Gość Zuk87 Napisano Marzec 12, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 12, 2006 http://www.java.com/en/download/installed.jsp - jeśli "zdajesz" ten test to znaczy, że java jest poprawnie zainstalowana i wszystko powinno działać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phaphiq Napisano Marzec 13, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 13, 2006 Jakby jeszcze ktoś nie wiedział jak zrobić to dam wskazówkę, czego się 3mać Jak już zainstalujemy javę, [te 1.5.0_06 powiedzmy]. Tak, ażeby bezpośrednio w /usr/java był katalog jre1.5.0_06. Potem trzeba zrobić dowiązanie pluginu który tam się znajduje do katalogu z pluginsami gdzie zainstalowany jest firefox. ln -s /usr/java/jre1.5.0_06/plugin/i386/ns7/libjavaplugin_oji.so $HOME/firefox/plugins Pod warunkiem, że macie tak jak ja - czyli firefox zainstalowany bezpośrednio w katalogu domowym. Mi teraz działa. W przypadku przęglądarki Mozilla postępujemy analogicznie. Przy instalacji Mozilli z yuma ta przeglądarka wylądowała w /usr/lib/mozilla-1.7.12 czy jakoś tak. FF ściągnęłem z oficjalnej strony FF. Długo szukałem który plik należy dowiązać i gdzie go należy dowiązać. Metodą prób i błędów udało mi się. Tzn nie wiedzieć czemu java działała mi na Mozilli a na FF nie No i po kolei usuwałem wszystkie dowiązania aż znalazłem bez którego pliku Mozilla nie jeździ na javie. No i włala :-) Do zobaczenia na FCOD. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Marzec 14, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 14, 2006 Troche lepsza praktyka jest dowiazywanie pluginow do /usr/lib/mozilla/plugins niz do poszczegolnych katalogow pluginow przegladarek - kazda wersja Mozilli i FF a takze Opery domyslnie sprawdza ten katalog, wiec nie ma potrzeby poprawiania dowiazan po instalacji nowszej wersji przegladarki... Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienth Napisano Marzec 14, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 14, 2006 Poddaje sie zainstalowalem wszystko tak jak ma byc. Wg roznych opisow probowalem. Test na obeznosc javy przegladarka zdaje, a java wciaz nie dziala!! No kurde nie wiem co jest Flash dziala a java nie. Podam wam przyklad. Wchodze na strone www.tlen.pl tam jest mozliwosc uruchomienia klienta tlena pod java. Uruchamiam to i niby aplet sie wszytuje ale nie wyswietla mi pozycji to podania UZYTKOWNIK i HASLO. Np na www.czateria.pl nie wchodze do zadnego pokoju, poprostu aplet laduje sie ale nic nie wykonuje. Normlanie mam dosc juz :/ Sprawdzalem na blackdown java 64bit i dzialalo a na 32 bit nie dziala. Zeby nie bylo nieporozumien: na 32bit java sie instaluje aplety sie laduja ale nie sa wykonywane :/ Macie jakies pomysly ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phaphiq Napisano Marzec 14, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 14, 2006 Masz Firefoksa? Spróbuj zainstalować Mozillę. Oczywiście przez yuma. Mi działała tam java od razu, wystarczy, że była zainstalowana. Żadnych dowiązań Spróbuj! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienth Napisano Marzec 14, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 14, 2006 Mozille tez mam zainstalowana i tam tez nie dziala Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Buszmenek Napisano Marzec 18, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 18, 2006 Zainstalowalem ff 32bit wg opisow. Zainstalowalem takze jave i macromedia flash. Wpisujac w ff about:plugins pokazuja mi sie zainstalowane wtyczki javy i flasha. Flash dziala a java dalej nie...nie wiem co jest. ma ktos jakis pomysl ?? może wejdz do katalogu firefox i zobacz na wtyczki /usr/lib/firefox*/plugins i tam jak bedzisz miał ! to znaczy że nie masz katalogu plugins w javie. ja próbowałem na 2 sposoby ten drugi pomógł http://stanton-finley.net/fedora_core_4_in...notes.html#Java z tym że na stronce jest błędzik bo zamiast ln -s /opt/jre1.5.0_06/plugin/i386/ns7/libjavaplugin_oji.so /usr/lib/mozilla/plugins/libjavaplugin_oji.so tutaj w tej ścieżce jest zły dostęp do pliku u mnie w /opt jest jde a nie jre zmieniłem i pomogło ;] Każda przeglądarka ma swój folder plugin polecam tam sprawdzić pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi