alienth Napisano Marzec 9, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 9, 2006 Witam. System FC4 x86_64 Uzywam przegladarki Firefoxa x86_64(po updacie yumem) Od 2 dni sie mecze zeby wlaczyc obsluge javy. Probowalem juz na 10 sposobow, kozystalem z roznych opisow i poradnikow zawartych tutaj na forum i w faq i nic z tego. Juz mam powoli dosc :/ Pomozcie bo coraz bardziej sie zniechcecam do (_linuxa_ → Linuksa) ORT Moze jakis pozadny faq albo cos?? Ten faq o javie na tej stronie sie nie sprawdzill :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Marzec 9, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 9, 2006 Ten faq o javie na tej stronie sie nie sprawdzill :/ Tzn ktory faq i na ktorej stronie? Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienth Napisano Marzec 9, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 9, 2006 Probowalem: http://fedora.pl/index.php?option=content&...task=view&id=19 http://faq.fedora.pl/#java oraz wszelkich opisow zawartych na tej stronie http://www.java.com/en/download/help/50000...#selfextracting jak i podstronach .........mam dosc :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemk Napisano Marzec 10, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 10, 2006 .........mam dosc :/ myslisz ze to cokolwiek wyjasnia jakie i z czym masz problemy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienth Napisano Marzec 10, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 10, 2006 To chyba logoczne ze nie dziala. Wszystko sie instaluje zgodnie z opisami a w zadnej przegladarce aplety java nie dzialaja. Cos wiecej jeszcze napisac ?? Poprostu instaluje wszystko zgodnie z procedurami i NIEDZIALA, po restarcie kompa rowniez. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Marzec 10, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 10, 2006 Po pierwsze jesli instalowales jave w wersji 64bit to ja wyrzuc (na dole, uwaga oznaczona **) i zainstaluj 32bit... chociaz sadzac z Twojego linka to instalujesz chyba odpowiednia wersje - nie przyszlo Ci jednak do glowy ze java 32bit moze nie chciec "gadac" z FF w wersji 64bit? Ten temat byl juz poruszany na forum i zdaje sie ze nawet rozwiazany (instalacja FF w wersji 32bit/i386), opcja Szukaj dziala... Wiem, ze sie powtarzam podajac TEN adres, ale opisany tu sposob instalacji u mnie zawsze dzialal, zarowno dla jre jak i jdk... Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
murcin Napisano Marzec 10, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 10, 2006 nie zapomnij oczywiście że najlepiej zresetować kompa;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Marzec 10, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 10, 2006 nie zapomnij oczywiście że najlepiej zresetować kompa;) Ponioslo Cie Ani (re)instalacja FF ani javy nie wymaga restartu kompa, ani restartu systemu... ani nawet X'ow Co najwyzej "restart" (zamkniecie / ponowne uruchomienie) FF... to nie winda Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniello Napisano Marzec 10, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 10, 2006 Coś pieprzysz. Masz (_napewno_ → na pewno) ORT symlinka do katalogu pluginów FF ?? Albo i złego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Marzec 10, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 10, 2006 Coś pieprzysz Po co te wielkie slowa Chill-out, it's Friday! @alienth - probowales instalacji FF w wersji i386 i javy 32bit wg opisu wskazanego przeze mnie? Nadal nie dziala? Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Other Napisano Marzec 10, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 10, 2006 Ja na mojej 32bitowej maszynce i FF 1.5 jave instalowałem z TEGO FAQ (podobno uaktualniona instalacja jest względem polskiego FAQ). Jakoś działało, popróbuj :-) PS Ale co niektórzy nabijają posty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienth Napisano Marzec 10, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 10, 2006 No dobra. Udalo mi sie zainstalowac jave w wersji 64bit na ff 64bit i jakos dzialalo. Jednak gdy szukalem info na temat macromedia flash to google mi powiedzialo