Skocz do zawartości

Studia Informatyczne

Other

Rekomendowane odpowiedzi

Hmm jakby nie patrzeć jestem jeszcze w gimznajum (ostatnia klasa). Przy naborze na uczelnie zapewne bierze się pod uwagę szkołę w jakieś się było. NIe wiem z czym mam większe szanse: z Liceum o profilu matematyczno-informatycznym, czy powiedzmy technikum ? Wie ktoś może ? tongue.gif

NIe wiem z czym mam większe szanse: z Liceum o profilu matematyczno-informatycznym, czy powiedzmy technikum ? Wie ktoś może ? tongue.gif

Ogólnie w Polsce panują takie zasady, że w techmikum nauczysz się elektroniki, elektrotechniki a to jest ściśle związane później ze studiami. Natomiast Licea profilowane lepiej kształcą w kierunku matematyki, informatyki.

Moim zdaniem nie ma znaczenia jaką szkołę wybierzesz i skończysz, ale wato wziąć pod uwagę, że aby dostać się na studia ważna jest przede wszystkim matematyka - prawie tylko matematyka. Informatyka czy fizyka to już taki dodatek, najlepiej zdecydować się na maturę z jednego z tych przedmiotów...

Liceum z pewnością lepiej przygotuje Cię do matury, a technikum do niektórych przedmiotów na studiach. Ja wybrałem opcję liceum i uważam, że dobrze wybrałem.

NIe wiem z czym mam większe szanse: z Liceum o profilu matematyczno-informatycznym, czy powiedzmy technikum ? Wie ktoś może ? tongue.gif

Ogólnie w Polsce panują takie zasady, że w techmikum nauczysz się elektroniki, elektrotechniki a to jest ściśle związane później ze studiami. Natomiast Licea profilowane lepiej kształcą w kierunku matematyki, informatyki.

Moim zdaniem nie ma znaczenia jaką szkołę wybierzesz i skończysz, ale wato wziąć pod uwagę, że aby dostać się na studia ważna jest przede wszystkim matematyka - prawie tylko matematyka. Informatyka czy fizyka to już taki dodatek, najlepiej zdecydować się na maturę z jednego z tych przedmiotów...

Liceum z pewnością lepiej przygotuje Cię do matury, a technikum do niektórych przedmiotów na studiach. Ja wybrałem opcję liceum i uważam, że dobrze wybrałem.

szczerze powiem że nie ma to żadnego znaczenia..studiuję na UŚ'u.. nie jest to może Gliwicka polibuda.. ale tak czy tak dają nam popalić.. możesz być po technikum i dawać sobie lepie radę z elektrą, bądź z "Teorią obwodów i sygnałów cyfrowych", ale z matmą nie będzie łatwo, bądź możesz być po liceum, nie masz kredek z analizy, algebry, i rachunku, ale za resztą bywa ciężko z przedmiotami indormatycznymi... w sumie całe życie to loteria...

Witam,

...Ja wybrałem opcję liceum i uważam, że dobrze wybrałem.

A ja wybralem Technikum (Elektronik) i to sobie wlasnie chwale.

Z matma bylo na poczatku troche cieniej niz u ludzi po mat-fizach, ale za to elektrotechnika, elektronika, automatyka i cala reszta "zawodowych" pierdul to byl spacerek, za to licealisci mieli po prostu jeden wielki galop wink.gif

Ale tak (_na prawde_ → naprawdę) ORT najbardziej cenie "przygotowanie techniczne" wlasnie ze wzgledu na przygotowanie techniczne ktore dalo mi teoretyczne i praktyczne przygotowanie i pewnosc "w dzialaniu" oraz do dzis dzien daje mi prawdziwy komfort w pracy czy to z sieciami czy z serwerami czy jakimikolwiek innymi urzadzeniami elektrycznymi oraz elektronicznymi (z zelazkiem prezesa i ekspresem do kawy wlacznie)...

Pozdrawiam

a to dopiszę się żeby namieszać w głowach ,

a ja po podstawówce do zawodówki poszedłem – i też studia skończyłem

technikum robiłem 3-letnie na podbudowie zawodówki – tu była jazda program z 5-letniego w trzy lata ?

A co do matmy po technikum – jakoś nie widziałem różnicy w porównaniu z innymi

może dlatego że miałem konkretną ocenę z matury.

Wszystko zależ od tego czy się chce czy nie – na fakt do dziś cierpię za sprawy językowe bo u mnie tylko rosyjski przez całą szkołę średnią był.

Narka

No jaro33, nie przesadzaj... wink.gif

Nie 3 lata w 5... w koncu te trzy lata zawodowki to (niczego i nikomu nie ujmujac) co najmniej 1,5 roku z programu technikum. smile.gif

Ja jednak roznice w poziomie matematyki na uczelni widzialem (zwlaszcza na pierwszym roku...), mimo ze moja szkola miala w tym czasie chyba najwyzszy poziom matmy wsrod wszystkich szkol technicznych w miescie (+ wychowawczyni - matematyca smile.gif), a i na oceny z matmy tez nie narzekalem (nie chwalac sie - najwyzsze mozliwe + zwolniony z ustnego...) wiec nie sa one tak do konca wyznacznikiem "poziomu". O tym ze 2 matury z matmy zdalem jednego dnia (najpierw swoja, a po poludniu pomoglem kumplom z po-zetki...) nie wspomne ze wzgledu na wrodzona skromnosc, tak samo jak o tym co robilem majowa pora przez nastepne 5 lat... wink.gif

Ale z jezykiem to faktycznie porazka... co to byla za szkola? U mnie angielski byl juz od 1 klasy technikum.

Choc rosyjski oczywiscie i tak byl najwazniejszy lamo.gif

"Troche" sie oddalilem od tematu, ale tak to niestety juz jest jak sie staruszka naciagnie na wspominki...

A w temacie - jako ciekawostke moge tylko dodac, ze w czerwcu (1991 smile.gif) zdawalem na uniwerek na "Metody Numeryczne" i mnie uwalili (zawazylo "3" z rosyjskiego!!!) za to we wrzesniu bez problemu zdalem na polibude. I dzieki Bogu ze mnie uwalili, bo znajomi z Metod do tej pory opowiadaja mi jakie mialem szczescie i jak mi zazdroszcza fajnych studiow oraz prawdziwego zawodu i wyksztalcenia tongue.gif

Ale to bylo 15 lat temu... teraz to juz i nie te uczelnie i nie ta rekrutacja...

Other - powodzenia w zyciowych wyborach smile.gif

Pozdro!