Skocz do zawartości

Znow Ta Java :/

alienth

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

System FC4 x86_64

Uzywam przegladarki Firefoxa x86_64(po updacie yumem)

Od 2 dni sie mecze zeby wlaczyc obsluge javy. Probowalem juz na 10 sposobow, kozystalem z roznych opisow i poradnikow zawartych tutaj na forum i w faq i nic z tego. Juz mam powoli dosc :/

Pomozcie bo coraz bardziej sie zniechcecam do (_linuxa_ → Linuksa) ORT sad.gif

Moze jakis pozadny faq albo cos?? Ten faq o javie na tej stronie sie nie sprawdzill :/

Po pierwsze jesli instalowales jave w wersji 64bit to ja wyrzuc (na dole, uwaga oznaczona **) i zainstaluj 32bit... chociaz sadzac z Twojego linka to instalujesz chyba odpowiednia wersje - nie przyszlo Ci jednak do glowy ze java 32bit moze nie chciec "gadac" z FF w wersji 64bit?

Ten temat byl juz poruszany na forum i zdaje sie ze nawet rozwiazany (instalacja FF w wersji 32bit/i386), opcja Szukaj dziala...

Wiem, ze sie powtarzam podajac TEN adres, ale opisany tu sposob instalacji u mnie zawsze dzialal, zarowno dla jre jak i jdk...

Powodzenia

nie zapomnij oczywiście że najlepiej zresetować kompa;)

Ponioslo Cie wink.gif

Ani (re)instalacja FF ani javy nie wymaga restartu kompa, ani restartu systemu... ani nawet X'ow cool.gif

Co najwyzej "restart" (zamkniecie / ponowne uruchomienie) FF... to nie winda lamo.gif

Pozdro

No dobra. Udalo mi sie zainstalowac jave w wersji 64bit na ff 64bit i jakos dzialalo.

Jednak gdy szukalem info na temat macromedia flash to google mi powiedzialo ze jest tylko pod 32bit blink.gif

Wiec chyba wywale ff 64bit i zainstaluje 32bit i powinno byc bez problemow :]

Update huh.gif

sciagnalem:

firefox-1.5.0.1-1.1.fc4.nr.i386.rpm

odpalilem i oczywiscie zaleznosci dry.gif

[root@localhost Desktop]# rpm -ivh firefox-1.5.0.1-1.1.fc4.nr.i386.rpm

błąd: Niespełnione zależności:

libbonoboui-2.so.0 jest wymagany przez firefox-1.5.0.1-1.1.fc4.nr.i386

libcairo.so.2 jest wymagany przez firefox-1.5.0.1-1.1.fc4.nr.i386

libgnome-2.so.0 jest wymagany przez firefox-1.5.0.1-1.1.fc4.nr.i386

libgnomecanvas-2.so.0 jest wymagany przez firefox-1.5.0.1-1.1.fc4.nr.i386

libgnome-keyring.so.0 jest wymagany przez firefox-1.5.0.1-1.1.fc4.nr.i386

libgnomeui-2.so.0 jest wymagany przez firefox-1.5.0.1-1.1.fc4.nr.i386

libpangocairo-1.0.so.0 jest wymagany przez firefox-1.5.0.1-1.1.fc4.nr.i386

probowalem jakos doinstalowywac to co brakuje ale bez powodzenia.

Uzywalem ocji SZUKAJ zeby znalesc cos na temat instalacji ff32b na FC4 64bit ale bez powodzenia sad.gif

Pomozecie ?

ja tam się nie znam ale polskie faq-jest stare

ja 1miesiąc temu robiłem z angielskiego i poszło ale akurat tam o ile pamiętam jest pełna java

tylko update przed instalacją polecam a wszczególności yum udate yum

http://www.fedorafaq.org/#java polecam nawet dla prównania pol+en zobaczysz różnice sam

to jest nie aktualne

7.Ściągnij JPackage Java 1.5.0 Source RPM. Kliknij na odnośnik, który wygląda mniej więcej tak: "java-1.5.0-sun-1.5.0.04-1jpp.nosrc.rpm". Na następnej stronie wybierz skąd chcesz ściągnąć dany plik. Powinno to zapisać pakiet w Twoim katalogu domowym.

to już tak

9.Download the JPackage Java 1.5.0.06 Source RPM. Click on the link that looks something like "java-1.5.0-sun-1.5.0.06-1jpp.nosrc.rpm." Then, on the next page, pick where you want to download the file from. This should download the package to your home directory.

yum install rpm-build

ln -s /usr/lib/jvm/jre/plugin/i386/ns7/libjavaplugin_oji.so /usr/lib/mozilla/plugins/

yum install xorg-x11-deprecated-libs

no i tego nie ma na "pl" a jest troszeczkęmałątroszeczkę ważne

ale więcej opcji brakuje na polskim

mogę zato dostać bana question.gif

narka

No dobra. Udalo mi sie zainstalowac jave w wersji 64bit na ff 64bit i jakos dzialalo.

Jednak gdy szukalem info na temat macromedia flash to google mi powiedzialo ze jest tylko pod 32bit blink.gif

Wiec chyba wywale ff 64bit i zainstaluje 32bit i powinno byc bez problemow :]

Update huh.gif

sciagnalem:

firefox-1.5.0.1-1.1.fc4.nr.i386.rpm

odpalilem i oczywiscie zaleznosci dry.gif

[root@localhost Desktop]# rpm -ivh firefox-1.5.0.1-1.1.fc4.nr.i386.rpm

błąd: Niespełnione zależności:

libbonoboui-2.so.0 jest wymagany przez firefox-1.5.0.1-1.1.fc4.nr.i386

libcairo.so.2 jest wymagany przez firefox-1.5.0.1-1.1.fc4.nr.i386

libgnome-2.so.0 jest wymagany przez firefox-1.5.0.1-1.1.fc4.nr.i386

libgnomecanvas-2.so.0 jest wymagany przez firefox-1.5.0.1-1.1.fc4.nr.i386

libgnome-keyring.so.0 jest wymagany przez firefox-1.5.0.1-1.1.fc4.nr.i386

libgnomeui-2.so.0 jest wymagany przez firefox-1.5.0.1-1.1.fc4.nr.i386

libpangocairo-1.0.so.0 jest wymagany przez firefox-1.5.0.1-1.1.fc4.nr.i386

probowalem jakos doinstalowywac to co brakuje ale bez powodzenia.

Uzywalem ocji SZUKAJ zeby znalesc cos na temat instalacji ff32b na FC4 64bit ale bez powodzenia sad.gif

Pomozecie ?

szukanie nie boli

http://remi.collet.free.fr/index.php?q=firefox

wybierz se jakiegos firefoksa kliknij i nawet koles da ci linki do zaleznosci... a najlepiej dodaj sobie jego repo do yuma...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...