ze jest tylko pod 32bit Wiec chyba wywale ff 64bit i zainstaluje 32bit i powinno byc bez problemow :] Update sciagnalem: firefox-1.5.0.1-1.1.fc4.nr.i386.rpm odpalilem i oczywiscie zaleznosci [root@localhost Desktop]# rpm -ivh firefox-1.5.0.1-1.1.fc4.nr.i386.rpm błąd: Niespełnione zależności: libbonoboui-2.so.0 jest wymagany przez firefox-1.5.0.1-1.1.fc4.nr.i386 libcairo.so.2 jest wymagany przez firefox-1.5.0.1-1.1.fc4.nr.i386 libgnome-2.so.0 jest wymagany przez firefox-1.5.0.1-1.1.fc4.nr.i386 libgnomecanvas-2.so.0 jest wymagany przez firefox-1.5.0.1-1.1.fc4.nr.i386 libgnome-keyring.so.0 jest wymagany przez firefox-1.5.0.1-1.1.fc4.nr.i386 libgnomeui-2.so.0 jest wymagany przez firefox-1.5.0.1-1.1.fc4.nr.i386 libpangocairo-1.0.so.0 jest wymagany przez firefox-1.5.0.1-1.1.fc4.nr.i386 probowalem jakos doinstalowywac to co brakuje ale bez powodzenia. Uzywalem ocji SZUKAJ zeby znalesc cos na temat instalacji ff32b na FC4 64bit ale bez powodzenia Pomozecie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaro33 Napisano Marzec 11, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 11, 2006 ja tam się nie znam ale polskie faq-jest stare ja 1miesiąc temu robiłem z angielskiego i poszło ale akurat tam o ile pamiętam jest pełna java tylko update przed instalacją polecam a wszczególności yum udate yum http://www.fedorafaq.org/#java polecam nawet dla prównania pol+en zobaczysz różnice sam to jest nie aktualne 7.Ściągnij JPackage Java 1.5.0 Source RPM. Kliknij na odnośnik, który wygląda mniej więcej tak: "java-1.5.0-sun-1.5.0.04-1jpp.nosrc.rpm". Na następnej stronie wybierz skąd chcesz ściągnąć dany plik. Powinno to zapisać pakiet w Twoim katalogu domowym. to już tak 9.Download the JPackage Java 1.5.0.06 Source RPM. Click on the link that looks something like "java-1.5.0-sun-1.5.0.06-1jpp.nosrc.rpm." Then, on the next page, pick where you want to download the file from. This should download the package to your home directory. yum install rpm-build ln -s /usr/lib/jvm/jre/plugin/i386/ns7/libjavaplugin_oji.so /usr/lib/mozilla/plugins/ yum install xorg-x11-deprecated-libs no i tego nie ma na "pl" a jest troszeczkęmałątroszeczkę ważne ale więcej opcji brakuje na polskim mogę zato dostać bana narka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uosiu Napisano Marzec 11, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 11, 2006 No dobra. Udalo mi sie zainstalowac jave w wersji 64bit na ff 64bit i jakos dzialalo. Jednak gdy szukalem info na temat macromedia flash to google mi powiedzialo ze jest tylko pod 32bit Wiec chyba wywale ff 64bit i zainstaluje 32bit i powinno byc bez problemow :] Update sciagnalem: firefox-1.5.0.1-1.1.fc4.nr.i386.rpm odpalilem i oczywiscie zaleznosci [root@localhost Desktop]# rpm -ivh firefox-1.5.0.1-1.1.fc4.nr.i386.rpm błąd: Niespełnione zależności: libbonoboui-2.so.0 jest wymagany przez firefox-1.5.0.1-1.1.fc4.nr.i386 libcairo.so.2 jest wymagany przez firefox-1.5.0.1-1.1.fc4.nr.i386 libgnome-2.so.0 jest wymagany przez firefox-1.5.0.1-1.1.fc4.nr.i386 libgnomecanvas-2.so.0 jest wymagany przez firefox-1.5.0.1-1.1.fc4.nr.i386 libgnome-keyring.so.0 jest wymagany przez firefox-1.5.0.1-1.1.fc4.nr.i386 libgnomeui-2.so.0 jest wymagany przez firefox-1.5.0.1-1.1.fc4.nr.i386 libpangocairo-1.0.so.0 jest wymagany przez firefox-1.5.0.1-1.1.fc4.nr.i386 probowalem jakos doinstalowywac to co brakuje ale bez powodzenia. Uzywalem ocji SZUKAJ zeby znalesc cos na temat instalacji ff32b na FC4 64bit ale bez powodzenia Pomozecie ? szukanie nie boli http://remi.collet.free.fr/index.php?q=firefox wybierz se jakiegos firefoksa kliknij i nawet koles da ci linki do zaleznosci... a najlepiej dodaj sobie jego repo do yuma... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienth Napisano Marzec 12, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 12, 2006 Zainstalowalem ff 32bit wg opisow. Zainstalowalem takze jave i macromedia flash. Wpisujac w ff about:plugins pokazuja mi sie zainstalowane wtyczki javy i flasha. Flash dziala a java dalej nie...nie wiem co jest. ma ktos jakis pomysl ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi