Skocz do zawartości

Przypisanie Zdarzen Do Przyciskow

st@nio

Rekomendowane odpowiedzi

Mam laptopa HP i chcialem sie dowiedziec czy istnieje mozliwosc przypisania zdarzen do poszczegolnych jego przyckskow (np. zeby przyciski sluzace do regulacji glosnosci mogly to robic, zeby przycisk uruchamiania przegladarki mogl ja uruchamiac, itd)?

Dziekiuje za odpowiedzi.

Nie wiem jak to jest w Twoim laptopie, ale ja mam asusa i tam przyciski specjalne generują zdarzenia acpi.

Więc do regulacji głośności i włączania/wyłączania wifi napisałem sobie króciutki skrypt, skonfigurowałem acpid i działa pięknie.

Co do uruchomienia przeglądarki, to sprawa ma się trochę gorzej.

Skrypty wywływane przez acpid działają z prawami roota, a raczej nie chcielibyśmy żeby każdy mógł sobie uruchomić przeglądarkę jako superuser.

Trzeba jeszcze uwzględnić to, że zalogowanych może być kilku userów naraz, i jak wykryć który tak naprawdę chciał otworzyć przeglądarkę.

Niestety tych problemów nie udało mi się rozwiązać, choć może też mi na tym tak bardzo nie zależało.

Jeśli ktoś ma jakieś pomysły co do tego to też będę wdzięczny.

Co do uruchomienia przeglądarki, to sprawa ma się trochę gorzej.

Skrypty wywływane przez acpid działają z prawami roota, a raczej nie chcielibyśmy żeby każdy mógł sobie uruchomić przeglądarkę jako superuser.

Trzeba jeszcze uwzględnić to, że zalogowanych może być kilku userów naraz, i jak wykryć który tak naprawdę chciał otworzyć przeglądarkę.

Niestety tych problemów nie udało mi się rozwiązać, choć może też mi na tym tak bardzo nie zależało.

Jeśli ktoś ma jakieś pomysły co do tego to też będę wdzięczny.

radziłbym zapoznać się z poleceniem sudo i jego konfiguracją, pozwoli to na wykonywanie określonego skryptu z prawami roota (jeżeli jest to w tym wypadku konieczne)

radziłbym zapoznać się z poleceniem sudo i jego konfiguracją, pozwoli to na wykonywanie określonego skryptu z prawami roota (jeżeli jest to w tym wypadku konieczne)

Sorki, ale abc chodzilo chyba o cos zupelnie odwrotnego (???) czyli wykonanie skryptu przez acpid z uprawnieniami lokalnie zalogowanego usera...

Albo nie zrozumialem?

Pozdro

Sorki, ale abc chodzilo chyba o cos zupelnie odwrotnego (???) czyli wykonanie skryptu przez acpid z uprawnieniami lokalnie zalogowanego usera...

a jest to w ogole mozliwe?

moim zdaniem chodzilo tu o to zeby oprogramowac dodatkowe przyciski w laptopie, a konfiguracja acpid jest jednym ze sposobow, tylko ze demon acpid aby wykonac skrypt potrzebuje uprawnien superuzytkownika

Przypisałam funkcje(m.in. wspomniane ściszanie i podgłaśnianie) na swoim Compaq'u używając po prostu Środowisko -> Preferencje -> Skróty klawiszowe.

Dokładnie o to mi chodziło.

moim zdaniem chodzilo tu o to zeby oprogramowac dodatkowe przyciski w laptopie

To też prawda tongue.gif

Ostatecznie acpid działa na roocie, i wszystko co uruchomi też ma roota.

Czyli gdybym sobie klikną taki specjalny przycisk nad klawiaturą, przeznaczony do uruchamiania przeglądarki, to miałbym np. firefoxa działającego jako root, a tego bym nie chciał wink.gif

Oczywiście można coś w skrypcie kombinować żeby zrzucić uprawnienia.

Tylko co jeśli mam uruchomione np. 2 sesje X? Kto tak naprawdę chciał uruchomić przeglądarkę?

Jak mi ktoś powie jak wykryć która sesja X jest "na wierzchu", albo przynajmniej jak program działający w ramach jakiejś sesji X może wykryć czy akurat ta jest aktywna czy nie, to dalej sobie poradzę.

Bo wtedy można napisać programik działający już jako zwykły user, który czyta zdarzenia od demona acpi, tak jak acpi_listen, i w razie potrzeby uruchamia co trzeba.

Hehe, trochę odeszliśmy od oryginalnego pytania biggrin.gif

A tak wracając jeszcze do tematu, to właśnie wszystko zależy od laptopa.

Mój akurat używa acpi. Niektóre laptopy generują zdarzenia tak jak klawiatura (tak chyba jest w przypadku Shaer) W kde jest też coś takiego jak kmilo, ale tego nigdy nie używałem.

• 5 weeks later...
  • 3 months later...
  • 4 months later...

Mam klawiature Logiteh S510 (zestaw z myszka) i chcialem sobie skonfigurowac dodatkowe przyciski

xev pokazuje przyciski jako np. XF86AudioStop (albo jakos tak) trosze poguglowalem i chcialem sobie wyedytowac xorg.conf ale co zmienie 'identifier' to mi sie Xy nie wlaczaja :(

próbowalem tym sposobem-> http://www.arch-linux.pl/content/view/19/32/ to sie nie wlacza.

próbowale sobie rozbic to na

Section "InputDevice"
  Identifier   "Logitech S 510 Keyboard"
  Driver      "kbd"
  Option      "CoreKeyboard"
  Option      "XkbRules"   "xorg"
  Option      "XkbModel"   "pc105"
  Option      "XkbLayout"   "fi"
EndSection

Section "InputDevice"
  Identifier   "Logitech S 510 Mouse"
  Driver      "mouse"