yoda6886 Napisano Marzec 8, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 8, 2006 Witam mam jadro podstawowe z FC4 (bez updatow). Chce miec najnowsze jadro. Postepuje tak: # cd /del # wget http://download.fedora.redhat.com/pub/fedo...xxx_FC4.src.rpm # mkdir -p /usr/src/redhat/SPECS # rpm -ivh kernel-2.6.xx-x.xxxx_FC4 # yum install rpm-build redhat-rpm-config # cd /usr/src/redhat/SPECS # rpmbuild -bp --target=i686 kernel-2.6.spec # cp -R /usr/src/redhat/BUILD/kernel-2.6.xx-x/linux-2.6.xx /usr/src # cd usr/src # ln -s linux-2.6.xx/ linux # cd /usr/src/linux # make xconfig wybieram teraz to co chce (7layer, path-o-matic i inne laty) potem robie: make dep make clean make bzImage make moduls make moduls_install kopiuje swoje nowe jadro i system.map do /boot cp /usr/src/linux/arch/i386/boot/bzImage /boot/nowe cp /usr/src/linux/System.map /boot/nowe.map cp /usr/src/linux/.config /boot/nowe.cfg ln -s /boot/nowe.map /boot/System.map no i teraz jest problem bo nie wiem co wpisac w grub.conf czy zamiast tego kopiowania nowego jadra etc nie lepiej zrobic make install? jakby mi ktos poprostu powiedzial co mam zrobic zeby zainstalowac to jadro:) bede wdzieczny. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Marzec 8, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 8, 2006 możesz zrobić (_rpma_ → RPM-a) ORT z tego co masz make rpm wtedy po instalacji tego (_rpma_ → RPM-a) ORT powinny zostać dodane wpisy do grub.conf. W wypadku jeśli nie musisz je zrobić ręcznie. Takim rpmem będziesz sie mógł podzielić z kolegami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yoda6886 Napisano Marzec 8, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 8, 2006 hmm wszystko fajnie. ale dlugo to jeszcze potrwa? mam celerona 633, 128 ramu i to juz sie ten rpm tworzy dobre 2h... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Marzec 8, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 8, 2006 na moim sprzęcie to było ponad pół godziny o ile dobrze pamięŧam. Wtedy jednak używałem podstawowej konfiguracji więc kompilował sporo rzeczy. Ale fakt trwa to za długo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yoda6886 Napisano Marzec 8, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 8, 2006 hmm czy mi sie tylko wydaje czy ta rpm bedzie zajmowala z 1gb.. jak mozna to zrobic bez rpm? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Zuk87 Napisano Marzec 8, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 8, 2006 hmm czy mi sie tylko wydaje czy ta rpm bedzie zajmowala z 1gb.. Chyba powinno być "ten" rpm... jak mozna to zrobic bez rpm? Możesz skorzystać z yuma. Co prawda to także rpm ale nie musisz go samodzielnie tworzyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yoda6886 Napisano Marzec 8, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 8, 2006 chodzilo mi o rpm-ka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Zuk87 Napisano Marzec 8, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 8, 2006 chodzilo mi o rpm-ka /off topic/ Co za dzień, nawet na forum o płci pięknej... http://pl.wikipedia.org/wiki/Rpm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yoda6886 Napisano Marzec 8, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 8, 2006 hmm qrde. blad jest w ip time. no i mi sie make rpm przerwalo. hmm jak moge usunac to co zostalo zrobione? no i jak zainstalowac juz to jadro? trzeba koniecznierobic ta rpm? a juz mam ten plik. Kernel....prep.tar.gz hmm ok usuwam go. znowu mam ten sam problem. co musze zrobic zeby uzyskac plik ktory musze podac w linii: initrd .... ? ok chyba znalazlem: http://www.haxite.org/index.php3?site=arty...kul_view&id=385 jest to opisane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Marzec 9, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 9, 2006 super, dobre, że inni tak nie robią bo forum byłoby bezużyteczne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
**Marcin Napisano Marzec 9, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 9, 2006 a nie prościej ściągnac źródła z kernel.org, wypakować do usr/src wydać polecenie 'make xconfig' a po konfiguracji (jesli masz wszystkie wymagane pakiety) wydac polecenie 'make all && make modules_install && make install' po wszystkim uruchamiasz kompa ponownie i masz do wyboru juz nowe jajo... jednak reczna kompilacja kernela nie ma sensu w fc4...nic to nie zmieni w szybkosci działania komputera wiec lepiej zassać nowszą wersje yumem, ew ręcznie gotowy rpm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yoda6886 Napisano Marzec 10, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 10, 2006 super, dobre, że inni tak nie robią bo forum byłoby bezużyteczne hmm nie rozumiem? cos zrobilem nie tak? make install nie zawsze dziala. w tym rzecz. probowalem i nie przeszlo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Marzec 10, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 10, 2006 o to biega, że sam sobie poradziłeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi