zbootować z dysku S-ATA to linux ładował się ze starego dysku i nie wiem dlaczego, a jestem dość pewny tego że bootował z dysku S-ATA(bo następował taki przestój o którym pisałem w innym poście :) ) Bardzo proszę o pomoc, czy jest jakaś możliwość uruchomienia systemu z dysku S-ATA? Dziękuję i pozdrawiam - Tomek

Mam dysk serial ata i fc2 bootuje bez problemow.

W biosie mam zaznaczone first boot device scsi.

To ze linux ładował sie z innego dysku spowodowane jest prawdopodobnie tym ze np: na uzadzeniu ktore masz w biosie ustawione jako first boot nie ma systemu i komp bootuje z second lub szuka systemu na innych urzadzeniach (opcja try other boot devices) Ustaw tylko first, second i reszte ustaw na disable a try other boot devices na NO

POzdr

To jest ciąg dalszy tematu

http://www.fedora.pl/site/forum/index.php?...p?showtopic=921

no więc sprawa wygląda tak :

Dzięki pomocy gajownika udało się ustalić dwie rzeczy. Nie wiem czy ta pierwsza jest potrzebna ale wiem że po jej zmianie dalej robiło się to że ładował się stary dysk a dopiero zmiana 2) sprawiła że ładuje się FC2 z dysku S-ATA:

1)w /etc/fstab , w miejsce LABEL=/ wpisałem to co na pierwszym miejscu wyświetliło polecenie mount czyli /dev/hde1

2)w /etc/grub.conf w miejsce root=LABEL=/ także wpisałem root=/dev/hde1 (jak powyżej)

Jeszcze raz bardzo dziękuję gajownikowi!

Mam nadzieję że komuś to pomoże

:)

Ordnung muss sein ;-)

Połączyłem te dwa wątki by inni mogli łatwiej szukać

gajownik