Skocz do zawartości

Nvidia 6600

rajcho

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

mam pytanie, przegladam juz to forum dosc dlugo i probuje zainstalowac drivery do karty GF6600. Mam fedora core 3.

Na poczatku zanim trafilem na forum zainstalowalem drivery ze strony nvidia.com. Niby poszlo ale caly czas jak odpalam narzedzie display to pokazuje mi geforce 2 mx (generic). Walczylem i pewnie nasmiecilem strasznie (dodaje ze jestem zielony totalnie jesli chodzi o linuksa, ale musze na nim teraz troche pracowac do pracy dyplomowej). Instalowalem tak jak w faq przez yuma, wywalalo mi bledy ktore byly opisywane na forum ale nie potrafilem sobie z tym poradzic.

Teraz jednak uruchomilem nvidia-setting pojawia mi sie takie ladne okienko, pojawia sie ze jest chipset 6600 ale w oknie konsoli jest pelno errorow typu:

ERROR: Unable to assign attribute DigitalVibrance specified on line 18 of
      configuration file '/root/.nvidia-settings-rc' (no Display connection).

ERROR: Unable to assign attribute ImageSharpening specified on line 19 of
      configuration file '/root/.nvidia-settings-rc' (no Display connection).

Moglibyscie mi pomoc. Przyznaje ze jak czytam o kompilacji jadra to nie mam pojecia co to jest. sad.gif

Według mnie (co nie oznacza że mam rację), FC 3 jest dość stara i część nowszych rzeczy (np. Twoja karta grafiki) może nie współpracować poprawnie. Za tydzień pojawi się FC 5, poczekaj jeszcze tyle i zabierz się za nią. Będziesz miał o wiele mniej problemów.

Według mnie (co nie oznacza że mam rację), FC 3 jest dość stara i część nowszych rzeczy (np. Twoja karta grafiki) może nie współpracować poprawnie.

nie przesadzaj ze FC 3 to taki staroc wink.gif

Za tydzień pojawi się FC 5, poczekaj jeszcze tyle i zabierz się za nią. Będziesz miał o wiele mniej problemów.
wręcz przeciwnie, myśle, że przez pierwsze 2 miesiące będzie miał o wiele więcej problemów, zanim developerzy nie ponaprawiają/dopracują FC5 biggrin.gif

Na poczatku zanim trafilem na forum zainstalowalem drivery ze strony nvidia.com.
no tutaj popełniłes pierwszy duzy błąd, który zasmiecił Ci system, nie pamiętam dokładnie jak to jest u nvidii, ale uruchom skrypt instalacyjny z parametrem uninstall (powinno to usunąć sterownik)

UWAGA !! Wszystkie operacje instalacji/usuwania sterowników nvidii pownieneś przeprowadzać w trybie tekstowym (runlevel 3), a NIE graficznym !!

Instalowalem tak jak w faq przez yuma, wywalalo mi bledy ktore byly opisywane na forum ale nie potrafilem sobie z tym poradzic.

jezeli jeszcze sie powtorzya podczas instalacji to opisz jakie to byly bledy,

pakiety mozesz pobrac i zainstalowac za pomoca yuma, lub recznie ze strony: http://rpm.livna.org/fedora/3/i386/RPMS.stable/

(pamietac ze musisz pobrac sterownik nvidia oraz modul jadra kernel-nvidia o numerze wersji zgodnym z wersja jadra przez ciebie uzywana)

a potem wydajac polecenie rpm -Uvh --force {nazwy_pakietów} zainstalujesz sterownik i modul jadra (wymieniasz pakiety po sobie w jednej linii)

parametr force spowoduje nadpisanie istniejacych plikow

coz mialem problemy ale udalo mi sie zainstalwoac pakiety kernel-module-nvidia nvidia-glx i nvidia-glx-devel tylko ze z dopiskiem mr7 mam nadzieje ze nie napaskudzilem sobie w systemie jeszcze bardziej, czy to powinno dzialac??

Na podanym przez Ciebie perl adresie nie znalazlem pakietow do mojej wersji jadra niestety, musialem poszukac na sieci i tylko to znalazlem.

mialem starsze jadro, ale obecnie stwierdzilem ze zainstaluje fedora core 4 i zobacze co sie bedzie dzialo.

A wiec poszlo. Zainstalowalem FC4 i poszlo bez problemu, podczas instalacji chcialem zrobic upgrade a nie nowa instalacje i sie powiesilo i musialem formata robic calego dysku pod XP ale coz. Teraz wszystko dziala bez zarzutu. Sciagnalem kernel-module i nvidia-gfx pod dane jadro bez problemu. Dzieki wielkie za pomoc.