SupriCo Napisano Marzec 15, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 15, 2006 Chciałem zaktualizować FC2 poprzez yum, ale po tym jak pobrał rpm'y posypał się z zależnościami. Postanowiłem recznie dograc brakujące rpm'y. Z większościa niebyło problemów. Oprócz php, gdzie wyskoczyła mi "nieskączona" zależność. [root@dom packages]# rpm -Uvh php-mbstring-4.3.10-2.4.i386.rpm błąd: Niespełnione zależności: php = 4.3.10-2.4 jest wymagany przez php-mbstring-4.3.10-2.4 [root@dom packages]# rpm -Uvh php-4.3.10-2.4.i386.rpm błąd: Niespełnione zależności: php-mbstring = 4.3.10-2.4 jest wymagany przez php-4.3.10-2.4 php = 4.3.4-11 jest wymagany przez (zainstalowany) php-ldap-4.3.4-11 php = 4.3.4-11 jest wymagany przez (zainstalowany) php-mysql-4.3.4-11 [root@dom packages]# Może ktos wie jak to obejść? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Marzec 15, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 15, 2006 Najpierw rpm -e php-*4.3.4* a potem w katalogu w ktorym masz wszystkie sciagniete pakiety php (4.3.10) rpm -Uvh php-*.rpm Jesli nie sypnie dalszymi zaleznosciami, to to powinno pomoc Nie uzywaj do tego przypadkiem yuma lub yumexa - yum jest zrobiony w php i taki upgrade prawie zawsze sie wysypuje... Pozdro P.S. Zawsze pozostaje jeszcze rpm -e php-* rpm -Uvh php-*.rpm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Marzec 15, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 15, 2006 a czy czasem yum nie jest napisany w pythonie? to samo dotyczy yumex o ile sie nie mylę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Zuk87 Napisano Marzec 15, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 15, 2006 a czy czasem yum nie jest napisany w pythonie? to samo dotyczy yumex o ile sie nie mylę http://pl.wikipedia.org/wiki/Yum - zgadza się Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Marzec 15, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 15, 2006 @InIrudeBwoy Wlasnie o tym napisalem, chyba... Nie uzywaj do tego przypadkiem yuma lub yumexa - yum jest zrobiony w php i taki upgrade prawie zawsze sie wysypuje...A yumex to tylko nakladka na yuma... Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Marzec 15, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 15, 2006 yum jest zrobiony w php no napisałeś php a to nie jest skrót od pythona tylko TO a TO jest python i to jest ogromna różnica. pomyliłeś się Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Marzec 15, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 15, 2006 ... i to jest ogromna różnica. pomyliłeś się I dopiero teraz TO ZAUWAZYLEM - O, ja gl..ia ci.a! Przejezyczenie, od poczatku mialem na mysli oczywiscie pythona... Dzieki za sprostowanie Zuk87 & InIrudeBwoy Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Marzec 15, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 15, 2006 luz i jeszcze jedno, w wypadku instalacji noweszej wersji pythona używając yuma nic niezwykłęgo się nie stanie, po prostu uaktualni sie ten pakiet bez żadnych problemów. To, że jest napisany w pythonie który uaktualniamy nic nie zmienia. Gdyby było inaczej yum byłby mniej użytecznym programem niż jest teraz. pokój Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Marzec 15, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 15, 2006 Tak to powinno wygladac, ale mi kilka razy wywalilo update'y w sytuacji "znacznego" skoku w wersji pythona. Dzialo sie tak jeszcze za czasow (R.I.P.) up2date jak i w aktualnym yumie... a juz szczegolnie przy instalacjach z niestandardowych repo i/lub z development. Moze to nie jest ogolny problem (tylko moich eksperymentow), ale pomyslalem ze warto ostrzec SupriCo zwlaszcza ze update z FC2 do FC4 moze byc szokiem dla systemu, nie tylko dla pythona ... niektorym zawisa Gnome, innym nie dziala GRUB, a mnie sie kilka razy wywalil yum przez update pythona Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Marzec 15, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 15, 2006 ja mam fart, działa... a co do tego update z 2 do 4 to może być problem. Nie mogę znaleźć stronki ale gdzieś jest na której jest opisane jaki update jest możliwy. jak znajdę to umieszczę link. ok, mam go YUM UPDATE i jeśli ktos chce zrobić fc2 -> fc 4 to musi to zrobić kroami najpierw do fc 3 a potem do fc 4. W tym wypadku chyba lepiej poczekać i zrobić czystą instalacje fc 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SupriCo Napisano Marzec 15, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 15, 2006 Dzieki za szybką pomoc rpm -Uvh php-* Pomogło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Marzec 16, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 16, 2006 Pomogło I o to chodzi! Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi